Rolling Block Odtylcowy
Re: Rolling Block Odtylcowy
Przepraszam może faktycznie zawile to napisane. Chodzi mi o legalność, zgodność historyczna oraz nie balansowanie na granicy prawa lub w większości przypadków wręcz poza nim. Jeśli rzecz mowa o Roling blocku odtylcowym sprawa jest jasna i prosta. Napis na lufie... 50-70 ,45-70 8x50 Lebel , 303 brit. 30-06 . Oraz wiele wiele innych. Mimo że widzimy wkręcony kominek jest to defakto broń na którą potrzebne jest pozwolenie na broń. Unikał bym również egzemplarzy na których nie widnieje rozmiar komory nabojowej lub celowo został usunięty. Jeśli na komorze nabojowej bądź lufie widnieje napis 18, 17, 16, 15, 14, 13, bądź 044, 060 i niestety jeszcze kilka. Broń orginalnie została wytworzona jako rozdzielnego ładowania, komora nabojowa jest wykonana tak że nie powinno dać się w niej bezpiecznie odpalić żadnego naboju zespolonego. Tego nie zaneguje żaden biegły sądowy , bo tak poprosi jest.
To juz niejaki pan Michal z Ozorkowa ma ponoc dowody historyczne na wyrob ktory rozprowadza w PL.Kuba1 pisze: pn 05.gru.2022 - 02:08 Na początku pragnę się przywitać, gdyż jestem świeżo upieczonym użytkownikiem forum. Zarejestrowałem się ponieważ chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości odnośnie gwiazdy tematu tj. Roling blocka. Tak ,tego odtylcowego ,właśnie tego .... dokładnie tego egzemplarza o którym mowa. Jestem jego właścicielem. Pragnę przedstawić ramy w jakich poruszają się znawcy, biegli sądowi, odnośnie historycznej broni czarnoprochowej. Kilku kolegów przedstawiło tu kompletnie idiotyczną tezę że można w takowej broni wkręcić iglice zamiast kominka , lub co gorsza jakieś " konwersję wsteczne". Jest to teza zupełnie idiotyczna ,gdyż oprócz iglicy do odpalenia naboju zespolonego potrzebna jest również odpowiednia komora nabojowa, dostosowana do konkretnego rodzaju amunicji ,nie tylko kalibru (22lr i 5,56 NATO to ten sam kaliber, lecz kompletnie inne komory nabojowe). Wracając do rzeczonego Roling blocka, jest to strzelba cal15 mm z komorą nabojową długości 51 mm z lufa bruzdowaną. Przystosowana do strzelania śrutem. Do takiej komory nie jesteśmy w stanie załadować żadnego współczesnego ani historycznego naboju zespolonego, gdyż taki nie istniał co wymusza na użytkowniku wyrób własny patronów. Gilza wsadzona na owym zdjęciu ma cal 24 ga , i jest dużo za mała do tej komory. Co więcej o ile wiem strzelby odtylcowe z systemem ryglowania Roling blocka istniały od 1860r ale Roling blockow odprzodowych w historii nie było nigdy. Więc podsumowując rzeczona strzelba jest bardziej legalna niż nowoczesny wyrób odprzodowy nigdy nie mający odpowiednika w historii. Zaznaczam, dla wszystkich amatorów starej broni czarnoprochowej KOMINEK WAŻNY..... LECZ CZASEM WARZNIEJSZA KOMORA NABOJOWA I KALIBER. Także strzelba cal 15 mm komora 51mm LEGALNA , karabin cal 8x50mm Lebel z wkręconym kominkiem NIELEGALNY. Pozdrawiam wszystkich.
Ps. To nie reklama ,strzelba nie jest na sprzedaż , uzupełnia moją kolekcję.
- zbiho
- Stary bywalec
- Moja broń: .31"
Teraz to już zgłupiałem, Jak to jest wytworzone jako rozdzielnego ładowania, o jakiej broni piszesz?Kuba1 pisze: pn 05.gru.2022 - 15:46 Przepraszam może faktycznie zawile to napisane.Broń orginalnie została wytworzona jako rozdzielnego ładowania, komora nabojowa jest wykonana tak że nie powinno dać się w niej bezpiecznie odpalić żadnego naboju zespolonego. Tego nie zaneguje żaden biegły sądowy , bo tak poprosi jest.
Nigdy nie było Rolling Blocków rozdzielnego ładowania, czy to karabinów czy strzelb. A argument ze nie pasuje tam zaden z nowoczesnych czy starodawnych nabojów zespolonych to nie jest argument.
-
- VIP
- Moja broń: CP i ostry jęzor
Tak, to jest tutaj słowo kluczowe. Nawet dla Mosina-Naganta 1891 da się znaleźć egzemplarz odprzodowy z kapiszonowym zapłonem.
Drogi kolego zbiho. Dlaczego twierdzisz że nie było rozdzielnego ladowania. Dlatego że nie widziałeś. Owszem były. A argument za niepasującym żadnym nabojem zespolonym jest akurat bardzo ważny , widzisz może sens produkcji broni do której nie można nabyć amunicji. Ja nie widzę. Chyba że owa broń sprzedawana jest w komplecie z pasującymi gilzami do samodzielnej relabolacji ,bądź strzela na papierowe własnoręcznie wykonane kiełbasy. Taka broń była chętnie wykorzystywana przez mniej zamożnych urzytkownikow, bądź przez ludzi którzy do najbliższego sklepu z amunicją mieli trzy dni w konia. Miał taki jegomość kilo prochu a gilzę nabił np. czym popadnie.
Anyway ustawa nie przewiduje wiernych kopii ale repliki a tu juz mozna spokojnie uznac ze rozdzielne ładowanie legalizuje u nas ten model i byc może Michał z ozorkowa na tym sie opierał choc wątpie i raczej posiada dokumentacje realnie istniejącej sztuki. Co jak co ale nie jest to osoba ktora by leciała na klate z betonami z CLKP.
-
- Bywalec
- Moja broń: brak
Zaraz, czyli tu jest mowa o RB rozdzielnego ładowania ? W sensie, że replika, bo oryginałów nie spotkałem.
-
- VIP
Rolling Block był od początku skonstruowany z myślą wyłącznie o amunicji scalonej. Chodzi nie o "zajebisty" wygląd ale o charakterystyczny zamek, bo od niego broń wzięła nazwę. Chciałbym zobaczyć jakiegoś oryginalnego Rolling Blocka który opucił fabrykę w wersji rozdzielnego ładowania. Nie będziemy tu chyba dyskutować o konwersjach wstecznych typu "Algierka" robionych dla Kunta Kinte i kolegów-tubylców.
Oryginalnego Remingtona pewnie nie znajdziesz. Lecz kapiszonowe z epoki już jak najbardziej. Dwie minuty i znalazłem 4 szt. W tym pistolet z systemem Roling blocka datowany na 1867r. Więc chyba się łapie. Proste jak drut , szukasz po zagranicznych aukcjach, zajmujących się bronią, wpisując Rolling block precussion. To tyle. Rzadkość ,ale jest. Tyle w temacie.
-
- VIP
Pan Michał z Ozorkowa ma zezwolenie na produkcję broni palnej. W ramach tego zezwolenia może wytwarzać co chce i nazywać to jak chce. W polskim prawie nabywca jest w pełni odpowiedzialny za kupno broni na którą potrzeba albo nie potrzeba mu zezwolenia.Vegvisir pisze: pn 05.gru.2022 - 19:52 byc może Michał z ozorkowa na tym się opierał choc wątpie i raczej posiada dokumentacje realnie istniejącej sztuki. Co jak co ale nie jest to osoba ktora by leciała na klate z betonami z CLKP.
Nie umiem wstawiać zdjęć, a szkoda bo z miłą chęcią bym wrzucił screeny.
Jeśli twierdzi Pan Wycior że w Polsce nabywca jest w pełni odpowiedzialny za to co kupuję ,to proszę iść do sklepu z bronią nie posiadając promesy i poprosić sprzedawcę o AR15 ". NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOSC" . A i proszę nie zapomnieć o paczce amunicji 223 REM. Też na własną odpowiedzialność.
-
- Bywalec
- Moja broń: brak
Eee, sprawa jest prosta. Jest " zajebisty" RB rozdzielnego ładowania, to kto chce niech kupuje, a kto nie, to nie. Bo nie ma sensu polemizować. Ja nie kupię.
-
- VIP
To nie jest takie kontrastowo czarno-białe, jak chciałbyś to widzieć. Przypomnij sobie np. sprawę pistoletów hukowych Major Eagle na gumowe kulki i shorty, sprzedawanych kiedyś masowo na paragon przez różne firmy, w tym militaria.pl. Potem ich nabywców ciągano po sądach bo uznano że jednak to broń wymagająca zezwolenia. Sprzedawcy nadal maja się dobrze, nabywcy mieli mnóstwo nieprzyjemności. A osławiony Ruger Old Army? Pamiętaj że w Polsce nie funkcjonuje prawo precedensu, wbrew temu co kiedyś twierdził na tym forum pewien oszołom. Tak więc broń uznana za legalną przez jeden sąd może być zakwalifikowana jako niekoszerna przez inny. Poszukaj może w orzecznictwie.Kuba1 pisze: pn 05.gru.2022 - 22:22 ,to proszę iść do sklepu z bronią nie posiadając promesy i poprosić sprzedawcę o AR15 ". NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOSC"
Poza tym: witaj, Kolego, na forum!
Cos sie komus pomyliło-Pan Michał nie moze sprzedawac broni wg wlasnego wydzimisie i musi sie trzymac norm prawnych-gdyby było jak prawisz to by duzo wiecej ciekawszych rzeczy miał na stanie. A to że ma koncesje to jest inny temat. RB w wersji odprzodowej to replika wersji perkusyjnej ktora w oryginale jednak istniała wiec debilne CLKP-to samo co sie do straszaków przywaliło i to samo ktore prawa stanowić nie stanowi, moze sobie w trąbke podmuchac. Juz było pisane o cattelmanach, ROA a teraz drazycie shize na rolling blocku? Mam ten karabin i jest znakomity.