Metalowe gilzy do rewolwerów
Metalowe gilzy do rewolwerów
Cześć,
jestem zielony, stąd więc pytanie:
1. do karabinów typu Sharps możliwe są mosiężne gilzy
2. w przypadku rewolwerów widziałem sposoby na papierowe gilzy.
3. czy sposób ładowania z użyciem mosiężnych łusek/gilz istnieje/ jest możliwy w przypadku rewolwerów?
pzdr!
jestem zielony, stąd więc pytanie:
1. do karabinów typu Sharps możliwe są mosiężne gilzy
2. w przypadku rewolwerów widziałem sposoby na papierowe gilzy.
3. czy sposób ładowania z użyciem mosiężnych łusek/gilz istnieje/ jest możliwy w przypadku rewolwerów?
pzdr!
Re: Metalowe gilzy do rewolwerów
nie ma takiej możliwości
dlaczego? Technicznie rewolwer nie jest do tego przystosowany? Nie ma gilzów tego rozmiaru?
- RedGuy
- Stary bywalec
- Moja broń:
Tak, technicznie rewolwery CP nie są do tego przystosowane. Przystosowanie byłoby możliwe rozwiercając dna komór bębna na szerokość gilz + kilka przeróbek, tyle że wtedy rewolwer rozdzielnego ładowania stałby się na nabój scalony bo na czym mocować kapiszon? Poza tym ustawa stawia wymagania odnośnie zasady działania i wyglądu replik. Pomijam fakt że tego typu "usprawnienia" mogą wpędzić w nieliche problemy i nie mówię o uszkodzeniu rewolweru.
To co widziałeś to patrony z bibuły papierosowej.
To co widziałeś to patrony z bibuły papierosowej.
Ostatnio zmieniony pt 26.kwie.2019 - 13:54 przez RedGuy, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuję!RedGuy pisze: pt 26.kwie.2019 - 13:39 Tak, technicznie rewolwery CP nie są do tego przystosowane. Przystosowanie byłoby możliwe rozwiercając dna komór bębna na szerokość gilz + kilka przeróbek, tyle że wtedy rewolwer rozdzielnego ładowania stałby się na nabój scalony bo na czym mocować kapiszon? Poza tym ustawa stawia wymagania odnośnie zasady działania i wyglądu replik. Pomijam fakt że tego typu "usprawnienia" mogą wpędzić w nieliche problemy i nie mówię o uszkodzeniu rewolweru.
-
- Bywalec
- Moja broń: Remigton NMA x 2, Colt SAA
dostosowanie bębna rewolweru rozdzielnego ładowania do przyjmowania metalowych łusek jest niepraktyczne. przede wszystkim jak usunąć łuskę z bębna po oddaniu strzału? pod wpływem ciepła łuska pewnie się rozszerzy i utknie w komorze a prostej metody na wyciągnięcie jej do przodu nie ma...
pewnie ktoś w końcu wymyśli jak użyć mosiężnych łusek w rewolwerze cp tak żeby pocisk dalej był odpalany z kapiszona (np. właśnie przy użyciu pocisków a nie kul) ale naprawdę dużo łatwiej jest zrobić papierowe gilzy z prochem w środku i przyklejoną kulą niż kombinować z mosiężnymi łuskami i metodą wyrzucania ich z bębna...
pewnie ktoś w końcu wymyśli jak użyć mosiężnych łusek w rewolwerze cp tak żeby pocisk dalej był odpalany z kapiszona (np. właśnie przy użyciu pocisków a nie kul) ale naprawdę dużo łatwiej jest zrobić papierowe gilzy z prochem w środku i przyklejoną kulą niż kombinować z mosiężnymi łuskami i metodą wyrzucania ich z bębna...
- RedGuy
- Stary bywalec
- Moja broń:
Cóż piękny, niestety wedle naszego prawa nieosiągalny bez pozwolenia

A to jakiś problem? Bo ostatnio był taki Navy replika , konwersja na .38 w cenie używanej repliki rozdzielnego ładowania. Trochę żałuję, ze go nie wziąłem...
tak, to problem bo nie każdy ma pozwolenie. zaryzykowałbym stwierdzenie, że mało kto ma odpowiednie pozwolenieBiker pisze: pt 07.cze.2019 - 12:20 A to jakiś problem? Bo ostatnio był taki Navy replika , konwersja na .38 w cenie używanej repliki rozdzielnego ładowania. Trochę żałuję, ze go nie wziąłem...
za wp.pl
Ile ludzi w Polsce ma uprawnienia do posiadania broni? Do 31 grudnia 2018 roku ta liczba wyniosła 215602 osób. Więcej niż ponad połowa z nich posiada je ze względu na cele łowieckie, aż 127768. Inne kategorie to ochrona osobista - 36499, sportowe - 30792, kolekcjonerskie - 18064, pamiątkowe - 1668, szkoleniowe - 575, inne - 163, rekonstrukcje historyczne - 64 i ochrona osób lub mienia -9.
mało ludzi ma pozwolenie, fakt. Wynika to z nieznajomości obecnego stanu prawnego głównie. Póki co jest łatwo o pozwolenie. I trzeba robić. Nie czekać aż sie coś zmieni i wrócimy do uznaniowości na przykład. Dość prosta i przejrzysta procedura i koszty niewielkie.
Fajny pomysł ale do dupy 

Też trochę nie rozumiem prychnięcia, bo kolega .44 ma racje 
Jeżeli ktoś skończył 21 lat, jest zdrowy psychicznie, nie chla, nie ćpa i nie miał przebojów z prawem, to właściwie w okolicy 2k (a nawet od 1,6k wg braterstwo.eu) może uzyskać pozwolenie na broń. Tak po prostu - i wtedy można kupić sobie dowolny rewolwer do 12mm
. Dochodzi oczywiście koszt szafy/sejfu w klasie S1, ale najtańszy na broń krótką to jakieś 400-500zł.
A jak ktoś powątpiewa w swoje zdolności strzeleckie: na egzaminie praktycznym sprawdza się skupienie i powtarzalność, można nawet w czarne nie trafić, byleby 4/5 były w okręgu (przykładowo dla pistoletu: okrąg 15cm średnicy przy strzelaniu z 25m).
Naprawdę duża liczba osób - osób zainteresowanych strzelectwem czy choćby tylko kolekcjonerstwem - nie szuka informacji o tym jak zrobić pozwolenie, bo w części z nas pokutuje przeświadczenie z poprzedniej epoki, że takie na przykład pozwolenie na pistolet dostają tylko właściciele kantorów, byli policjanci, posłowie i sędziowie, a samo posiadanie broni to droga zabawa dla uprzywilejowanych. Nowy pistolet CZ P-09: 2k, koszt amunicji 9x19: 0,80gr. Kałach: ~3k.
No i oczywiście: posiadanie pozwolenia nie przeszkadza w strzelaniu z CP, a pewne rzeczy mocno ułatwia

Jeżeli ktoś skończył 21 lat, jest zdrowy psychicznie, nie chla, nie ćpa i nie miał przebojów z prawem, to właściwie w okolicy 2k (a nawet od 1,6k wg braterstwo.eu) może uzyskać pozwolenie na broń. Tak po prostu - i wtedy można kupić sobie dowolny rewolwer do 12mm

A jak ktoś powątpiewa w swoje zdolności strzeleckie: na egzaminie praktycznym sprawdza się skupienie i powtarzalność, można nawet w czarne nie trafić, byleby 4/5 były w okręgu (przykładowo dla pistoletu: okrąg 15cm średnicy przy strzelaniu z 25m).
Naprawdę duża liczba osób - osób zainteresowanych strzelectwem czy choćby tylko kolekcjonerstwem - nie szuka informacji o tym jak zrobić pozwolenie, bo w części z nas pokutuje przeświadczenie z poprzedniej epoki, że takie na przykład pozwolenie na pistolet dostają tylko właściciele kantorów, byli policjanci, posłowie i sędziowie, a samo posiadanie broni to droga zabawa dla uprzywilejowanych. Nowy pistolet CZ P-09: 2k, koszt amunicji 9x19: 0,80gr. Kałach: ~3k.
No i oczywiście: posiadanie pozwolenia nie przeszkadza w strzelaniu z CP, a pewne rzeczy mocno ułatwia

Miałem na myśli te gilzy do rewolweru