Karabin Maynarda
-
- Bywalec
- Moja broń: Remington 1858 Uberti
Karabin Maynarda
Dzień dobry natrafiłem na nietypową aukcje na olx https://www.olx.pl/oferta/czarnoprochow ... e;promoted z tym karabinem Maynarda ale jest jakiś nietypowy czy jest to replika bez pozwolenia co o tym myślicie ?
Re: Karabin Maynarda
Nie poszło na alledrogo to może na oleole 
Masz to opisane tutaj: viewtopic.php?f=4&t=5450
[link poprawiony]

Masz to opisane tutaj: viewtopic.php?f=4&t=5450
[link poprawiony]
-
- Bywalec
Link który podałeś nie działa.Poza Tym mam wątpliwości bo nietypowe ma parametry i wygląd i boje sie ze jakis bubel kupię albo super okazję trafie jak myślisz?
Bierz, to super broń. Kaliber 45-70, mozna na długie dystanse strzelać.
I luneta elegancka, celność poprawi. Proch jest i pocisków dużo.
I łusek 30 ponad. Samych dodatków lunety nie licząc za 1000 złotych.
Okazja, brać.
I luneta elegancka, celność poprawi. Proch jest i pocisków dużo.
I łusek 30 ponad. Samych dodatków lunety nie licząc za 1000 złotych.
Okazja, brać.
- mar_kow
- Stary bywalec
- Moja broń: skuteczna
Mi to wygląda na domową wariację rusznikarza z Pisza który oferuje różne "dziwolągi" na pograniczu prawa... Sporo mówi opis: "Karabin został zrobiony na zamówienie typu: E.Maynard"...
-
- Bywalec
Dobra dzwoniłem więc tak jest to karabin na zamówienie robiony przez jakąś firmę i mimo iż ma kaliber 45 zamiast 38 jak w oryginale to firma dała mu dokumenty że jest to replika oraz ,że nie wymaga zezwolenia.Zamówiłem już broń i się spotkam z nim co wy o tym myślicie?
Dobry pomysł
Fatalny pomysł
Opisałem tą konstrukcję w temacie "Wredny Wrendl" w tym dziale. Nie daj się wypuścić
w maliny.

-
- Stary bywalec
- Moja broń:
Też tak myślę.Dobry pomysł
W ochronie jak znalazł.
Może i pisze chłop głupoty, ale nie musicie mu takich rad udzielać.
Andy omijaj to gówno z daleka, szkoda Twoich pieniędzy.
Andy omijaj to gówno z daleka, szkoda Twoich pieniędzy.
Andy, to co chcesz kupić nie jest Maynardem i nawet koło Maynarda nie leżało. Za te pieniądze spokojnie kupisz sobie replikę Smitha- wprawdzie bez lunetki i innych cudów typu stalowe łuski- która to replika jest bardzo dobrze wykonana i jak najbardziej zgodna z oryginałem, więc i zawody i fajna rekreacja. Daj sobie spokój z takimi wynalazkami.
P.S. Mam wrażenie, że kol 44 po konwersji na nitro oszalał, bo jak inaczej nazwać zachęcanie do kupna tego dziwoląga. Usiłowałem doszukać się w radach kol. 44 jakiejś konwencji estetycznej, może śladów ironizowania, ale nie, mnie to wygląda, że serio zachęca do kupna takiego wynalazku. A to nie jest w porządku.
P.S. Mam wrażenie, że kol 44 po konwersji na nitro oszalał, bo jak inaczej nazwać zachęcanie do kupna tego dziwoląga. Usiłowałem doszukać się w radach kol. 44 jakiejś konwencji estetycznej, może śladów ironizowania, ale nie, mnie to wygląda, że serio zachęca do kupna takiego wynalazku. A to nie jest w porządku.
-
- Bywalec
Czytałem ten temat wredny wendl napisaliście ,że to broń z pogranicza prawa a nie dokładna replika ale ja widziałem na przykład sharpsa z łuskami mosiężnymi co też nie jest zgodne z pierwowzorem dlatego mam pytanie co jest repliką a co nie bo już się gubię i czy ta broń którą chcę kupić jest legalną repliką oraz czy mógłbym z nią startować w zawodach czarnoprochowców?
Ps.
Jak zwykle późno bo już wpłaciłem zaliczkę.
Ps.
Jak zwykle późno bo już wpłaciłem zaliczkę.
Z tym dziwolągiem, który chcesz nabyć nie zostaniesz dopuszczony do ŻADNYCH zawodów cp. Wycofaj zaliczkę i kup sobie Smitha. Albo cierpliwie zbieraj na oryginał jakiejś odtylcówki.
Lepiej stracić zaliczkę niż całą kwotę.
Wieczorem napiszę więcej w takich aspektach jak bezpieczeństwo, czy to jest replika, dopuszczenie do zawodów.
Jedna uwaga pamiętaj to jest tylko prywatne zdanie wypowiadajacego się sam ponosisz konsekwencje swych decyzji. Możemy tylko Ci doradzić.
Wieczorem napiszę więcej w takich aspektach jak bezpieczeństwo, czy to jest replika, dopuszczenie do zawodów.
Jedna uwaga pamiętaj to jest tylko prywatne zdanie wypowiadajacego się sam ponosisz konsekwencje swych decyzji. Możemy tylko Ci doradzić.
-
- Bywalec
A ta replika jest niezgodna z prawem??