Strzelnica w Warce

Terminy zawodów i spotkań - wspomnienia, wyniki, rekordy ...
cezary.pl
Moja broń:

Post autor: cezary.pl »

Witam

Bogumił.
Brak jest zmian, które zaproponowałem w punkcie "6"

Pozdrawiam
Cezary
zen
Moja broń:

Post autor: zen »

Jak już wiesz po rozmowie telefonicznej tych zmian świadomie nie wprowadziłem. Pierwszy rozdział dotyczy spraw organizacyjnych: przygotowania stanowisk przed i po strzelaniu, prowadzenia ewidencji, wprowadzania nowych i ewentualnej kontroli broni przed strzelaniem. Dlatego nie jest restrykcyjny żeby nie zabić na dzień dobry atmosfery strzelań w Warce jaka się wytworzyła dotychczas. Tu jest miejsce na raczej wzajemną pomoc i życzliwość niż na wydawanie komend czy rozkazów!!! :?

Natomiast rozdział 2 dotyczacy obchodzenia się z bronią jest jednoznaczny cytuję"Nie stosowanie się do komend i ich wykonania będzie równoznaczne z usunięciem strzelca ze strzelnicy! " :shock:

Jeżeli na zebraniu dyżurnych czy zarządu przekonasz kolegów o słuszności wprowadzenia obostrzeń i drylu wojskowego w całym przebiegu strzelania to możesz regulamin zmienić. Natomiast ja tego nie zrobię bo sam lubię przed i po strzelaniu (czyli w czasie korzystania z obiektu) pogaduchy z kolegami, łażenie po stanowiskach i ogólne wtykanie swoich trzech groszy ... :ok: :-P
Kurcze w środku nocy pisać mi się zachciało idę spać 8)
Awatar użytkownika
Mincerz
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Mincerz »

Cezary ale Twoje:
6) dyżurny ma prawo:
-usunąć ze strzelnicy strzelca lub osoby towarzyszące, gdy po jednokrotnym ostrzeżeniu nie zaprzestaną łamania przepisów lub poleceń dyżurnego,
zmiana:
dyżurny ma prawo usunąć ze strzelnicy, strzelca lub osobę towarzyszącą za łamanie przepisów regulaminu, lub gdy uzna ich zachowanie za zagrażające bezpieczeństwu.
Jest w praktyce dokładnie tym samym. Tylko w obecnej formie regulaminu jeżeli uznasz zachowanie strzelca lub osoby towarzyszącej za niebezpieczne musisz dać ostrzeżenie. Jeżeli nie zmieni się zachowanie - wywalasz. Nie jest powiedziane ile czasu musi upłynąć od ostrzeżenia do wydalenia. Jedynie, że błądzący mają jedną szanse na poprawę swojega zachowania.
Jedyna różnica jest taka, że musisz wyartykułować co Ci się nie podoba a nie wywalać od razu bez podania przyczyn. Ja widzę różnice tylko w tym jednym.
Ponadto regulamin i tak ustala już dość sztywne zasady dla strzelających tak więc jeżeli ktoś stwarza zagrożenie to znaczy złamał regulamin.
Pozdrawiam!
hromklamka
Moja broń:

Post autor: hromklamka »

Witam!
Bardzo szybko się koledzy uwinęli z regulaminem.. To chyba z powodu chęci jak najszybszego otwarcia obiektu. Myślę że jednak za szybko..
Wielu z kolegów w tym ja mamy mało czasu na czynny kontakt na forum,
a tym samym na wpływ przy redagowaniu textu regulaminu. Ponadto jest sezon urlopowy i parę zainteresowanych osób jest na wakacjach.
W związku z moja pracą obserwuję często redagowanie textów prawnych
i wiem ile czasu, akceptacji, korekt wymagają takie dokumenty. Właśnie w związku z pośpiechem jak mniemam, powstał regulamin któremu daleko do doskonałości. Jest w nim wiele skrótów myślowych które dla nas są czytelne,
jednak dla nowych kolegów mogą być niezrozumiałe, a to głównie z myślą
o Nich ten regulamin powstał.
...no, ale dość bleblania..

Rozdział 1 Warunki korzystania...
„...prowadzący strzelanie pilnuje bezpieczeństwa..”, a już w punkcie 5 jest napisane że dyżurny nie ponosi odpowiedzialności... Dyżurny ma pilnować
przestrzegania regulaminu strzelnicy, a o bezpieczeństwo dbają wszyscy uczestnicy strzelania. Przykładem jest komenda „Stop” którą ma wydać każdy kto zauważył zagrożenie w rejonie strzelań. Jak ma pilnować bezpieczeństwa
za które nie odpowiada?
Punkt 2 jest niejasny.. Nie ma imienia i nazwiska korzystającego, a jest jakaś
lista.. W uwagach jest PS.. Nowy kolega zupełnie nic nie zrozumie...
Punkt 3 Przez kogo ustaloną kolejnością? Chyba dyżurnego, ale to nie jest napisane więc przez kogokolwiek...
Kolejna kwestia: w całości dokumentu występuje dyżurny prowadzący, dyżurny, prowadzący – to za dużo funkcyjnych. Dyżurny jest jeden stąd należy
przyjąć nazewnictwo funkcji jednakowo brzmiące po całości regulaminu.
To samo tyczy się korzystającego którego nazw jest jeszcze więcej (strzelec, strzelający, korzystający, nowy, użytkownik itp.) We wstępie regulaminu powinna być przyjęta obowiązująca nazwa funkcji oraz opis za kogo się w regulaminie taką postać uważa.
Punkt 6 Prosi się wpis, iż jeśli ktoś w sposób rażący, celowy lub beztroski zagraża bezpieczeństwu na strzelnicy, może zostać wyproszony bez ostrzeżeń.
I nie chodzi o resrtykcyjny regulamin lecz może się trafić osobnik z którym trudno będzie dyskutować czy napominać dając możliwość kontynuowania strzelania, bo może to być o jeden strzał za dużo.
Na strzelnicy zabrania się:
Punkt 1 Kto to jest osoba nieupoważniona?
Punkt 7 Ekrany oraz tarcze są przedmiotami znajdującymi się również na wyposażeniu strzelnicy. Punkt należałoby uściślić.
Punkt 8 Na lini ognia? Bardziej na stanowisku strzeleckim. Podczas strzelań
wstęp na linie ognia jest absolutnie zakazany a w takim wypadku następuje komenda „Stop”. Linia ognia znajduje się przed stanowiskiem strzeleckim a została wymyślona po to coby pozostać poza nią i nie przekraczać. Trudno sobie wyobrazić żeby ktoś po niej spacerował i wpuszczał w miechy dym spalanego produktu przemysłu tytoniowego. Ale na stanowiskach rzeczywiście nie powinno się palić.
Rozdział 2 Sposób obchodzenia się z bronią.
Punkt 1 Należałoby zmienić że broń poza strzelnicą przenosi się w futerałach,
na poza stanowiskiem strzeleckim. Po prostemu, jeśli ktoś przeniesie swój sprzęt z kuchni do łazienki bez futerału złamie regulamin strzelnicy w Warce.
Punkt 3 Obsługa zacięć to chyba niefortunne określenie, może lepiej usuwaniem zacięć...
Punkt 8 Broń wystrzeloną odkładamy..? My? A oni? Konsekwentnie winno być iż po komendzie korzystający odkładają.., korzystający nie ma prawa jej dotknąć.., korzystający trzyma skierowaną...
Punkt 10 Pojawia się nowe określenie o czasowym przerwaniu ognia, ale nie ma wyjaśnienia co to jest. Winien być punkt mówiący co uważa się za czasowe przerwanie ognia.
Punkt 11 Właściwsze byłoby chyba zabronić trzymania prochu w butlach na
stanowisku strzeleckim, lub nawet terenem torów bo jak ktoś zrobi zakupy
i wjedzie na obiekt z butla w bagażniku to złamie regulamin. Pojawia się ponownie linia.. Na linie ognia nic się nie zanosi, zanosi się na stanowisko strzeleckie... Na lini ognia nic się nie znajduje bo jest to linia wyznaczona przed stanowiskami strzeleckimi.
Rozdział 3 Sposób zachowania się osób...
Punkt 2 Tu natomiast właściwe jest użycie określenia lini ognia.
Zabrania się wchodzenia na linie ognia, oraz jej przekraczania bez....
Punkt 3 Trudno do CP adaptować przepisy stworzone dla strzelectwa sportowego lub wojskowego. Poza tym tak brzmiący punkt zakazuje np. przestrzeliwania broni z podpory.
Punkt 4 Ten punkt brzmi informacyjnie... że coś jest konieczne...W regulaminie albo coś obowiązuje albo nie... Jak już, to - używanie okularów strzeleckich lub ochronnych, kolorowych bądź przezroczystych jest... Ochrona słuchu podczas strzelań jest obowiązkowa, a nie jest obowiązkowa...
Punkt 6 Podczas strzelań na teren strzelnicy nie mogą być wprowadzane zwierzęta bez wyjątku. Kto widział co się dzieje ze zwierzętami w sylwestra ten wie o czym napisałem.
Punkt 8 Dzieci do lat 13-tu... Przynajmniej tak jest w przepisach innych strzelnic.
Pozdrawiam, pilnik
jamor
Moja broń:

Post autor: jamor »

regulamin został zatwierdzony , ostęplowany i z popisem prezesa KZR LOK w warce. postaram sie podrzucic ( mam 4 ezg) w niedziele na strzelnice. pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mincerz
Stary bywalec
Moja broń:

hromklamka mała propozycja. Dostrzegłeś błędy / nieścisłości w tym regulaminie. Czy możesz przygotować wersję pozbawioną tych wad? jamor ma już regulamin podpisany; można go traktować jako rozwiązanie tymczasowe do czasu pojawiania się następnej wersji, wolnej od jakichkolwiek wad i zaciemnień.
Do tego pierwsze tygodnie strzelania z tym podpisanym regulaminem da odpowiedz na pytanie: co można / powinno się / należy zmienić?
Co szkodzi, żeby po wakacjach podpisać nowy, w 100% dopracowany regulamin?
Pozdrawiam!
hromklamka
Moja broń:

Mincerz! Chcialem wlasnie zaproponowac coby regulamin potraktowac doraznie na czas przygotowania dopracowanego textu, ale sie wystraszylem i nie chcialem psuc kolegom uruchomienia strzelnicy.
Przepisze z poprawkami i zawiesze...
Pozdrawiam
pilnik
zen
Moja broń:

Nawet mi się to podoba że jest chętny do poprawienia spójności regulaminu :)
Hromklamka mam tylko prośbę zastosuj w miarę możliwości takie zasady:
1. pierwsza część to przepisy przygotowania obiektu do i po strzelaniu, przyjmowanie nowych i prowadzenia ewidencji. Wpis do książki strzelań jest jeden dyżurnego a inni strzelcy są na liście stąd skrót PS i nie mieszaj tu bo to wewnętrzny skrót klubu i nikt nie musi go znać :?
2. Druga część to strzelanie i tu mają być bezwzględne reguły BHP
3. staraj się za bardzo nie rozbudować regulaminu, ja już miałem wątpliwości czy nie jest za długi :ops: :-?
Rozmawiałem dzisiaj z Waldkiem zgłosiło się na razie 4 osoby mało i przesłanie kolegi kierownika jest takie: NIC NA SIŁĘ!!! Dopóki Waldek nie ogłosi że ma komplet dyżurnych i nie zarządzi zebrania w sprawie grafiku to obiekt pozostanie zamkniety :( :-P
hromklamka
Moja broń:

Oki, zastosuje sie do uwag.. Pare osob jest na urlopach, jak wroca pewnie zglosza swoje kandydatury.. Ja ze swoja musze poczekac bo wystepuje u mnie klopot motoryzacyjny, jednak tak czy owak musze go rozwiazac niebawem.. Od poniedzialku jestem na urlopie i musze go jakos obgonic, za regulamin wezme sie w miedzyczasie i mysle ze w polowie sierpnia go zawiesze.. Pozdrawiam,
pilnik
Awatar użytkownika
Samuel Hawken
Bywalec
Lokalizacja: Bractwo Kurkowe Strzelców Czarnoprochowych Straży Zamkowej w Czersku
Moja broń:

Post autor: Samuel Hawken »

Całkowicie zgadzam się z uwagą Cezarego odnośnie zmian 6 pkt. regulaminu strzelnicy. Dyżurny, który ma dbać o bezpieczeństwo nie może być ograniczony regulaminem w podejmowaniu swoich decyzji. Chyba łatwo możemy wyobrazi sobie sytuacje, kiedy „drugiego takiego samego złamania regulaminu” być nie powinno, śmiem nawet twierdzić, że w niektórych przypadkach zdecydowana reakcja dyżurnego w postaci natychmiastowego usunięcia strzelca ze stanowiska będzie całkowicie uzasadniona. A jeśli komuś brakuje wyobraźni, to przypominam przypadek czerwonej tablicy. Oczywiście, reakcja dyżurnego musi być adekwatna do przewinienia, a ukarany powinien mieć możliwość odwołania się od takiej decyzji, np. do Zarządu Klubu.
Uwagi Mincerza na temat czasu, jaki upłynął od jednego złamania regulaminu do drugiego odbieram jako czystą retorykę nie wnosząca nic do tematu. Ot, takie sobie dywagacje.
Waldek
Moja broń:

Post autor: Waldek »

Do dziś zgłosiły się do pełnienia dyżurów następujące ocoby:
Zen
Jamor
Cezary
Kinio
Janusz Z.
Mincerz
Telesfor
W tą niedzielę 29 lipca o godz 11,00 zrobimy zebranie dla dużurnych , później od 12,00 strzelnica otwarta dla wszystkich.
zen
Moja broń:

Wojtku miło ze jesteś i się zgadzasz z Cezarym, rozumiem że popracujecie nad swoją wersją regulaminu :D W nim wszyscy będą stać na baczność i chodzić tylko krokiem defiladowym :-P Sorry trochę się wkurzyłem bo powtarzam pierwsza część nie dotyczy strzelania tylko spraw organizacyjnych. Ja uważam że dyżurny musi w sprawach nie związanyych bezpośrednio ze strzelaniem przedewszystkim powiedzieć co mu się nie podoba w zachowaniu osoby przebywającej na strzelnicy, a nie od razu wywalać :? Kogo chcesz usuwać od razu tego który ci odmówi przeniesienia tarczy!!! A może tego który poprosi dyżurnego o zmianę stanowiska bo mu słońce w okulary zagląda?!
Rozdział drugi to strzelanie i jest tam punkt o usuwaniu ze stanowiska!!! Również w rozdziale trzecim jest punkt o usuwaniu!!! Zgadzam się z hromklamką że można poprawić spójność regulaminu, ale ja chcę ewentualnie być dyżurnym a nie .... nie napiszę co pomyślałem
Mam nadzieję że starczyło ci wyobraźni na przeczytanie tych rozdziałów, bo mnie rzeczywiście zabrakło jej tylko w tym że wogóle zająłem się regulaminem żeby w miarę szybko udostępnić obiekt strzelającym :x
Awatar użytkownika
Samuel Hawken
Bywalec
Lokalizacja: Bractwo Kurkowe Strzelców Czarnoprochowych Straży Zamkowej w Czersku
Moja broń:

Post autor: Samuel Hawken »

Zen, spokojnie, po co te emocje? Nad regulaminem procować nie będę, bo Ty to zrobiłeś i chwała Ci za to. W swoim poscie wyrazilem tylko opinię, że w skrajnych przypadkach dyżurny powinien mieć prawo (a nawet obowiązek) natychmiast usuwać ze strzelnicy strzelców stwarzajacych niebezpieczne sytuacje. A w jakich to przypadkach - to każdemu powinien podpowiedzić rozsądek i wyobraźnia.
Awatar użytkownika
Mincerz
Stary bywalec
Moja broń:

Samuel Hawken pisze:Uwagi Mincerza na temat czasu, jaki upłynął od jednego złamania regulaminu do drugiego odbieram jako czystą retorykę nie wnosząca nic do tematu. Ot, takie sobie dywagacje.
A napisałem:
Tylko w obecnej formie regulaminu jeżeli uznasz zachowanie strzelca lub osoby towarzyszącej za niebezpieczne musisz dać ostrzeżenie. Jeżeli nie zmieni się zachowanie - wywalasz. Nie jest powiedziane ile czasu musi upłynąć od ostrzeżenia do wydalenia. Jedynie, że błądzący mają jedną szanse na poprawę swojego zachowania.
Nie proponowałem czekania na kolejne złamanie regulaminu. Ukarać można za brak reakcji na wydane polecenie. Ktoś zrobił coś źle i nie zmienia swojego zachowania mimo reakcji dyżurnego - jest powód do ukarania. Proszę pokazać gdzie napisałem o kolejnym złamaniu regulaminu? Bo ja tego nie widzę. Czy podanie do publicznej wiadomości uzasadnienia nałożonej kary to tak dużo?

Może się to nie podobać ale i dyżurny musi przestrzegać pewnych reguł. Inaczej będzie anarchia. Choćby odwoływanie się od decyzji dyżurnego musi zawierać "za co?".
zen pisze:Natomiast rozdział 2 dotyczący obchodzenia się z bronią jest jednoznaczny cytuję"Nie stosowanie się do komend i ich wykonania będzie równoznaczne z usunięciem strzelca ze strzelnicy! " :shock:
Tu też nie ma informacji o czekaniu na kolejne przewinienia. Nie stosuje się do komend - jest karany. Ale trzeba powiedzieć do czego ma się zastrzeżenia. A może dana osoba poprawi się i nigdy więcej nie popełni żadnego błędu?
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony pt 27.lip.2007 - 16:39 przez Mincerz, łącznie zmieniany 1 raz.
hromklamka
Moja broń:

Witam! Regulamin powstal rowniez z mysla o pojawieniu sie nowych kolegow. Kto sie pojawi tego nie wiemy.. Sytuacji skrajnego lamania zasad bezpieczenstwa nie mozemy wykluczyc, a skoro tak to nie mozemy pozostawic dyzurnego bez narzedzi do walki o nasze i jego bezpieczenstwo.. Cezary i Samuel a teraz ja piszemy o SKRAJNYCH przypadkach ktore oby sie nie pojawily nigdy...
Pozdrawiam, pilniczek
ODPOWIEDZ