Walker czy Dragoon?

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
ODPOWIEDZ
Slonik
Bywalec
Moja broń: Colt

Walker czy Dragoon?

Post autor: Slonik »

Podczas przymusowej przerwy w dymieniu powróciła chęć zakupu czegoś większego niż moje Navy i Police i starszego pod względem historycznym. Wybór jest niby ograniczony, bo sprowadza się do Walker’a i Dragoon’a, ale nigdy nie strzelałem z żadnego z nich. W Walker’ze nie podoba mi się opadający pobojczyk (za to cała reszta bardzo mi się podoba). Jeśli chodzi o Dragoon’a, to nie wiem, którą wersję wybrać. Czy ktoś mający doświadczenie w strzelaniu z tych modeli mógłby mi doradzić?
Awatar użytkownika
Patryk999
Moja broń: Większość colty

Re: Walker czy Dragoon?

Post autor: Patryk999 »

Bierz walkera, a kto Ci powiedział że pobojczyk opada, chyba że w uzywkach gdzie sprężyna jest wyrobiona. Ja też miałem taki sam dylemat i nie żałuję że mam walkera
Slonik
Bywalec

Co film na YT oglądam, to często widać opadający pobojczyk po strzale. W Dragoonach też to czasem występuje. Nie ukrywam, że Walker bardziej mi się podoba.
Wycior
VIP
Moja broń: CP i ostry jęzor

Post autor: Wycior »

1. Większość filmików na YT jest dowodem postępującej degeneracji białego człowieka.
2. Pobojczyk Walkera może opadać przy naważkach zbliżonych do maksymalnej. Dla tarczowych, ok. 18-21 gr - opadać nie powinien.
3. Przy słabej sprężynie albo zamiłowaniu do pełnej naważki wystarczy między lufę a pobojczyk wsadzić odpowiednio mocny magnes neodymowy:
Obrazek
Potem możesz wstawić na YT filmik pokazujący że pobojczyk nie opada (patrz punkt 1).
Slonik
Bywalec

Dzięki za pomoc. To chyba jednak Walker, bo od dawna mam na niego chrapkę. Jeszcze jedno pytanie: jakie kule wybrać?
Wycior
VIP

Zależy jakiej średnicy masz komory. IMHO najbezpieczniejszy wybór na początek to .457. Nawet jeżeli okażą się ździebko za duże to mocny pobojczyk bez problemu wtłoczy je do komór. W moim Walkerze Uberti optymalne okazały się kulki .455 (średnica zmierzona!). Kulki 0.453 wchodziły dużo za luźno.
Awatar użytkownika
KUKUŁKA
Bywalec
Moja broń:

Post autor: KUKUŁKA »

Jeszcze jedno. Czy miałeś w rękach jednego lub drugiego? Swoje rozmiary i wagę mają- doskonały trening mięśni -ja po dłuższym strzelaniu z Walkera i Dragona , po wzięciu do ręki Navy -miałem wrażenie że jest zrobiony z plastiku 🙂
Slonik
Bywalec

Ja mam Navy i Police. Bardzo je lubię, ale doszedłem właśnie do wniosku, że chcę coś zdecydowanie cięższego. Army aż takiej różnicy nie robi, w porównaniu z Navy. Natomiast Walker... No, to już naprawdę COŚ.
Awatar użytkownika
mar_kow
Stary bywalec
Moja broń: skuteczna

Post autor: mar_kow »

Wycior pisze: pn 31.sie.2020 - 22:36 [...]
3. Przy słabej sprężynie albo zamiłowaniu do pełnej naważki wystarczy między lufę a pobojczyk wsadzić odpowiednio mocny magnes neodymowy:[...]
Świetny patent - nie omieszkam skorzystać... :piwo:
Awatar użytkownika
KUKUŁKA
Bywalec
Moja broń:

Post autor: KUKUŁKA »

A Wy się oburzacie jak ktoś przyczepi optykę do Hawkena ? Ten magnes jest też epokowy- te rozwiązanie zastosował już w XIX w rosyjski wynalazca Wasilij Neodymov 😜🎃
Slonik
Bywalec

I tak najwięcej ludzi korzysta z patentu Dupolizowa 😉
Wycior
VIP

KUKUŁKA pisze: wt 01.wrz.2020 - 19:32 A Wy się oburzacie jak ktoś przyczepi optykę do Hawkena ?
Miałbym mniej obiekcji gdyby lupkę przymocowano do Hawkena bez mechanicznych przeróbek i nieuchronnej, trwałej dewastacji sprzętu. Wbrew pozorom można to zrobić - bardzo precyzyjnie i powtarzalnie - także za pomocą magnesów neodymowych. Gdyby np. umożliwiło to strzelanie koledze z upośledzeniem wzroku to widziałbym w tym pewien sens.
ODPOWIEDZ