Co z ozn. mod. 1851 na Colcie Navy bez pozwolenia czy nie ?

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mackra »

Koledzy, ktorzy swego czasu wygrzebali informacje o tym, ze model znany jako Navy 1851 zostal po raz pierwszy wyprodukowany przed 1850 r (tzn do konca 1849, zeby nie sie znowu komus nie pomylilo z "do roku 1850"), mogliby wreszcie zrobic jeden temat zawierajacy wszystkie te informacje, bo przekopanie iwebu zajmuje kilka godzin.
JKL
Moja broń:

Od "nieuka"

Post autor: JKL »

Witam
No ,no a myślałem ,że na tym forum się nie obrażamy i nie wysłamy epitetów. No cóz tacy jesteśmy jak piszemy,a więc
AD Magua
Co do "kupy"- to chyba jeszcze masz gazy po swojej grochówce i czytać ....też nie potrafisz chyba ,że spieszyłeś się do WC ,bo ja wyrażnie napisałem PARYŻ!!!, poczytaj jeszcze raz ale po wyjściu zWC a nie przed jak CI się tam spieszy - He he - albo wróć do szkoły na lekcje czytania -Paryż kochany Paryż nie Londyn. :lol: :lol:
Ad.Von Eisenritter
No cóż szanowny Panie tu też kłania sie nie tylko historia. Jak wyjaśnił w następnym poście Mincerz jedyny Napoleon w tym okresie to Napoleon III....... itd itd. A fe :ops: Von Eisenritter razem z Maguą poczytajcie lektury ,albo .... zaczerpnijcie wiedzy od Mincerza to /po jego wypowiedzi widać ,że gość zna czas,historie i temat / może was oświetli - Brawo Mincerz :lol:
JKL
Moja broń:

AD.Mincerz

Brawo !!!Widzę ,że znasz i historię Światową. Carowie Rosji to oczywiście Mikołaj I i Aleksander II,Napoleon to oczywiście Napoleon III Francji a królowa angielska to Victoria ,a właściwie to Książe Albert I to właściwie jemu Świat i Samuel C. zawdzięczają reklame broni. Modelami o których mowa w moim poprzednim poscie były modele Colta Navy w kal. 36 w Europie i angli znane pod nazwa OLD MODEL BELT PISTOL a potem po wystawie potocznie colt model 1851.
Dodam jeszcze ,że Colt uzyskał angielski patent nr 6,909 22 10 1835 i była ona produkowana w fabryce w Hartford pod dużymi numerami-215,348,w latach 1850-1873 i dodatkow w manufacturze Colta w londynie w ilości 4000 sztuk ale wyłącznie z lufami 7 1/2 . W stanach używał ich Generał Taylor Zachary w wojnie meksykańsiej i w dużej ilości w oddziałach Texańskich Rangersów.
No cóż tyle z histori ,i przepraszam wszystkich ,którzy mogli sie obrazić moją wypowiedzią poprzednią dla Maguela i Von... jakoś tam.
Ci Panowie wcześniej przemyślą swoje wypowiedzi i uzupełnią braki z histori nim zaczną kogoś obrażać swoją niewiedzą i ignorancją występują w roli expertów CP.
Z poważaniem
JKL
Awatar użytkownika
kotek Kacperek
Moja broń:

Post autor: kotek Kacperek »

Oj !
Wojna meksykańska byla ciut przed wymysleniem Navy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_amer ... a%C5%84ska
Tam królowały jeszcze Patersony. Konstrukcja Walkera była efektem doswiadczeń tej wojny.
A co do Rangersów to każdy miał ponoć po dwie sztuki Patersonów.
Bo to z Patersona strzelano szybko 5 razy, co było szokiem jak na ówczesne czasy, nawet nie wiem do jakiego dzisiejszego wynalazku to porównać, chyba do pocisku "odpal i zapomnij".
JKL
Moja broń:

AD.Kotek Kacperek

Witam
No nie tak za bardzo ciut ciut bo chodzi o datę 1846 a konkretnie o bitwy nad samą granicą dowodzone przez Zacharego. Co do Patersonów to były najpierw kiedy w latach 1835 Colt ufundował The Patent Arms ManufactoringCompany w Paterson w New Jersey , a patent angielski jest z 1835 a amerykański otrzymał w 1836 a konkretnie 25 stycznia o nr.US136 więc to ta różnica czasu i arsenału na biodrach Rangersów.
JKL
Magua
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Magua »

Panie magistrze!
Pańska wizja historii alternatywnej jest doprawdy bardzo interesująca, niestety nic nie zdoła już zmienić faktu, że wystawa światowa w latach 1850-51 odbyła sie w Londynie. Ta w Paryżu była w 1855r., niestety.

Równie niezmienny jest fakt, że Zachary Taylor i jego żołnierze nie mogli używać Colta Navy w 1846r, bo ten zwyczajnie jeszcze nie istniał. Nie istniał jeszcze nawet Colt Walker który powstał w 1847 roku, roku śmierci S.Walkera.

No, chyba, że w pańskiej wizji historii, Colt Navy powstał przed Walkerem.

W takim wypadku przepraszam i co złego to nie ja.

Magua, wódz.
Magua
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: Magua »

Acha, i jeszcze jedno. Ten generał i późniejszy prezydent USA nazywał się Taylor. Zachary to imię. :lol:
JKL
Moja broń:

Ad. Magua

No cóż. Jak zwykle nie mając czego czepiasz się "Brzytwy". W pierwszej wypowiedzi napisałem na wyrażnie >Chyba>, dalej wyrażnie Generał Taylor Zachary. Panie i Panowie czy myślicie ,że można nagle wymylić broń i ja wprowadzić na rynek bez odpowiedniego marketingu i poddanie jej odpowiednim testom.W przypadku broni najlepszym testem jest TDW-Teatr Działań Wojennych. Czy wyobrażacie sobie by całej swojej "Genialności" Colt wypuściłby broń na rynek bez testów i odpowiedniego marketingu. Niestety analizując nasze zabawki patrzymy na datę wprowadzenia do obrotu ,a nie na datę powstania czy opracowańia i wytworzenia pierwszego modelu. I tak wiele naszych zabawek które traktujemy po 1850 jest wytworzona i była już używana pod inną nazwą / dla zmylenia konkurencji/ i w miejscach takich by nie mogli jej inni zobaczyć i skopiować. Niestety posiłkujemy sie Biografią a nie życorysem pod względem opracowań i wytworzenia. Niestety to forum też czytają Policjanci i Sławetni nasi biegli sądowi Policji,którzy dla swojego szefa,komendanta,ministra napiszą wszystko tak by w naszych rękach znalazło sie jak najmniej nowych zabawek i Tak wiele broni nawet po 1856 zakazanych dla nas z powodu daty zostało wytworzone i było już używane długo przed 1850 ,tak jak pierwsze modele Navy ale to inna bajka
Awatar użytkownika
kotek Kacperek
Moja broń:

Post autor: kotek Kacperek »

Ależ nikt nie neguje, że konstrukcja Navy powstawała w latach 1848-49, a pierwszy egzemplarz był na pewno gotów w 1850 roku. To są fakty potwierdzane przez firmę Colt. W tym samym okresie nastąpiło "ucywilizowanie" potężnego Walkera do bardziej poręcznego Dragoona, a Navy było nową koncepcja lżejszego rewolweru, jednak większego od Pocketa (baby dragoona). Zresztą w okresie prototypowym to on sie wcale podobno nie miał nazywać Navy, i nie było to dla zmylenia konkurencji.
von Eisenritter
Moja broń:

Post autor: von Eisenritter »

a ja glupi myslalem ze jak zrobilem magistra z historii to juz sie na czyms znam, no, no :lol:
Ostatnio zmieniony wt 06.mar.2007 - 21:41 przez von Eisenritter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PiotrS
Moja broń: brak

Post autor: PiotrS »

Zgadza się, nazwa modelu Navy 1851 powstała po londyńskiej wystawie, wcześniej to był Ranger, jak dobrze pamiętam.

Mam pytanie do wszystkich znawców Coltów.
W momencie powstania Navy Teksas jest już od kilku lat stanem USA [1845]. Co prawda Teksas jest w USA, bo większość mieszkańców tego chciała, ale wcześniej przez kilka lat był państwem niepodległym, istniał tam ruch separatystyczny i to jeszcze długo, przykład - okres wojny secesyjnej, w okresie tym myślano o niezależności zarówno od Konfederacji jak i Unii.
Colt jest na pewno inteligentnym człowiekiem, dbającym o własny interes i zależy mu na zamówieniach rządowych a jednak zgadza się na grawer na bębnie przedstawiający bitwę z 1843, upamiętniający bohaterstwo Teksasu w walce z Meksykiem z okresu, gdy był niepodległym państwem.

Dlaczego? Wszak to nie jest politycznie poprawne, za coś takiego można stracić rządowe zamówienia. :shock:
mackra
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: mackra »

PiotrzeS, skad ta informacja o nazwie Ranger? Kompletuje biblioteczke i przydaja mi sie takie wskazowki.
JKL
Moja broń:

Ad,Piotr S

Witam
Grawer na bębnie został zrobiony jak wcześniej zauważono na okoiczność bitwy Campeche , a został dodany konkretnie w dniu 16 maja 1843 roku . Nie wiem jak w stanach ale wcześniej Navy nazywany był nie Ranger / chociaż zródła moje tego nie podają ,a są orginalne amerykańskie/ a jak wcześniej pisałem Old Model Belt Pistol, a pierwsze egzemplarze trafiły do armi USA oficjalnie w ilości 1000 sztuk w roku 1855.

JKL
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: cpt.Nemo »

von Eisenritter pisze:a ja glupi myslalem ze jak zrobilem magistra z historii to juz sie na czyms znam, no, no :lol:
Nie martw sie, wielu magistrow z wielu dziedzin tak mysli, a potem mamy to co mamy :))
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: cpt.Nemo »

mackra pisze:PiotrzeS, skad ta informacja o nazwie Ranger?
Bidzinski w "Mechanicy i styliści" o tym napomyka.
ODPOWIEDZ