Chełm - Zabrze

Terminy zawodów i spotkań - wspomnienia, wyniki, rekordy ...
Awatar użytkownika
Samuel Hawken
Bywalec
Lokalizacja: Bractwo Kurkowe Strzelców Czarnoprochowych Straży Zamkowej w Czersku
Moja broń:

Chełm - Zabrze

Post autor: Samuel Hawken »

Szanowne Koleżeństwo!

Przed nami dwie duże imprezy czarnoprochowe: zabrzański „Międzynarodowy Otwarty Turniej Strzelecki z Broni Czarnoprochowej Odprzodowej” oraz „Trzecie Lubelskie Zawody Czarnoprochowe” organizowane przez „Strzelecki Ośrodek Szkoleniowy 10.9" w Chełmie. Wiem o tym, gdyż zapowiedzi obu imprez ukazały się czas temu jakiś na obydwu forach. Ponieważ od wielu miesięcy panuje złowroga cisza w tych tematach (Kociołek swój ostatni wpis o zawodach umieścił w styczniu tego roku, a Kolega Romuald w maju), mam jak sądzę podstawy, aby wyrazić swój niepokój i publicznie poprosić przyszłych organizatorów o potwierdzenie terminów zapowiadanych imprez. Szczególnie zależy mi na potwierdzeniu imprezy w Chełmie, gdyż na forum (pod datą 22 maja 2007) przeczytałem:

„Nie chcę przesuwać za daleko terminu zawodów, dlatego proponuję 21-23 września 2007.

Tymczasem na stronie internetowej „Strzeleckiego Ośrodka Szkoleniowego 10.9” ( http://www.strzelnica.hg.pl/index2.html ) jest napisane:

Regulamin OTWARTYCH ZAWODÓW "CP - LATO 2007"
Chełm, 18-19 sierpnia 2007”

Wiec jak, wrzesień , czy sierpień?

Termin zapowiadanej imprezy z Zabrzu pokrywa się z „Dniami Kultury Europejskiej” organizowanymi od lat na Zamku w Czersku i na tej imprezie w przyczyn oczywistych być powinniśmy, jeśli nie całe nasze Bractwo, to przynajmniej nasi przedstawiciele. Stąd moja prośba do Brata Kociołka o jak najszybsze potwierdzenie terminu Turnieju w Zabrzu (prosiłbym również o potwierdzenie chęci organizacji samej imprezy w zapowiadanym formacie), abyśmy z odpowiednim wyprzedzeniem mogli poinformować Towarzystwo Ochrony Zabytków o zakresie naszego udziału w festynie na Zamku w Czersku.
Z poważaniem
Samuel Hawken
Awatar użytkownika
andree
Bywalec
Moja broń:

Post autor: andree »

Po prawdzie Samuelu, na sąsiednim forum Romuald potwierdził termin zawodów jeszcze w lipcu - tyle, ze w nie 'przyklejonym' temacie. Podał wszystkie potrzebne namiary, a wśród nich taką nowość, że szybkie strzelanie w niedzielę odbedzie sie na dystansie 10 m. Kto ma opanowany taki dystans ?
kociołek
Moja broń:

Post autor: kociołek »

Witam wszystkich i odpisuję na pic Wojtka Hawkena.
Wojtku; Kociołek, tak jak każdy ślązak jest konkretny i w miarę stara się być - rzeczowy.
Zgodnie z ustanowionymi zasadami umieściłem zaproszenie z dużym wyprzedzeniem.
Uważam że skoro nikt niczego nie odwoływał , to nie należy tego komentować, tylko się dostosować.
Potwierdzam termin i zaproszenie !!!!!
I to na tyle.
Awatar użytkownika
George
Bywalec
Moja broń:

Post autor: George »

W Chełmie trwają zawody, a na naszym forum informacje z archiwum.
Ubolewam, że nie mogę tam być i tu szukam najnowszych wieści. A tu ....
zero informacji. :-x
Awatar użytkownika
andree
Bywalec
Moja broń:

Post autor: andree »

Ja też ubolewam, bo los udaremnił mi wyjazd. Ale rozumiem brak informacji na forum. Zgodnie z nową tendencją teraz sie nagrywa - przyjdzie czas, to odsłuchamy.
Awatar użytkownika
Samuel Hawken
Bywalec
Lokalizacja: Bractwo Kurkowe Strzelców Czarnoprochowych Straży Zamkowej w Czersku
Moja broń:

Moje uznanie dla Aldka za przygotowanie i prowadzenie zawodów w Chełmie. Po wrażeniach z zeszłorocznego spotkania i obecnego wierze, że czarnoprochowa impreza w Chełmie wejdzie już na stałe do kalendarium tych imprez, na których koniecznie być trzeba.

Nauczeni przykrymi doświadczeniami z podobnych imprez strzeleckich do Chełma pojechaliśmy doskonale przygotowani i całkowicie uniezależnieni od jakże częstych, aprowizacyjnych niedociągnięć organizatorów tych spotkań. Oprócz namiotów z pełnym wyposażeniem, przywieźliśmy ze sobą dobrze zaopatrzoną spiżarnię oraz urządzenia niezbędne do przyrządzenia wielodaniowych posiłków a także pojemne turystyczne lodówki wypełnione wszelakim mięsiwem i uprzednio schłodzonymi napojami. Dzięki temu nie dość, że sami nie pomarliśmy z głodu, to jeszcze wielu głodnych nakarmiliśmy, a spragnionych napoiliśmy. A to, jak doskonale wiecie, zgodnie z obietnicą powinno nam zaprocentować w życiu przyszłym.
Podczas wieczornej imprezy Wielka Orkiestra Symfoniczna Bractwa Kurkowego Strzelców Czarnoprochowych Straży Zamkowej w Czersku umilała jak potrafiła czas sobie i gościom. Niestety, w orkiestrze grają sami wirtuozi, przez co jej repertuar jest nadal niedopracowany. Bardzo nad tym boleje.
Z wielką radością chciałbym poinformować brać czarnoprochową, że Robert, nasz bracki stażysta na wyjeździe do Chełma zdał celująco egzamin z zajęć praktycznych i juz czuje sie dobrze. W tej sytuacji już niedługo wystąpię do Rady Bractwa z wnioskiem o skrócenie kandydackiego stażu naszemu koledze i przyjęcie go z honorami w poczet naszego Bractwa.

Ad Kociołek:
1. Nie komentowałem, tylko grzecznie prosiłem o potwierdzenie.
2. Co to jest "pic" konkretny Ślązaku?
hromklamka
Moja broń:

Post autor: hromklamka »

Dziekuje Ci Samuelu za pozytywna ocene. Bylo super, piekny obiekt.
Szczegolnie osie srutowe... Pozazdroscic... Niestety zdjecia nocne nie wyszly mi najlepiej... Moj "wyzszy stan" skierowal mnie w strone "artystyczna" tych "prac fotograficznych".. Prosze zawies na forum rowniez te foty coby kolezenstwo zobaczylo w jakim uniesieniu rejestrowalem przebieg nocnych spotkan CP w Chelmie..
Pozdrawiam wszystkich,
pilnik
Awatar użytkownika
Samuel Hawken
Bywalec
Moja broń:

Parę zdjęć z sobotnio-niedzielnej imprezy w Chełmie autorstwa Roberta Adamowskiego, naszego kandydata do Bractwa. Nie ujmując nic ich autorowi, zdjęcia nawet po części nie oddają wspaniałej atmosfery, jaka towarzyszyła zawodom i części artystycznej imprezy.

Obrazek
Telesfor i jego przepiękny Jager. Telesfor też jest piękny.

Obrazek
Kinio w akcji. Już za chwilę wystrzelona wiązka śrutu i rzutek znajda się w tym samym punkcie. Tak przynajmniej zapewniał mnie Kinio.

Obrazek
Obrazek
Nasze obozowisko za dnia jeszcze przed przyjazdem straży pożarnej i reanimacyjnych karetek pogotowia.

Obrazek
i zakąska grzecznie czekająca na zaproszenie do stołu

Obrazek
Janusz, nasz dobry kolega, sam na ochotnika zgłosił się do robienia kanapek.

Obrazek
Wielka szkoda, że Cpt. Nemo nie chciał brać z niego przykładu.

Wielkim błędem było zlecenie naszemu kandydatowi do Bractwa dokumentowania nocnego koncertu Wielkiej Orkiestry Symfonicznej Bractwa Kurkowego Strzelców Czarnoprochowych Strazy Zamkowej w Czersku (w skrócie WOSBKSCSZwC) i jednoczesne egzaminowanie go z zajęć praktycznych. Efekty naszego błędu widać po zdjęciach. Jeśli więc ktoś z naszych miłych gości utrwalił dla potomnych ten wspaniały koncert, to bardzo prosimy o zdjęcia.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ