Nie spekulacja, a zwyczajny wzrost ceny wynikający z nikłej dostępności produktu spowodowanego zawieszeniem produkcji.
Wzrost ceny to mniejszy popyt. Mniejszy popyt zapewni dostępność towaru osobom, które naprawdę go potrzebują hamując zakupy "na zapas".
Gdyby ceny były utrzymane dalej na poziomie sprzed pół roku, to po prostu nie byłoby tych kapiszonów dostępnych nigdzie.
Jeśli mowa o kominkach H&C, to nie nadają się do strzelania czarnym prochem. Takie rozwiązanie miałoby, być może, sens, gdyby zrobić pod nie własne kominki do właśnie takiego zastosowania. Tamte mają zbyt duży prześwit powodujący, że część gazów wylatuje do tyłu. Niemniej są bardzo fajne do strzelania w domu (może nie w bloku, bo mimo wszystko jest hałas). Do trenowania techniki bardzo przydatne.
Od ponad miesiąca próbowałem swoich sił w produkcji kapiszonów. Na około 120, które wykonałem różnymi metodami przed przeczytaniem wpisu jegomościa, skuteczne okazały się dosłownie 2.maniekmaniek9 pisze: ↑pn 06.cze.2022 - 23:33 Chciałbym podzielić się swoimi przemyśleniami i testami jeśli chodzi o produkcję "homemade" kapiszonów.[...]
Wpis maniekmaniek9 okazał się zbawienny. Kierując się jego instrukcją, ale też nie przykładając się do tego zbytnio, wykonałem na szybko kilkanaście sztuk i ponad połowa zadziałała wyśmienicie. Pozostaje mi tylko nieco popracować nad jakością i techniką i myślę, że niedługo będę zadowolony z efektów.