Odlewanie kul i pocisków
Re: Odlewanie kul i pocisków
Pytanie do znawców tematu odlewania. Rozmawiałem ostatnio z człowiekiem ws. odlewania pocisków. Od słowa do słowa doszło do kwestii sezonowania kokil.
Czy ktoś może rozwinąć to zagadnienie? O sezonowaniu samych kul czy pocisków to słyszałem, ale żeby sezonować kokile to tego nie słyszałem. Ktoś może coś powiedzieć na ten temat?
Czy ktoś może rozwinąć to zagadnienie? O sezonowaniu samych kul czy pocisków to słyszałem, ale żeby sezonować kokile to tego nie słyszałem. Ktoś może coś powiedzieć na ten temat?
- zbiho
- Stary bywalec
- Moja broń: .31"
Tylko drewniane kokile należy sezonować.
Może przedstaw wpierw teorię swego znajomego bo tak to jest taka wrzutka a la troll.
No właśnie jej nie znam. Dlatego pytam.
Absolutnie to nie trollowanie.
Próbowałem dopytać ale usłyszałem że to dużo by wyjaśniać i tyle. Żadnych konkretów właśnie. A kokila to przecież tylko kawałek stali czy też aluminium.
A i to nie mój znajomy tylko bardziej "kooperant". Chce wiedzieć czy coś w tym jest czy to taka tam gadanina aby podkoloryzować nieco.
Absolutnie to nie trollowanie.
Próbowałem dopytać ale usłyszałem że to dużo by wyjaśniać i tyle. Żadnych konkretów właśnie. A kokila to przecież tylko kawałek stali czy też aluminium.
A i to nie mój znajomy tylko bardziej "kooperant". Chce wiedzieć czy coś w tym jest czy to taka tam gadanina aby podkoloryzować nieco.
Zapewne chodziło mu o masy formierskie ale kto to wie co poeta miał na myśli.
Z tego co piszesz, to wnioskuje, na chwilę obecną, że po prostu koloryzował. Jak to bywa w takich sytuacjach. Reklama i marketing dźwignią handlu.
Dziś większość ściemnia mniej lub bardziej. 
O masy formierskie nie chodziło bo mowa była jasno o kokilach LEE i Lyman'a, więc o pomyłce nie ma mowy.
Dzięki za pomoc.

O masy formierskie nie chodziło bo mowa była jasno o kokilach LEE i Lyman'a, więc o pomyłce nie ma mowy.
Dzięki za pomoc.

-
- VIP
- Moja broń: CP i ostry jęzor
W przypadku kokil aluminiowych i stalowych, używanych do odlewania pocisków w temperaturach +-400C - zwykła ściema. Przy kokilach aluminiowych może co najwyżej chodzić o pierwsze odlewy, zanim wewnętrzna powierzchnia pokryje się stabilną warstewką. Właśnie po to Lee radzi kokilę wstępnie okopcić. Z sezonowaniem nie ma to jednak nic wspólnego a grubość wspomnianej warstwy jest pomijalna.
Nikomu dziś już nie można wierzyć - niestety...Wycior pisze: czw 12.gru.2019 - 09:51 ...do odlewania pocisków w temperaturach +-400C - zwykła ściema.

- mar_kow
- Stary bywalec
- Moja broń: skuteczna
Trzeba zebrać kilka opinii - odrzucić skrajne, sprawdzić kilka środkowych i wyciągnąć wnioski. A na swoje wątpliwości co do własnych wniosków dostaniesz odpowiedzi...
Przykładem są monologi na temat czyszczenia i smaru Kolegi @Czarnowidz. Niby źle nie pisze ale potrafi zniechęcić...

-
- Bywalec
- Moja broń:
- mar_kow
- Stary bywalec
Ukradłeś żonie garnek, dlatego używasz "na stanowisku" w krzakach...compass200 pisze: pt 13.gru.2019 - 09:59 U mnie najlepiej latają te które odlewam w pełni księżyca.
Przygotowane stanowisko do odlewania .
[...]

Księżycówkę zawsze się leje w krzakach 
No Compass udowadniasz kolejny raz młodym, że można ale czy to do nich dotrze ?

No Compass udowadniasz kolejny raz młodym, że można ale czy to do nich dotrze ?
Coś jakieś małe te dziury jak na tak duże pociski.

-
- Bywalec
- Moja broń:
- mar_kow
- Stary bywalec
Oczywiście żartowałem - pewnie, ja też odlewam na zewnątrz. Zresztą z ołowiu kupionego od Ciebie. Co prawda rzadko bo i tak niewiele strzelam ze względu na brak czasu. Zazdroszczę zespołu w LOK Radomsko - fajną tworzycie grupęcompass200 pisze: pt 13.gru.2019 - 13:04 Myślisz że żona by wytrzymała gdybym to robił w domu? przewiew musi być ,i muszę widzieć księżyc.