Przypałowe aukcje...
- Chłopiec z Chyloni
- Stary bywalec
- Moja broń: Rogers & Spencer, Colt 1851, Enfield P53
Re: Przypałowe aukcje...
Moj jest inoxem, bo zadko go bede widzial mieszkajac w Merkellandii. A moja kuzynka go mi nie bedzie czyscic. Juz mowila. Dla tego inox, chociaz szczypie mnie ze to nie autentyczne jest jak z wojny secesyjnej.
Co ja moze kiedys z mojim zrobie, jak gwarancja sie zkonczy, to mu zbuduje rekojesc z tej brzozy ktora sie uzywa do oryginalnych Finek. Niewiem jak sie to po Polsku nazywa(bo jako dziecko w ´87tym do Niemczech musialem wyjezdzac). https://www.edelholzverkauf.de/Griffsch ... a116eb90e5
Bo robienie tych nozy to jest tez jedno z moich Hobby i mam troche tego drewna.
Co ja moze kiedys z mojim zrobie, jak gwarancja sie zkonczy, to mu zbuduje rekojesc z tej brzozy ktora sie uzywa do oryginalnych Finek. Niewiem jak sie to po Polsku nazywa(bo jako dziecko w ´87tym do Niemczech musialem wyjezdzac). https://www.edelholzverkauf.de/Griffsch ... a116eb90e5
Bo robienie tych nozy to jest tez jedno z moich Hobby i mam troche tego drewna.
- mar_kow
- Stary bywalec
- Moja broń: skuteczna
Mówisz o czeczocie brzozowej - doskonały i piękny materiał na rękojeści noży.Chłopiec z Chyloni pisze: śr 01.kwie.2020 - 17:11 [...]to mu zbuduje rekojesc z tej brzozy ktora sie uzywa do oryginalnych Finek. Niewiem jak sie to po Polsku nazywa(bo jako dziecko w ´87tym do Niemczech musialem wyjezdzac). [...]
Mam podobne zainteresowania - polecam Forum https://forum.knives.pl/ na którym jestem też czynnym użytkownikiem (taki sam nick i awatar)...Chłopiec z Chyloni pisze: śr 01.kwie.2020 - 17:11 Bo robienie tych nozy to jest tez jedno z moich Hobby i mam troche tego drewna.

Czy w jakiś konkretny sposób zwykły laik może sprawdzić czy ma wyrób z czeczoty? kupując kiedyś Kentucky sprzedający twierdził, że kolba to czeczota cos tam jeszcze. Fakt , że to drewno wygląda jakby trochę inaczej ale to może być tylko moja subiektywna ocena.
- mar_kow
- Stary bywalec
Z tego co wiem kolb do broni CP raczej nie robi się w całości z czeczoty z prostej przyczyny: kolba z łożem które zwykle stanowi lite drewno jest dużych gabarytów. Znaleźć taki naturalny kawał czeczoty to niezwykła rzadkość. Metrowe, nieregularne kawałki służą w przemyśle meblarskim do pokrycia (fornir do 0,5 cm) mebli z bardzo wysokiej półki. Najbardziej dostępne są +/- 50 cm kawałki. Produkuje się z nich rękojeści noży, misy i innego typu rzeczy. Można oczywiście zrobić kolbę do broni ale raczej jako pojedynczy element - do broni nitro w sam raz. Czeczota to nie tylko brzoza ale też inne gatunki drzew najczęściej liściaste. Aby wzmocnić drewno lub w celach wzmocnienia efektów wizualnych stosuje się stabilizację najczęściej pod ciśnieniem środkami na bazie epoksydu (często z kolorem)Irek M pisze: ndz 05.kwie.2020 - 11:02 Czy w jakiś konkretny sposób zwykły laik może sprawdzić czy ma wyrób z czeczoty? kupując kiedyś Kentucky sprzedający twierdził, że kolba to czeczota cos tam jeszcze. Fakt , że to drewno wygląda jakby trochę inaczej ale to może być tylko moja subiektywna ocena.
Do produkcji broni z epoki też stosowano rzadkie gatunki drewna - mahoń, sapelę i np. bardziej dostępny klon pasiasty którego usłojenie daje przepiękny wzór bez konieczności łączenia kawałków. Jest to najczęściej spotykane drewno w epokowej broni stosowane troszkę powyżej średniej. Najbardziej chyba spotykany to orzech w różnych gatunkach.
Nawet współcześnie w dobie plastiku i sklejki można zamówić osadę do broni z różnych gatunków drewna i pewnie czeczoty też. Należy się tylko liczyć że finansowo taka osada może przekroczyć cenę broni. Dodatkowo dobierając osprzęt (optykę, szyny montażowe) okaże się że broń z półki która kosztuje 7-8 tys. po przeróbkach na zamówienie może kosztować i 30 tys. zł.
Czyli na 10000% nie mam z czeczoty. Ale i tak wygląda bardzo fajnie 

- mar_kow
- Stary bywalec
Znalazłem parę fotek na zachodnich stronach.
Przykład klonu pasiastego:

I najprawdopodobniej czeczota jakiegoś drewna tylko słaba rozdzielczość:

Na discovery był serial o pozyskiwaniu czeczoty. Takie "burchle" ok. 2 m średnicy wyceniano od kilku do kilkudziesięciu tys. dolarów w zależności od rodzaju drewna i usłojenia.
Przykład klonu pasiastego:

I najprawdopodobniej czeczota jakiegoś drewna tylko słaba rozdzielczość:

Na discovery był serial o pozyskiwaniu czeczoty. Takie "burchle" ok. 2 m średnicy wyceniano od kilku do kilkudziesięciu tys. dolarów w zależności od rodzaju drewna i usłojenia.
Tak, oglądałem ten program "Drwale" chyba. I te naroślą czasem były olbrzymie na nie jeden stół, a co dopiero łoże karabinu 
A klon pasiasty to raczej nie jest przykład czeczoty(?) ale wygląda ekstra. Ja swoje łoża zawsze szkiłkuję, nakładam wiele warstw rożnych bejcy otrzymując ciekawe wzory i odcienie np.
tak wyglądało przed poprawką

a tak po

A klon pasiasty to raczej nie jest przykład czeczoty(?) ale wygląda ekstra. Ja swoje łoża zawsze szkiłkuję, nakładam wiele warstw rożnych bejcy otrzymując ciekawe wzory i odcienie np.
tak wyglądało przed poprawką

a tak po

- Chłopiec z Chyloni
- Stary bywalec
@Mar_Kow
Jeny...to sa rzeczy na ktore sie wydaje majatek, a potem az szkoda je uzywac.
Co chodzi o noze, to kiedys sobie ogladalem rozne pszyklady tradycyjnych Finek w internecie, tak dla inspiracji, i widzialem na prawde ´krolewski´ blad. Ostrze z pieknej stali damascenskjei i do tego piekna czerwona czeczota. Chyba drewno ´Amboina´. Co powodowalo ze ostrze jakos obok drewna wygladalo szare i znacznie mniej ciekawe chociasz pewnie drogie jak cholera. Skromnjeiszy wybor drewna by w tym przypadku byl madrzejszy. Ale jak juz masz damascene to chcesz oczywiscie naj cenniejszy materialy do reszty uzywac. To bylo ciekawe do obejrzenia.

Jeny...to sa rzeczy na ktore sie wydaje majatek, a potem az szkoda je uzywac.

Co chodzi o noze, to kiedys sobie ogladalem rozne pszyklady tradycyjnych Finek w internecie, tak dla inspiracji, i widzialem na prawde ´krolewski´ blad. Ostrze z pieknej stali damascenskjei i do tego piekna czerwona czeczota. Chyba drewno ´Amboina´. Co powodowalo ze ostrze jakos obok drewna wygladalo szare i znacznie mniej ciekawe chociasz pewnie drogie jak cholera. Skromnjeiszy wybor drewna by w tym przypadku byl madrzejszy. Ale jak juz masz damascene to chcesz oczywiscie naj cenniejszy materialy do reszty uzywac. To bylo ciekawe do obejrzenia.

- mar_kow
- Stary bywalec
Klon pasiasty ma takie naturalne usłojenie - przyrosty (ale raczej nie roczne), tylko bardziej ciekawe niż np. sosna. Tu raczej ma znaczenie kierunek cięcia, nie wzdłuż słojów tylko w poprzek. Unikalność stanowi wiek i grubość drzewa z którego zrobi się takie łoże broni. No i pewnie z tego tytułu nie ma tego wiele na rynku i trzyma cenę...Irek M pisze: ndz 05.kwie.2020 - 13:46 [...]
A klon pasiasty to raczej nie jest przykład czeczoty(?) ale wygląda ekstra. [...]
To tak jak z bronią - niektórzy mają i strzelają a niektórzy walą z kanapy na ekran...Chłopiec z Chyloni pisze: ndz 05.kwie.2020 - 13:50 @Mar_Kow
Jeny...to sa rzeczy na ktore sie wydaje majatek, a potem az szkoda je uzywac.![]()
[...]

- Chłopiec z Chyloni
- Stary bywalec
Ja sam jeszcze ani jednego strzalu nie oddalem a juz sie zastanawiam co jako nastepne kupic. Czarnego remika z lufa Walthera czy tylko krotszego. A rewolwer Rogery&Spencer tez mi sie podoba, gdyby nie tak upierdliwa wymiana bebenkow...to Hobby jest jak narkotyk.mar_kow pisze: ndz 05.kwie.2020 - 14:06Klon pasiasty ma takie naturalne usłojenie - przyrosty (ale raczej nie roczne), tylko bardziej ciekawe niż np. sosna. Tu raczej ma znaczenie kierunek cięcia, nie wzdłuż słojów tylko w poprzek. Unikalność stanowi wiek i grubość drzewa z którego zrobi się takie łoże broni. No i pewnie z tego tytułu nie ma tego wiele na rynku i trzyma cenę...Irek M pisze: ndz 05.kwie.2020 - 13:46 [...]
A klon pasiasty to raczej nie jest przykład czeczoty(?) ale wygląda ekstra. [...]
To tak jak z bronią - niektórzy mają i strzelają a niektórzy walą z kanapy na ekran...Chłopiec z Chyloni pisze: ndz 05.kwie.2020 - 13:50 @Mar_Kow
Jeny...to sa rzeczy na ktore sie wydaje majatek, a potem az szkoda je uzywac.![]()
[...]![]()

- mar_kow
- Stary bywalec
Śpiesz się - wszystko znika z ofert, tak jakby jutro faktycznie miała nadejść horda zombi... A ceny są już z kosmosu...Chłopiec z Chyloni pisze: ndz 05.kwie.2020 - 14:13 [...]
Ja sam jeszcze ani jednego strzalu nie oddalem a juz sie zastanawiam co jako nastepne kupic. Czarnego remika z lufa Walthera czy tylko krotszego. A rewolwer Rogery&Spencer tez mi sie podoba, gdyby nie tak upierdliwa wymiana bebenkow...to Hobby jest jak narkotyk.![]()

- KUKUŁKA
- Bywalec
- Moja broń:
Ja inaczej-nie śpiesz się
Niech głuptaki się obkupują za takie pieniądze- skończy się lato, cymbałom znudzi się pajacowanie przed lustrem z Remikami- ta cholerna zaraza ustąpi i będziesz miał używki po normalnych cenach. A teraz niech dzbany kupują Cześka za kafla !
(Jak mówi stara mądrość -"pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł ")

Niech głuptaki się obkupują za takie pieniądze- skończy się lato, cymbałom znudzi się pajacowanie przed lustrem z Remikami- ta cholerna zaraza ustąpi i będziesz miał używki po normalnych cenach. A teraz niech dzbany kupują Cześka za kafla !
(Jak mówi stara mądrość -"pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł ")
- Chłopiec z Chyloni
- Stary bywalec
.
Ostatnio zmieniony ndz 05.kwie.2020 - 16:18 przez Chłopiec z Chyloni, łącznie zmieniany 1 raz.
No, by dać ponad 1100 zł za klilo Vesuvitu to trzeba być naprawdę w desperacji wierząc w całkowity upadek cywilizacji.
-
- VIP
- Moja broń: CP i ostry jęzor
Desperat nie powinien mieć broni. Jeżeli na samą myśl o inwazji zombie u faceta w gaciach pojawił się miękki stolec, to co taki zrobi mając w garści nabitą pukawkę a przed sobą jakieś urojone zagrożenie? IMHO porąbani chłoptysie którzy w ostatnich dniach w popłochu pokupili refolferki a teraz żebrzą o proch nie mają na tym forum nic do szukania. W każdym razie ja ich za kolegów nie uważam. Raczej niech idą do prepersów, aczkolwiek plagą mogą okazać się wszędzie.