Derek pisze: pn 16.mar.2020 - 21:42 Sorry Czarnowidz ale chyba coś przespałeś na tych wykładach bo chociaż ze mnie laik z chemii to z mydeł tak jak pisałem tylko dwa (z tego co wiem) można uznać jako przeciwstawiające się korozji. To właśnie mydło wapniowe ale nie zapobiega korozji tylko tworzy warstwę hydrofobową nota bene jak pod tą warstwę woda się dostanie to korozja leci, że hej. No i mydło glinowe przez właściwości glinu który powoduje "przyciąganie" się tego mydła do powierzchni stali i tym samym wypierania wody.
Niestety ani mydło sodowe ani potasowe same w sobie nie są antykorozyjne. Z tego co wiem służą w smarach lub olejach jako ich usieciowienie.
Dziś mieliśmy mały pożar w firmie i przy tej okazji uciąłem sobie kródką pogawędkę z jednym z naszych technologów o którym wiem że ma drugi fakultet z chemii. Swoją drogą studiował na tej samej uczelni co ja. Zapytałem go o to jak to jest z tym mydłem jako ihibitorem korozji. Odpowiedział że rodzaj mydła nie ma większego znaczenia. Za jego właściwości odpowiada jego budowa. Mydło składa się z hydrofilowego kanionu metalu i hydrofobowej reszty kwasowej kwasu tłuszczowego. Sprawia to że hydrofobowa reszta kwasowa jest wypychana z roztworu przez wodę a w raz z nią cała cząsteczka mydła w kierunku granicy faz. Dla tego cząsteczki mydła zbierają się przy powierzchni wody. Jeśli woda spadnie ma powierzchnię metalową wówczas mydło na jej granicy obraca się hydrofilowym kationem w kierunku wody a hydrofobową resztą kwasową w kierunku metalu. Katon metalu z mydła i atomy metalu na powierzchni mają ten sam ładunek więc się odpychają. Powoduje to że woda i metal na granicy faz woda-metal rozdzielone są przez warstwę cząsteczek mydła. Warstwa ta jest bardzo zwarta i wybitnie utrudnia przepływu ładunków i jonów między fazami i bardzo, bardzo spowalnia korozję elektrochemiczną.
Na poparcie tej tezy Drogi Darku dodam jeszcze że Ballistol ma w swoim składzie jako inhibitory korozji mydła: potasowe i amonowe.
Jeśli jednak nadal nie ufasz mydłu jako inhibitorowi korozji zawsze możesz zastosować urotropinę.
Pozdrawiam!