Jestem takiego samego zdania... Jeżeli faktycznie tak jest jak pisze @Magua to tylko działa na minus... Kolega dostaje dobre rady, jeżeli z nich skorzysta to dobrze jeżeli nie to jego sprawa... Na pewno nie chciałbym czuć winy że jakiś nierozważny wpis był małym elementem który popchnął kogoś na krawędź...
Odtylcowy czy odprzodowy który celniejszy i na większą odległość?
- mar_kow
- Stary bywalec
- Moja broń: skuteczna
Re: Odtylcowy czy odprzodowy który celniejszy i na większą odległość?
Pomijając te wszystkie poboczne tematy. Andy88 ma podstawę do odstąpienia od kupna. Opis wprowadzający w błąd: sprzedający napisał że karabin ma kaliber 45-70 co jest oczywistą nieprawdą.
- nerokpl
- Bywalec
- Moja broń: nie mieści się już w opisie
Poza wprowadzaniem w błąd jest jeszcze kwestia bezzasadności odmowy zwrotu zaliczki. Zaliczka podlega zwrotowi, zadatek nie podlega.
- mar_kow
- Stary bywalec
- Moja broń: skuteczna
Sprzęt też można zwrócić do 10 dni w ramach rękojmi...
I tu kolego nerokpl mylisz się jeśli chodzi o zadatek. Jeśli jedna ze stron wycofuje się z umowy to druga może żądać - kiedyś 3 krotnej - a obecnie 2 krotnej wpłaconej sumy. Gdy pewien wykonawca tygodniami zwlekał z dostarczeniem zamówionego tapczanu to postanowił oddać wpłacony zadatek. Ale jak uświadomiłem go, że to będzie 3 x tyle to tapczan trafił do mnie następnego dnia.
Proponuję zamknąć temat. Autor już nie wypowie się w tym temacie. Może przemyśli, a może nie dotarło zupełnie ale bicie piany jest już chyba niecelowe.
Proponuję zamknąć temat. Autor już nie wypowie się w tym temacie. Może przemyśli, a może nie dotarło zupełnie ale bicie piany jest już chyba niecelowe.
- zbiho
- Stary bywalec
- Moja broń: .31"
Mowa cały czas o ZALICZCE.
Tak, ale kolega nerokpl podał nieprawdę więc wyjaśniłem, że zadatek podlega zwrotowi w podwójnej wartości.
- nerokpl
- Bywalec
- Moja broń: nie mieści się już w opisie
Kolego Irek M masz rację, ale dotyczy to strony biorącej zadatek, a nie dającej zadatek. Jeżeli biorący zadatek po jego otrzymaniu chce się z umowy wycofać to masz prawo do dwukrotności. W tym przypadku mówimy o dającym, a w dodatku zaliczkę.
-
- Stary bywalec
- Moja broń:
Wprost przeciwnie, to bardzo źle. Strzelectwo, to ostatni sport jaki on powinien uprawiać.Kolega dostaje dobre rady, jeżeli z nich skorzysta to dobrze
Co do zadatku i zaliczki - niezły artykuł:
https://www.bankier.pl/smart/zadatek-a- ... gLYIfD_BwE
Tylko jeśli wycofa się z umowy strona sprzedająca.Tak, ale kolega nerokpl podał nieprawdę więc wyjaśniłem, że zadatek podlega zwrotowi w podwójnej wartości.