Saguaro Sharps Sniper .45 Berdan

Zapraszamy do umieszczania zdjęć oraz filmów z bronią CP w roli głównej. Generalnie można się pochwalić kto co ma.
ODPOWIEDZ
Andy88
Bywalec
Moja broń: Remington 1858 Uberti

Re: Saguaro Sharps Sniper .45 Berdan

Post autor: Andy88 »

Hej czy to jest normalne ,że wyrzutnik łusek tak luźno chodzi i trzeba go palcem ruszać by wyrzucał łuskę? Czy powinien sam ją wyrzucić po otwarciu?

Dobra już nieaktualne trzeba było szybciej dźwignię pociągnąć i samo wyrzuciło jest sprawny :piwo:

Więc tak kontynuując moją wypowiedź udało mi się wbić długi pocisk do łuski. Łusce się nic nie stało ale pocisk uszkodzony więc będzie robił za testowego. Niestety łuska się nie dostosowała w związku z tym faktem będzie trzeba wstrzelić parę razy z pocisków 308-451 ,które będę musiał dokupić(Te co są w tym filmiku co daliście).
Jeżeli chodzi o te mniejsze to nie dochodzą do końca tulei więc są za małe dlatego będę je używał chyba tylko do rewolweru.
Ilość prochu się mieści dokładnie taka jak podaje firma Saguaro pytanie tylko jeszcze zostało jaką przybitkę mam zastosować filcową czy kartonową?
Oraz jak smarować smarem- pocisk obsmarować czy smar między przybitkę a pocisk?
Robert Lee
Moja broń:

Post autor: Robert Lee »

Witam !!!

Niestety kolego Andy kupno karabinu to dopiero początek zabawy. Potem jeszcze osprzęt do niego .
Jeśli masz możliwość to podjedz do kogoś kto posiada Sharpsa i Ci wszystko wytłumaczy.Osadzenie pocisku to 1/3 ostatniego pierścienia. Smar w rowkach pocisku. . Oczywiście możesz też dodatkowo zastosować ciastko smarne. Na początek SPG . Na pierwszy raz nie musisz sypać prochu na maksa. Pierwsze strzelanie potraktuj jako zapoznanie z karabinem i sformatowanie ogniowe łusek. pomyśl też o dokupieniu większej ilości łusek.
Przed strzelaniem dobrze wyczyść karabin ze smaru.
Poszukaj na forach postów o elaboracji 45-70 jest tam wszystko dokładnie opisane . Przybitka karton,skóra .

Ps. Rozumiem , że nie posiadasz prasy i matryc?

Pozdrawiam
marekp
Bywalec
Moja broń: brak

Post autor: marekp »

Andy88. Ty chyba czytasz co drugie slowo. Luska sie nie dostosuje po wbiciu pocisku. Mozna wliozyc luzny pocisk. Dopiero wystrzelenie spowoduje dopasowanie gilzy. Pisalem o tym ze nalezy lekko rozkielichowac gilze. Inaczej zniszczy sie pocisk. Jak to zrobic tez miales napisane. Lekko! To jest istotne. Po prostu wliozyc os do gilzy i kilka razy przejechac po krawędzi. To spowoduje ze gilza bedzie w tym miejscu jak kielich. Wtedy mozna wliozyc pocisk. Nawet sila. To juz nie spowoduje jego uszkodzenia. Wszyscy chca Ci pomoc zrozumiec jak to działa. A Ty trochę idziesz swoja droga. Ktora czesc z nas przeszla.

MarekP

Napisałeś:

Jeżeli chodzi o te mniejsze to nie dochodzą do końca tulei więc są za małe dlatego będę je używał chyba tylko do rewolweru.

Jakiej tulei?

MarekP
Irek M
Stary bywalec
Moja broń: za dużo sztuk

Post autor: Irek M »

Chyba nie tulejował komory????? :-) Zapewne chodziło o to, że czoło pocisku w gilzie jest w stożku przejściowym, a nie opiera się o gwint. Jeśli z tym nie umiesz sobie poradzić to odpuść tę zabawę.
PosiadaczProcy
Bywalec

Post autor: PosiadaczProcy »

Andy88 pisze: wt 30.mar.2021 - 17:20 Patrzcie znalazłem tajną skrytkę w Kolbie ,można do niej kapiszony włożyć by nie musieć ciągle chodzić po nie do opakowania
I tu - w tajnych skrytkach! - "leży pochowany pies" wysokich i coraz wyższych cen C-prochowców które rosną jak zimą grzyby na ścianach i końca zwyżkom nie masz... 😢Oni wiedzą że co do konstrukcji samego strzeladła już niczego w niej nie polepszą (a już na pewno nie stali w replikach "miętkiej" jak świąteczne jajeczko na twardo) i za to już haraczu nie podniosą, ale wiedzą, jaka to będzie radość ze znalezienia "tajnego schowka" (coś w podobie radości ze schowka odkrytego we framudze drzwi, w podejrzanie grubym stole czy w wydrążonej nodze stołowej a tam? tam papiery-dziadka z Powstania zdjęcia, bohatery...i kilo złota) i każą sobie za tę każdorazowo po otwarciu przeżywaną radość ad hoc, już przy kupnie-grubo przed odkryciem srodze becelować 🤢🤢.
Ot taki rodzaj podatku od radości, coś jak ten "za multimedialność" nałożony podatek na smartfony łaskawie do ceny doliczony...🤢I co im zrobisz skoro Sharp'sik ci sprzedają nienabity? Użyjesz go jak maczugi? - per saldo (cena sprzęta + odsiadka) za drogo wychodzi...😍😍
Andy88
Bywalec

PosiadaczProcy pisze: czw 08.kwie.2021 - 20:33
Andy88 pisze: wt 30.mar.2021 - 17:20 Patrzcie znalazłem tajną skrytkę w Kolbie ,można do niej kapiszony włożyć by nie musieć ciągle chodzić po nie do opakowania
I tu - w tajnych skrytkach! - "leży pochowany pies" wysokich i coraz wyższych cen C-prochowców które rosną jak zimą grzyby na ścianach i końca zwyżkom nie masz... 😢Oni wiedzą że co do konstrukcji samego strzeladła już niczego w niej nie polepszą (a już na pewno nie stali w replikach "miętkiej" jak świąteczne jajeczko na twardo) i za to już haraczu nie podniosą, ale wiedzą, jaka to będzie radość ze znalezienia "tajnego schowka" (coś w podobie radości ze schowka odkrytego we framudze drzwi, w podejrzanie grubym stole czy w wydrążonej nodze stołowej a tam? tam papiery-dziadka z Powstania zdjęcia, bohatery...i kilo złota) i każą sobie za tę każdorazowo po otwarciu przeżywaną radość ad hoc, już przy kupnie-grubo przed odkryciem srodze becelować 🤢🤢.
Ot taki rodzaj podatku od radości, coś jak ten "za multimedialność" nałożony podatek na smartfony łaskawie do ceny doliczony...🤢I co im zrobisz skoro Sharp'sik ci sprzedają nienabity? Użyjesz go jak maczugi? - per saldo (cena sprzęta + odsiadka) za drogo wychodzi...😍😍
Mylisz się, wyobraź sobie ,że dosłownie tak robiono uzywano jak maczugę z bliska a kolby walono a jest twarda drewniana więc można ogłuszyc przeciwnika albo bagnet nakładano na przód i walono z bagnetu co jeszcze gorsze było. Sam myślałem o dokupieniu bagnetu, tak żeby miał historyczny wygląd ale kasy mi brakuje i bagnetów do Sharpsów też nigdy nie widziałem, może do tych karabinów nie produkowali skoro miały zastosowanie do walki na dystans czyli snajperskiej.

A odnośnie kasy własnie zamówiłem zestaw do czyszczenia oraz klucz do kominków zewnętrznych bo do wewnętrznych w zestawie dostałem oraz ten naboje co wchodzą(308 -451 520grs) i jedno dodatkowe opakowanie łusek czyli łącznie będę miał 20 łusek na więcej mnie nie stać więc na tej liczbie zakańczam na razie, 20 też jest nieźle.

I mam pytanie wiem ,że dziwnie bo chciałem przegotować sobie uprzednio pociski do wyjścia w połowie maja jeżeli się uda tylko czy te łuski są antystatyczne i nie wytworzą się w nich iskry? Chodź pewnie są antystatyczne to jeszcze się na wszelki wypadek spytam. :-P
Irek M
Stary bywalec

Lepiej uziemiaj gilzy bo wiesz, w twoich rękach nawet czas się cofa. Kupiłeś pociski kalibru 451 ? Kto ci tak doradził? Strzelamy z 459, chociaż strzelam też z 458 i 457. Wciśnij do lufy kulkę 451 to zobaczysz jakie będę prześwity. A może kupiłeś kaliber .38 ??
Andy88
Bywalec

Irek M pisze: śr 14.kwie.2021 - 17:37 Lepiej uziemiaj gilzy bo wiesz, w twoich rękach nawet czas się cofa. Kupiłeś pociski kalibru 451 ? Kto ci tak doradził? Strzelamy z 459, chociaż strzelam też z 458 i 457. Wciśnij do lufy kulkę 451 to zobaczysz jakie będę prześwity. A może kupiłeś kaliber .38 ??
Zaraz mnie wytrącisz z równowagi, przecież dodawaliscie posta z filmikiem, żeby mi doradzić te pociski bo lepiej wchodzą i łuska się rozciągnie -Andy obejrz filmik no obejrz! A teraz,że niby za małe? Zdecyduj się czego chcesz bo masz ze sobą problemy.
Irek M
Stary bywalec

451 będzie w gilzie latała jak pijany w składzie porcelany. Moźe koledzy zażartował bo zadajesz takie pytania. Pisałem z jakich strzelam poza tym wystarczyło sprawdzić w Saquaro jakie polecają. Gdyby pomylili się i podali, že .40 też byś brał ?
Andy88
Bywalec

Irek M pisze: śr 14.kwie.2021 - 21:34 451 będzie w gilzie latała jak pijany w składzie porcelany. Moźe koledzy zażartował bo zadajesz takie pytania. Pisałem z jakich strzelam poza tym wystarczyło sprawdzić w Saquaro jakie polecają. Gdyby pomylili się i podali, že .40 też byś brał ?
No przecież jest na oficjalnym filmie na kanale Saguaro Arms więc w razie czego mogę zareklamować produkt i żądać zwrotu kasy albo poprostu uszczelnić jakimś papierem czy kartonem, jakoś sobie poradzę nie martw się.
marekp
Bywalec

Post autor: marekp »

Dluga droga przed Toba. Moze nie zniszczysz kompletnie broni nim nie zrozumiesz o co chodzi.
Pociski powinny byc .459. Tyle ze jak sa nowe gilzy to nie daje sie ich latwo wcisnac. Pisalismy jak nieco rozkalibrowac zeby sie dalo. Mozesz dac 451 bo te wejda do gilzy. Ale to jest na zasadzie - pierwszy raz żeby dopasować gilzy do komory. Dostales te male - trzeba bylo ich uzyc do tego kalibrowania. Nadal mam wrazenie ze co drugi post czytasz i to nie wszystkie slowa. Twoja bron - zrobisz co zechcesz. Za pewnien czas bedziesz wiedział co i dlaczego. Pozdrawiam

MarekP
Willie357
Bywalec
Moja broń: liczna

Post autor: Willie357 »

Żeby było łatwiej dopasować kielich do pocisku,różnica pocisku na plus wymiaru nie powinna przekraczać 0.001".
Na tak oszałamiającej ilości łusek jak 2O sztuk ,będzie to chyba wykonalne.
Andy88
Bywalec

No więc dzisiaj elaborowałem pierwsze 10 pocisków i jednak nie mieliście racji te co kupiłem wchodzą tylko z lekkim oporem wystarczy docisnąć a te krótkie to się ścierają i młotkiem musiałem wbijać i tylko jeden udało mi się zrobić a tych długich aż 9 razem 10.
Metoda elaboracji dość prosta 2,8 grama czyli około 42 grainy prochu złoty stok FFg potem kartonowa przybitka i na to pocisk z dobrze nasmarowanymi rowkami i tyłem chodź tego tyłu pocisku przy następnych 10 nie nasmaruję bo po pierwsze i tak nie ma styku z lufą po drugie może potem smar do prochu przenikać. Tak w ogóle to jaki jest efekt przenikania smaru do prochu?
Załączniki
Pociski Sharps.jpg
Irek M
Stary bywalec

Andy88 pisze: pn 19.kwie.2021 - 22:13 i na to pocisk z dobrze nasmarowanymi rowkami i tyłem chodź tego tyłu pocisku przy następnych 10 nie nasmaruję bo po pierwsze i tak nie ma styku z lufą po drugie może potem smar do prochu przenikać. Tak w ogóle to jaki jest efekt przenikania smaru do prochu?
Oczywiście, że jest. Albo jesteś tak ograniczony albo naćpany, że takie pierdoły wypisujesz,
stangret
Bywalec
Moja broń: Zdrowy rozsądek niepoprawny politycznie :)

Post autor: stangret »

Cholera. Muszę rozcalić kilkadziesiąt pocisków do Martini Henry, bo mi smar do prochu przeniknie :lol:
Andy, pomyśl chłopie.
ODPOWIEDZ