Kolejny debil
Re: Kolejny debil
Element od strony kurka to stary strzelec artylerzysta, chyba ma ponad 60 lat . Strzela bardzo dobrze i jeszcze używa do tego strzelania i analizy tego co się dzieje głowy .
-
- Bywalec
- Moja broń: Remigton NMA x 2, Colt SAA
Więc ja to widzę tak, że po pierwsze: chyba wszyscy się zgadzamy że nieodpowiedzialne korzystanie z posiadanych przedmiotów jest głupie, nie ważne czy dotyczy to kałacha, remika, bmw na stacji beznynowej czy łyżki do butów. po drugie, w kontekście szeroko pojętej samoobrony lepiej jest wziąć nogi za pas i pozwolić policji działać - niech łapią złodziei i morderców, mnie interesuje głównie to żeby jakby co, to okradli lub zamordowali sąsiada a nie mnie. ja nie mam osobiście z tym problemu, sąsiadów mam głupich i głośnych więc jakby się uciszyli byłoby zajebiście, gwarantuje że nie kiwnąłbym palcem.
jest natomiast swego rodzaju niezrozumienie tego co naprawdę zagraża czarnoprochowemu hobby - debile czy wymarcie? no ja osobiści uważam że wymarcie. bo powiedzmy sobie szczerze - ile osób posiada broń cp, zwykle "liwolwer", ile spośród nich uczestniczy w zawodach a ile udziela się na forum? ktoś kiedyś szacował że w rękach polaków jest kilkaset tysięcy sztuk broni CP, czyli posiadaczy będzie minimum 100 tys i niech każdy ma po dwie sztuki średnio. Pytanie ile osób uczestniczy w zawodach w Polsce? 100 może 200? to samo z czynnymi użytkownikami forum. ogółem jest zarejestrowanych 3000 z czego zwykle wypowiada się mniej jak 20, poniżej 1%.
sprawa jest prosta - im więcej osób posiada broń CP tym większą stanowią siłę polityczną. te 200 osób które aktywnie uczestniczą w zawodach CP da się zdmuchnąć jednym podpisem i nikt nie przejmie się "pasją strzelecką". albo wykorzystamy fakt że 99,98% ludzi kupuje tą broń na wszelki wypadek bo lepiej mieć coś niż nic, albo będziemy cnotliwi jak westalki (30 lat bez żadnego tegesa, albo zakopanie żywcem) i to hobby całkowicie wymrze. powtarzam się - zostanie 10 ludków którzy mają pozwolenie i za dużo promes żeby wykorzystac je na centralny lub boczny zapłon.
jest natomiast swego rodzaju niezrozumienie tego co naprawdę zagraża czarnoprochowemu hobby - debile czy wymarcie? no ja osobiści uważam że wymarcie. bo powiedzmy sobie szczerze - ile osób posiada broń cp, zwykle "liwolwer", ile spośród nich uczestniczy w zawodach a ile udziela się na forum? ktoś kiedyś szacował że w rękach polaków jest kilkaset tysięcy sztuk broni CP, czyli posiadaczy będzie minimum 100 tys i niech każdy ma po dwie sztuki średnio. Pytanie ile osób uczestniczy w zawodach w Polsce? 100 może 200? to samo z czynnymi użytkownikami forum. ogółem jest zarejestrowanych 3000 z czego zwykle wypowiada się mniej jak 20, poniżej 1%.
sprawa jest prosta - im więcej osób posiada broń CP tym większą stanowią siłę polityczną. te 200 osób które aktywnie uczestniczą w zawodach CP da się zdmuchnąć jednym podpisem i nikt nie przejmie się "pasją strzelecką". albo wykorzystamy fakt że 99,98% ludzi kupuje tą broń na wszelki wypadek bo lepiej mieć coś niż nic, albo będziemy cnotliwi jak westalki (30 lat bez żadnego tegesa, albo zakopanie żywcem) i to hobby całkowicie wymrze. powtarzam się - zostanie 10 ludków którzy mają pozwolenie i za dużo promes żeby wykorzystac je na centralny lub boczny zapłon.
Nie wszyscy amatorzy CP mają ochotę uczestniczyć w zawodach. W moim przypadku (niegdyś członka PZN i nie chodzi o narciarstwo) to wręcz bez sensu. Spotykam na strzelnicy osoby, które chcą zwyczajnie postrzelać z własnej, historycznej broni, pokowboić i chce im się później rozbierać i czyścić tę broń. I za każdym razem spotykam kogoś nowego. A wczoraj wreszcie spotkałem innego Colt’ciarza, bo do tej pory na tej strzelnicy pojawiali się głównie miłośnicy Remingtonów.
Co do liczby posiadanych sztuk, to te 400 tys. rzekomych posiadaczy to wydumana liczba. Znam osoby, które mają po kilka, kilkanaście, a w przypadku jednej osoby kilkadziesiąt sztuk. Do tego ostatnio dochodzi prywatny import z Francji. Tak naprawdę nie wiadomo, ilu nas jest. Nie zrzeszamy się. Nie próbujemy wywierać wpływu. Większość pewnie kisi broń w domu, licząc na brak zainteresowania ze strony władzy.
Co do liczby posiadanych sztuk, to te 400 tys. rzekomych posiadaczy to wydumana liczba. Znam osoby, które mają po kilka, kilkanaście, a w przypadku jednej osoby kilkadziesiąt sztuk. Do tego ostatnio dochodzi prywatny import z Francji. Tak naprawdę nie wiadomo, ilu nas jest. Nie zrzeszamy się. Nie próbujemy wywierać wpływu. Większość pewnie kisi broń w domu, licząc na brak zainteresowania ze strony władzy.
Idiota, niewątpliwie, kilkadziesiąt kg prochu w jednym miejscu, w budynku mieszkalnym... Ale dlaczego posiadanie w tym przypadku zakwalifikowano jako nielegalne?
Ponadto nie rozumiem, jakim prawem Policja rozpowszechnia fotografie czyjejś kolekcji legalnie posiadanej broni CP, jeśli nie jest ona dowodem przestępstwa?
Ponadto nie rozumiem, jakim prawem Policja rozpowszechnia fotografie czyjejś kolekcji legalnie posiadanej broni CP, jeśli nie jest ona dowodem przestępstwa?
Ostatnio zmieniony czw 04.mar.2021 - 11:49 przez Slonik, łącznie zmieniany 1 raz.
- RedGuy
- Stary bywalec
- Moja broń:
Bardziej chyba chodzi o handlowanie bez koncesji, choć posiadanie maksymalnej dozwolonej ilości może też jest gdzieś określone.
-
- Bywalec
- Moja broń: GA12 . GA12 SLUG .44 .44 .44 .44
Dziwny ten nasz kraj Można posiadać - nie można posiadać miał czarny proch pójdzie do pierdla miał broń którą można posiadać bez zezwolenia . kur.... co tu jest grane . Miał broń i miał proch do tej broni gdzie jedno znacznie wyrokiem sądu jest potwierdzone że czarny proch jest częścią broni czarno prochowej , czyli posiadał proch jako rzecz konieczną do prawidłowego i poprawnego działania broni , a nie jako materiał wybuchowy a że 74 kilo to kogo to interesuje ile, gość lubi mieć zapas . Poza tym nikt nie określił jakie ilości wolno a jakie nie wolno posiadać jedyne co mu grozi to za sprzedaż bez koncesji , o ile mu to udowodnią że sprzedawał , albo sam się wy sprzęgli .
Tak mnie smerfy wkur..., że nie wytrzymałem i złamałem silne postanowienie.
- RedGuy
- Stary bywalec
- Moja broń:
Może łatwiej to będzie pojąć podstawiając za proch np. alkohol. Mają na niego kwity że opylił 100 kg pudru bez wymaganej koncesji . Tak to jest jak się myśli że jest się anonimowym w internecie. To 8 lat to raczej pobożne życzenie policji, lub próba rozdmuchania sprawy by podbudować wizerunek naszych wspaniałych stróżów prawa, ale za ten handel zapewne beknie.escobar pisze: czw 04.mar.2021 - 12:02 Dziwny ten nasz kraj Można posiadać - nie można posiadać miał czarny proch pójdzie do pierdla miał broń którą można posiadać bez zezwolenia . kur.... co tu jest grane . Miał broń i miał proch do tej broni gdzie jedno znacznie wyrokiem sądu jest potwierdzone że czarny proch jest częścią broni czarno prochowej , czyli posiadał proch jako rzecz konieczną do prawidłowego i poprawnego działania broni , a nie jako materiał wybuchowy a że 74 kilo to kogo to interesuje ile, gość lubi mieć zapas . Poza tym nikt nie określił jakie ilości wolno a jakie nie wolno posiadać jedyne co mu grozi to za sprzedaż bez koncesji , o ile mu to udowodnią że sprzedawał , albo sam się wy sprzęgli .
- mar_kow
- Stary bywalec
- Moja broń: skuteczna
Proch na własny użytek (nie znam przepisu określającą ilość) i broń CP jest legalna ale sprzedaż wiąże się z koncesją (paragraf), wysyłka jakimkolwiek przewoźnikiem - paragraf. Przewozić możemy pojazdem prywatnym do 20kg bez uprawnienia do przewozu materiałów niebezpiecznych pojazd. Powyżej 20kg - uprawnienia ADR + spełniający wymogi i oznakowany pojazd. Teraz chyba nawet wymagają stałego śledzenia GPS'em wcześniej zgłoszonego transportu...RedGuy pisze: czw 04.mar.2021 - 11:44 Bardziej chyba chodzi o handlowanie bez koncesji, choć posiadanie maksymalnej dozwolonej ilości może też jest gdzieś określone.
Słonik 15 osób dziennie odbiera sobie życie przy pomocy sznurka , 10 ginie w wypadkach , 200 umiera na Covid , a 3 topią się w wannie .
Ale sensacja .
Ale sensacja .
Nie chodzi o sensacje. Chodzi o pretekst. I nieważne, że rok temu bodajże policjantka zabiła ze służbowej broni dziecko i popełniła samobójstwo. To biedna kobieta była i tyle. Ważne, że ktoś zabił żonę z legalnie posiadanej broni, na którą nie jest wymagane pozwolenie. Hoplofoby, zwłaszcza te z MSWiA, znów będą miały używanie. Ale wy nie przejmujcie się...
- Chłopiec z Chyloni
- Stary bywalec
- Moja broń: Rogers & Spencer, Colt 1851, Enfield P53
Ty się nie martwisz. Ty sobie życzysz by bron czarnoprochowa była na pozwolenie. Ty jesteś hoplofobem.
Że pół Europy ma takie same prawa jak Polska i nie robi sobie w gacie, się dla ciebie nie liczy.
I to jest najgorsze, że nie dość w społeczeństwie, Policji i polityce mamy tylu paranoików i oportunistów, to jeszcze judaszy we własnych rzędach. W TAKIEJ sytuacji, to hobby jest faktycznie stracone.
Że pół Europy ma takie same prawa jak Polska i nie robi sobie w gacie, się dla ciebie nie liczy.
I to jest najgorsze, że nie dość w społeczeństwie, Policji i polityce mamy tylu paranoików i oportunistów, to jeszcze judaszy we własnych rzędach. W TAKIEJ sytuacji, to hobby jest faktycznie stracone.
Jedyne co uważam, to to, że wszyscy będziemy mieli kłopoty. Reszty Twoich bzdur nie chce mi się komentować, bo nie warto.
Pytanie, kiedy ruszy medialna nagonka, bo jako kraj jesteśmy zobowiązani dostosować UoBiA do „standardów” europejskich, a dla pewnego grona to świetna okazja by utrudnić życie strzelcom CP - eliminując nas.
Pytanie, kiedy ruszy medialna nagonka, bo jako kraj jesteśmy zobowiązani dostosować UoBiA do „standardów” europejskich, a dla pewnego grona to świetna okazja by utrudnić życie strzelcom CP - eliminując nas.