zainspirowany żarliwą dyskusją w dziale "Sprzedam" postanowiłem pociągnąć, trochę z nudów, trochę z ciekawości, temat Rugera Old army i być może przywołać kilka argumentów, ciut bardziej merytorycznych na temat jego legalności, bądź tej legalności braku. Chętnie podewaguję, jednak merytorycznie.
Otóż sam ROA to tak naprawdę coś na skrzyżowaniu Remingtona Beals Army Model, Colta SAA i R&S'a (rama zamknięta, obecny pobojczyk, rękojeść i osłona spustu na 5 śrubek, mechanizm na 3 śrubach jak w Coltach, oś bębna zdaje się jak w R&S), plus kilka inwencji własnych takich jak sprężyna główna śrubowa, niespotykana nigdzie indziej konstrukcja pobojczyka bez śrub, łączników itp, matchowa regulowana szczerbinka itd. No koszerne to nie jest, jednak ja nie o tym chciałbym.
W kwestii legalności większość z nas ochoczo przytacza opinię CLK zacytowaną na "beżowym" przez kolegę Parabellum (http://forum-bron.pl/viewtopic.php?f=83 ... 0#p1655910), w skrócie:
Czyli policja mówi "Nie". Swoją drogą, tu lampka ostrzegawcza powinna się zapalić w głowach wszystkich właścicieli "targetów", great gunów, cattlemanów (a fe) itp.(...)
rewolwer RUGER Old Army nie może być potraktowany jako replika broni palnej rozdzielnego ładowania wytworzonej przed 1885 rokiem, ponieważ jego konstrukcja jest zbiorem rozwiązań kilku rewolwerów wytworzonych przed rokiem 1885.

Słowem podsumowania: Labolatoria Kryminalistyczne nie są od językoznastwa, etymologii, religioznastwa i orzekania co jest repliką a co nie... I sprawa trafiła do ponownego rozpatrzenia. Powołany został biegły którego opinia krąży po internetach (https://trybun.org.pl/wp-content/upload ... iniaOK.pdf), zgodnie z którą: wystarczy że coś wyglądem przypomina broń z epoki, działa jak przedmiot z epoki, wykorzystuje rozwiązania i materiały jak w epoce, by mogło być uznane za replikę broni sprzed 1885 roku. Wg. biegłego armatka spełniała wszystkie te kryteria. W tym kontekście, trochę na siłę, ale również ROA można uznać w mojej opini jako przedmiot legalny. Albo idąc w drugą stronę: każdy rewolwer z matchowymi, regulowanymi przyżądami celowniczymi (tzw. "Target") należałoby uznać z nielegalny.(...)
kwestią kluczową w sprawie było ustalenie, czy armata JUKAR przedstawiona przez Z. C. jest repliką broni palnej rozdzielnego ładowania, wytworzonej przed rokiem 1885 w rozumieniu art. 11 pkt 10 ustawy o broni i amunicji. Na to pytanie nie udzielono wyczerpującej odpowiedzi w opinii Laboratorium Kryminalistycznego
(...)
Z przedstawionych akt sprawy najwyraźniej wynika, że organ pierwszej instancji w oparciu o art. 84 § 1 k.p.a. zwrócił się do niewłaściwego podmiotu o wydanie opinii
(...)
W przedstawionej opinii Laboratorium Kryminalistycznego brak jakiejkolwiek argumentacji odwołującej się do wiedzy specjalistycznej wynikającej z literatury przedmiotu bądź orzecznictwa sądowego
(...)
Oczywiście należy mieć na uwadze, że w Polsce nie ma prawa precedensu, więc wszystkie akty na które się powołuję należy traktować orientacyjnie.
Na koniec dodam, że nie wszedłem i nie planuję wchodzić w posiadanie ROA, innych sześciostrzałowców u mnie dostatek i bez niego, tym tematem nie próbuję wybielać własnego sumienia