Rolling Block Odtylcowy
Rolling Block Odtylcowy
Witam, z racji początku mojej fascynacji CP i tematami związanymi zacząłem przeglądać różne strony o fora w poszukiwaniu pierwszej broni. Podobają mi się patenty z ładowaniem odtylcowym, ale widzę w internecie wiele sprzecznych informacji na ich temat. Mianowicie wiem, że Sharps'a można nabyć w Polsce jako legalny karabin ładowany odtylcowo, ale już z karabinem Rolling Block ładowanym odtylcowo przy pomocy gilz, za bardzo spotkać się nie można. I dosyć mało jest opisów potwierdzających lub odrzucających legalność tego rozwiązania.
Proszę więc kolegów, bardziej znających się na temacie o wyjaśnienie - Jak to jest z tym Rolling Blockiem?
Przykładowe ogłoszenie z OLX z ładowanym odtylcowo Rolling Blockiem: olx.pl/d/oferta/czarnoprochowy-rolling-block-piekna-strzelba-czarnoprochowa-CID767-IDMkdlZ.html
Szukałem na forum informacji na ten temat ale znalazłem zdawkową ilość informacji i to dość niejednoznacznych.
Proszę więc kolegów, bardziej znających się na temacie o wyjaśnienie - Jak to jest z tym Rolling Blockiem?
Przykładowe ogłoszenie z OLX z ładowanym odtylcowo Rolling Blockiem: olx.pl/d/oferta/czarnoprochowy-rolling-block-piekna-strzelba-czarnoprochowa-CID767-IDMkdlZ.html
Szukałem na forum informacji na ten temat ale znalazłem zdawkową ilość informacji i to dość niejednoznacznych.
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
Re: Rolling Block Odtylcowy
Z tym jest tak jak z odtylcowymi dubeltówkami - wykręcono iglicę, w jej miejsce wkrecono kominek.
Czy to jest legalne?
Jedni powiedzą, że tak, inni, ze nie.
Twoje ryzyko.
Czy to jest legalne?
Jedni powiedzą, że tak, inni, ze nie.
Twoje ryzyko.
-
- Moja broń: Smith .50
Sytuacja analogiczna jak z Coltem Cattleman`em - w opinii wielu niezgodny z zapisami ustawy, jednak sprzedawany w setkach a może nawet w tysiącach egzemplarzy. Ostatnio taki Cattleman został zdeponowany jako dowód w spraie - decyzją biegłego zakwalifikowany jako broń czarnoprochowa nie wymagająca zezwolenie - temat świeży, omawiany na grupach FB. Znane są przypadki historycznych egzemplarzy Rolling Blocka CP w wersji odtylcowej. Konwersja wsteczna jak widać jest w naszych realiach dopuszczona.
https://www.bidsquare.com/online-auctio ... yJLaxP87ss
https://www.bidsquare.com/online-auctio ... yJLaxP87ss
- zbiho
- Stary bywalec
- Moja broń: .31"
Jedno tylko się Mister nie zgadza, temat ma w tytule" Odtylcowy", a ten który przedstawiłeś z aukcji jest konwersją na kapiszony z centralnego zapłonu, ale ODPRZODOWY, nijak w temacie..
-
- Moja broń: Smith .50
Tak, to prawda.zbiho pisze: ndz 07.lis.2021 - 21:27 Jedno tylko się Mister nie zgadza, temat ma w tytule" Odtylcowy", a ten który przedstawiłeś z aukcji jest konwersją na kapiszony z centralnego zapłonu, ale ODPRZODOWY, nijak w temacie..
Aukcja dotyczy rzeczywiście odprzodowego. Link miałem pod ręką, bo kiedyś sam szukałem potwierdzenia na historycznosć mojego Rolling Blocka od Saguaro. Tak naprawdę kwestia czy ładowany odtylcowo, czy odprzodowa jest drugorzędna. W obu przypadkach doszło do konwersji wstecznej.
Wydaje mi się, że szukając natrafilibyśmy na wersję odtylcowej wersji CP.
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
Sytuacja jest zupelnie rózna, bo tu nie chodzi o replikę.Sytuacja analogiczna jak z Coltem Cattleman`em
Aukcja dotyczy nabojowego oryginału, centralnego zapłonu, ktory został przerobiony na kapiszonowke na gilzy..Aukcja dotyczy rzeczywiście odprzodowego. Link miałem pod ręką, bo kiedyś sam szukałem potwierdzenia na historycznosć mojego Rolling Blocka od Saguaro. Tak naprawdę kwestia czy ładowany odtylcowo, czy odprzodowa jest drugorzędna.
Fanzolisz jak potłuczony.
- yeradun
- Bywalec
- Moja broń: ładnych parę kilo żelastwa
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to jeśli przykładowo Pietta, Uberti, Pedersoli czy inny producent wypuściłby replikę wersji odtylcowej, na gilzy ale z kominkiem, to byłaby to konwersja wsteczna i wszystko byłoby OK ?
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
Prawdopodobnie tak, wtedy byłaby analogiczna sytuacja do tej z Cattlemanem.
Tylko, ze raczej tego nie zrobią, bo taką konwersje mozna w 5 minut przerobić z powrotem na scalaki.
Nawiasem mówiąc, na OLX też jest konwersja wsteczna, tyle, że epokowego, wojskowego karabinu, (prawdopodobnie szwedzkiego lub norweskiego) dokonana współcześmie przez jakiegoś majsterklepkę.
O ile, to w ogóle nie jest milicyjna prowokacja.
Tylko, ze raczej tego nie zrobią, bo taką konwersje mozna w 5 minut przerobić z powrotem na scalaki.
Nawiasem mówiąc, na OLX też jest konwersja wsteczna, tyle, że epokowego, wojskowego karabinu, (prawdopodobnie szwedzkiego lub norweskiego) dokonana współcześmie przez jakiegoś majsterklepkę.
O ile, to w ogóle nie jest milicyjna prowokacja.
Czyli temat bardzo śliski? Kurcze szkoda, bardzo ładny karabin i w wersji ładowanej od tyłu ma to coś.
Czyli pozostaje tylko Sharps
Czyli pozostaje tylko Sharps

- mar_kow
- Stary bywalec
- Moja broń: skuteczna
Zgodnie z opisem... "Żadko spotykany stan, naprawdę rarytas, szczególnie w wersji wojskowej."Przemekwu pisze: pn 08.lis.2021 - 18:43 Czyli temat bardzo śliski? Kurcze szkoda, bardzo ładny karabin i w wersji ładowanej od tyłu ma to coś.
Czyli pozostaje tylko Sharps![]()
Sprzedający nie dodał że "żadko" ale prokurator może się nim zainteresować...
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
Albo zrobienie pozwolenia.Czyli pozostaje tylko Sharps
Ewentualnie wyprowadzka do Czech.

- yeradun
- Bywalec
Albo Smith, albo Gallager.
- RedGuy
- Stary bywalec
- Moja broń:
Wisi na OLX pikny odtylcowy wynalazek

Źródło:
https://www.olx.pl/d/oferta/czarnoproch ... d;promoted

Źródło:
https://www.olx.pl/d/oferta/czarnoproch ... d;promoted
- yeradun
- Bywalec
Swoją drogą wielka to szkoda, że żaden producent nie pokusił się o replikę tego karabinu z konwersją wsteczną gilzy + kapiszon.
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
Właśnie o nim jest rozmowa.Wisi na OLX pikny odtylcowy wynalazek
Pisałem wyżej dlaczego. W 5 min. można taką konwersję zmienić na centralny zapłon.Swoją drogą wielka to szkoda, że żaden producent nie pokusił się o replikę tego karabinu z konwersją wsteczną gilzy + kapiszon.