Pistolet
- zbiho
- Stary bywalec
- Moja broń: .31"
Re: Pistolet
DIY, replika nieistniejącego Derringera.
Czy to jest legalna broń czarnoprochowa
- zbiho
- Stary bywalec
Jak ma bicia odbiorów to tak, ale gdzie tu założyć kapiszony?
Lufy się zdejmują?
To raczej jakaś zabawka bez możliwości strzelania, taki stary korkowiec. Pokaż zdjęcie luf od przodu, nie wystaje tam iglica do korka?
Lufy się zdejmują?
To raczej jakaś zabawka bez możliwości strzelania, taki stary korkowiec. Pokaż zdjęcie luf od przodu, nie wystaje tam iglica do korka?
Pistolet Tingla też ma wszystkie obowiązujące punce, a jednak większość uważa go za niezgodny z ustawą czyli nielegalny. W porównaniu z tym czymś to wyżyny rusznikarstwa 

- zbiho
- Stary bywalec
Ten jako tako Derringera przypomina, choćby czeskiego , a Tingle to do niczego jest niepodobny, a dokładniej to podobny jest zupełnie do niczego.
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
Akurat rózne strzeladła z obrotowymi lufami w historii bywały, ale to jest ewidentna samoróbka.
Broń CP nie musi mieć bić i odbiorów żeby była "legalna". Grunt, aby była repliką egzemplarza wytworzonego przed 1885r i była rozdzielnego ładowania, wtedy jest bezpozwoleniowa.
Pakistańskie czy tam indyjskie karabiny gładkolufowe które są sprzedawane przez jeden sklep też nie mają odbiorów ani bić a są legalne.
Pakistańskie czy tam indyjskie karabiny gładkolufowe które są sprzedawane przez jeden sklep też nie mają odbiorów ani bić a są legalne.

Proszę powiedzieć to panom, którzy przychodzą o 6 rano... Ten akurat wykonaniem jest gorszy od tych rodem ze Spisza.zlyzuw pisze: śr 04.sty.2023 - 12:08 Broń CP nie musi mieć bić i odbiorów żeby była "legalna". Grunt, aby była repliką egzemplarza wytworzonego przed 1885r i była rozdzielnego ładowania, wtedy jest bezpozwoleniowa.
Czyli jeśli sklep lub kto inny będzie sprzedawał pistolet Tingla z wytartymi wszystkimi puncami to jest OK bo pistolet wzorowany na pistolecie Lindseya?
- zbiho
- Stary bywalec
Nie ze Spisza tylko z Pisza

-
- Stary bywalec
- Moja broń:
To prawda. Tylko, ze jak sprawa znajdzie się w sadzie, to posiadacz bedzie musiał udowodnić, ze to jest replika. Kto nie zaczął sie bawić w CP przedwczoraj, ten pamieta casus pewnej armaty wiwatówki sprzed kilku lat. Więc lepiej, zeby to cuś było jak najbardziej podobne do jakiegoś oryginału.Broń CP nie musi mieć bić i odbiorów żeby była "legalna". Grunt, aby była repliką egzemplarza wytworzonego przed 1885r i była rozdzielnego ładowania, wtedy jest bezpozwoleniowa.
Poza tym, tu jeszcze dochodzi sprawa wyrobu broni bez wymaganych uprawnień.