scraab pisze: wt 06.cze.2023 - 11:08
A dlaczego nie mozna nosic czy trzymac zaladowanej pod poduszką? Jaki jest logiczny sens zabraniania tego komus kto lepiej sie czuje gdy ma w szafce nocnej, za paskiem czy nie wiem...w aucie zawsze gotowy do akcji rewolwer cp? [...]
Zabronić nikomu nie można nawet w obliczu prawa - poniesie konsekwencje po jego złamaniu. To że prawo nie reguluje noszenia naładowanej broni CP nie znaczy że nie wzrasta ryzyko jej użycia czyli złamania prawa. "Bo masz pod ręką" - nawet jak użyjesz w teoretycznie obronie własnej to i tak prokurator zakwalifikuje "z zamiarem użycia".
A więc opłaca się trzymać czy nosić załadowaną broń żeby poprawić sobie humor ryzykując paragraf ?
Zdarzenie będzie roztrąbione w mediach a każdy taki przypadek to cegiełka do wprowadzenia regulacji prawnych.
scraab pisze: wt 06.cze.2023 - 11:08[...]
Jak wspomniales nie brak tez przypadkow z bronią na scalone i co lepsze nie brak ich wsrod tych co zwa sie strozami prawa i sluzbami mundurowymi- min. ci ci nam dyktuja co mamy robic... [...]
Ci teoretycznie stróże to zwykli ludzie którzy próbują zarobić na chleb, często jeszcze dzieciaki którym dano władzę z której nie zdają sobie do końca sprawy. Nie mówiąc o wiedzy czy wyszkoleniu. Nie są wyznacznikami prawa w bardziej skomplikowanych sprawach...
scraab pisze: wt 06.cze.2023 - 11:08[...]
Po co sie tymi medialnymi wrzutkami interesujesz? Wiem ze jestes posiadaczem kwitow i bodajże ex mundurowym co widac po charakterystyce twoich wpisow. A skoro to nie ta tematyka to co tu robisz?
Ponieważ podobnie ja Wy nie chciałbym ograniczenia praw nabytych odnośnie CP. Odnośnie broni pozwoleniowej prawo również może się szybko zmienić. Już chciano ograniczyć aby na pozwolenie kolekcjonerskie nie można było kupować amunicji i strzelać na strzelnicy co jest zupełnie bez sensu. Jak lizanie loda przez szybę.
Każdy wypadek czy świadome zdarzenie użycia broni rodzi konsekwencje - ilość tych przypadków działa na niekorzyść każdego środowiska.
To że trzymasz/nosisz to Twoja sprawa ale lepiej trzymaj to dla siebie. Jeżeli jesteś świadomym użytkownikiem i znasz ryzyko i konsekwencje to Twoja sprawa.
Ale jest masa naprawdę "nieświadomych" - "o on nosi i mówi że można więc ja też mogę" bezwiednie. Bezwiednie też mogą jej użyć. Zarejestrować na Forum może się każdy - nastolatek z kasą tatusia na bazarku kupi wszystko albo poda nr dowodu tatusia w sklepie. Jakiś napalony dziadek po wpływem też przypomni sobie czasy "coby sprawiedliwość była po naszej stronie"...
Dlatego tematu nie można unikać i bać się jak diabeł wody święconej - trzeba sensownie dyskutować, edukować, tłumaczyć konsekwencje. A nie zarzucać jak @Chłopiec z Chylonii jakieś dziwne rzeczy, choć był już moment że myślałem że zrozumiał...