Zakup strzelby czarnoprochowej i podstawowe informacje.
- mar_kow
- Stary bywalec
- Moja broń: skuteczna
Re: Zakup strzelby czarnoprochowej i podstawowe informacje.
Bezpośrednio na proch dobrze jest dać cienką przybitkę, może być nawet kartonowa - w lufie będzie mniej syfu. Wysoka temperatura spalającego się prochu nadtapia plastikowy koszyczek i resztki osadzają się na ściankach lufy.
Niczego nie nadtapia, zadnych kartonow, filcow i innego sredniowiecznego badziewia, sprawdzone wielokrotnie.Przygotowane uprzednio koszyczki bezposrednio na proch i tyle.
- mar_kow
- Stary bywalec
Twój sprzęt, Twoja sprawa. Samo używanie koszyczków nie zmienia faktu że dalej strzelasz jak twierdzisz ze średniowiecznego badziewia...Vegvisir pisze: pt 11.lis.2022 - 19:10 Niczego nie nadtapia, zadnych kartonow, filcow i innego sredniowiecznego badziewia, sprawdzone wielokrotnie.Przygotowane uprzednio koszyczki bezposrednio na proch i tyle.
Nie ma nigdzie przymusu uzywania smiesznych kartonikow jak mamy wspolczesne udogodnienia. W dnie koszyczka mozna umiescic odrobine smaru zeby nie twardnial nagar.
- mar_kow
- Stary bywalec
Oczywiście że nie ma przymusu... Współczesne udogodnienia to broń współczesna rozdzielnego ładowania gdzie zastosujesz różne "udziwnione" ładunki...Vegvisir pisze: pt 11.lis.2022 - 20:40 Nie ma nigdzie przymusu uzywania smiesznych kartonikow jak mamy wspolczesne udogodnienia. W dnie koszyczka mozna umiescic odrobine smaru zeby nie twardnial nagar.
Elaboruję ładunki, ale to proch nitro który zachowuje się zupełnie inaczej niż CP.
Mimo posiadania nitro nie neguję czarnoprochowej której nigdy się nie pozbędę, ale ta rządzi się swoimi tradycyjnymi prawami i w zasadzie tak powinno być. Spróbuj odnaleźć koszyczek po wystrzeleniu - stopienie koszyczka jest ledwo zauważalne ale nagar z plastiku jest dość trudny do usunięcia.
Można poeksperymentować w pewnych granicach a najważniejsze to bezpieczeństwo. Jeżeli nie wykraczasz poza nie, to ze swoją bronią możesz zrobić co Ci się tylko podoba...
Przypominam Ci ze te same koszyczki są w wspolczesnych gladkolufówkavh i tam sie nic nie dzieje. Tak samo nie dzieje sie nic w starego typu odprzodowej- tyle co juz koszyczkow przez lufy przeszlo to w setkach mozna liczyc. W roling blocku stosuje saboty- wiec to ta sama opcja co wspomniane koszyczki- nie ma tez zadnego problemu tak jak forumowi wróże tk sobie uroili.
- mar_kow
- Stary bywalec
Mam jedną i drugą, przy zastosowaniu przekładki na proch w CP lufa jest czystsza. W ogóle lufy gładkie są chromowane więc łatwo je się czyści...Vegvisir pisze: sob 12.lis.2022 - 01:02 Przypominam Ci ze te same koszyczki są w wspolczesnych gladkolufówkavh i tam sie nic nie dzieje. [...]
Nie zauwazyłem żadnej róznicy, kiedys na wspolnym strzelaniu był tradycjonalista i byłem ja, jemu szło jakos 2 x wolniej niż mnie laikowi. Generalnie lubie rozdzielniaki ale niekoniecznie czarny proch ale do dwururki stwierdziłem ze sie zupełnie nadaje czesiek
- mar_kow
- Stary bywalec
Mam różne granulacje CP, ale faktycznie do strzelania rekreacyjnego wystarczy zwykły VLC...Vegvisir pisze: sob 12.lis.2022 - 21:24 [...] ale do dwururki stwierdziłem ze sie zupełnie nadaje czesiek
Nikt Ci nie broni używać koszyczków ale z doświadczenia wiem, że prędkości wylotowe są na koszyczkach niższe, prawdopodobnie przez gorsze uszczelnienie. Robiliśmy dawno temu test z chronografem i kulą w koszyczku vs kulą na przybitce filcowej (kula w flejtuchu). Generalnie jak chcesz szybko to możesz nawet robić patrony z papieru fotobłyskowego i ładować je w całości razem z ładunkiem śrutowym itp.Vegvisir pisze: sob 12.lis.2022 - 21:24 Nie zauwazyłem żadnej róznicy, kiedys na wspolnym strzelaniu był tradycjonalista i byłem ja, jemu szło jakos 2 x wolniej niż mnie laikowi. Generalnie lubie rozdzielniaki ale niekoniecznie czarny proch ale do dwururki stwierdziłem ze sie zupełnie nadaje czesiek

Ja osobiście uwielbiam czarny proch właśnie z powodu tej całej otoczki przy ładowaniu, sprawia mi to ogromną przyjemność. Jeśli ktoś nie lubi broni rozdzielnego ładowania to warto rozważyć zrobienie pozwolenia.
A co do prochu to też używam vesuvitu, do zwykłej gładkiej rury nie ma najmniejszego sensu używać droższych pudrów. Warto dać vesuvitu okolo 70-80% docelowej naważki bo jest drobniejszy niż typowy proch strzelbowy a producenci (np pedersoli) podają rekomendowaną naważkę właśnie na prochach o grubszej granulacji.
Ok 400m/s przy slugu to malo?
Dluga pedersoliego miota az milo z koszyczkami a wchodzą ciasno i nie ma nic co by mialo szkodzic tak energii jak i innym aspektom. Czesia 5ml.
Chcesz przekonać Nas czy samego siebie, że strzelanie z koszyczków z broni CP jest potrzebne? Nas (a przynajmniej mnie) nie przekonasz a Tobie nikt nie zabroni z nich strzelać. Strzelam z CP od wielu lat, jeszcze w czasach kiedy odtylcowe lefaucheux były bezpozwoleniowe i swoje wnioski już zdążyłem wyciągnąć z koszyczków.
- mar_kow
- Stary bywalec
Koszyczki są fajne ale do tej broni:

Jak dla mnie to ktos posiadający swoja strzelbe moze nia sobie jako wedką w kibelku karpie łowic-za duzo ludzi z kregu moich znajomych strzela wyłacznie z koszyczkami bo tradycyjne metody sa zwyczajnie upierdliwe, Koszyczki to same plusy io zero minusów, dokładnie tak samo jest z sabotami. udowodiłem to juz nie raz na strzelnicach maruderom i było zdziwkozlyzuw pisze: śr 16.lis.2022 - 08:35 Chcesz przekonać Nas czy samego siebie, że strzelanie z koszyczków z broni CP jest potrzebne? Nas (a przynajmniej mnie) nie przekonasz a Tobie nikt nie zabroni z nich strzelać. Strzelam z CP od wielu lat, jeszcze w czasach kiedy odtylcowe lefaucheux były bezpozwoleniowe i swoje wnioski już zdążyłem wyciągnąć z koszyczków.

- szczupi26
- Bywalec
- Moja broń: Kilka sztuk
Odkopię bo mam jeszcze kilka pytań (właściwie dwa:)
1. Strzelanie slugiem - proch/przybitka korkowa/slug/przybitka kartonowa czy slug/proch/przybitka kartonowa (lub korkowa?). Jak wygląda i czy w ogóle smarujemy którykolwiek element ?
2. Proszę o polecenie sensownego (niezabijającego ceną) zestawu do czyszczenia strzelby cp.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
1. Strzelanie slugiem - proch/przybitka korkowa/slug/przybitka kartonowa czy slug/proch/przybitka kartonowa (lub korkowa?). Jak wygląda i czy w ogóle smarujemy którykolwiek element ?
2. Proszę o polecenie sensownego (niezabijającego ceną) zestawu do czyszczenia strzelby cp.
Z góry dziękuję za odpowiedzi