Pytanie: osłona spustu, dlaczego zawsze mosiężna?
Pytanie: osłona spustu, dlaczego zawsze mosiężna?
Witam,
Zastanawia mnie, dlaczego chyba wszystkie modele broni czarnoprochowej wyposażone są w mosiężne osłony spustu. Cała reszta ze stali, a osłony z jakiegoś tajemniczego względu z mosiądzu. Czy to warunek konieczny, żeby kwalifikowały się jako repliki?
A może ktoś produkuje/może wyprodukować stalową (i najlepiej-oksydowaną osłonę) pasującą do do Remingtona 1858 New Army Target Uberti?
Zastanawia mnie, dlaczego chyba wszystkie modele broni czarnoprochowej wyposażone są w mosiężne osłony spustu. Cała reszta ze stali, a osłony z jakiegoś tajemniczego względu z mosiądzu. Czy to warunek konieczny, żeby kwalifikowały się jako repliki?
A może ktoś produkuje/może wyprodukować stalową (i najlepiej-oksydowaną osłonę) pasującą do do Remingtona 1858 New Army Target Uberti?
- Leszek.sz.
- Bywalec
- Moja broń:
Re: Pytanie: osłona spustu, dlaczego zawsze mosiężna?
Kup colta navy 1861, ma drewniane okładki, reszta stal włącznie z osłoną spustu. R&S też jest 100% stal, niektóre modele colta navy 1851 wersje London, rewolwer Starr tez ma osłonę spustu stalową. Aha jeszcze remington pocket też full metal 

Nurtuje mnie pytanie dlaczego osłona spustu ma być stalowa i czarna . Wszak mosiadz wygląda lepiej i ładniej .... tak epokowo .
Ponieważ to kwestia gustu? Poza tym mój Target jest sam w sobie chyba najmniej "epokowy", więc ta osłona w niepasującym kolorze/materiale jego "epokowości" nie uratuje 

- zbiho
- Stary bywalec
- Moja broń: .31"
Ja jednak uważam, że osłona spustu powinna być zrobiona z mosiądzu i następnie posrebrzona, tylko taka wygląda epokowo i jedynie słusznie.
- Leszek.sz.
- Bywalec
- Moja broń:
Ładna rodzinka Leszek.
W epoce osłony były produkowane z mosiądzu bo... było to po prostu tańsze i podobno praktyczniejsze. Mosiądz jest łatwy w obróbce, wystarczy odlać piaskowo w dowolnym piecu, wypolerować i mamy co się komu podoba - klamkę, świecznik, osłonę spustu albo okucie kolby. Stal trzeba albo odlewać w dużo wyższej temperaturze albo kuć, przy czym wykuwanie fikuśnych kształtów to proces czasochłonny, a co za tym idzie - drogi. Wykończenie typu polerka także wymaga czasu i odpowiedniego sprzętu.
Mosiądz nie rdzewieje, więc jak mówi legenda, spocone łapy kowbojów z texasu nie przyczyniały się tak do korozji ich narzędzi pracy (ja osobiście uważam ten mit za tzw. g...o prawdę i raczej skłaniam się do argumentu kosztów produkcji).
Rewolwery colta produkowane na rynek brytyjski lub stricto z fabryki w londynie, ze względu na preferencje europejczyków miały żelazne osłony spustu i okucia, wspomniany colt 1861 jest właśnie repliką broni na rynek europejski (no byłby gdyby nie wcięcia na kolbę, co było robione na potrzeby US Army raczej).
Mosiądz nie rdzewieje, więc jak mówi legenda, spocone łapy kowbojów z texasu nie przyczyniały się tak do korozji ich narzędzi pracy (ja osobiście uważam ten mit za tzw. g...o prawdę i raczej skłaniam się do argumentu kosztów produkcji).
Rewolwery colta produkowane na rynek brytyjski lub stricto z fabryki w londynie, ze względu na preferencje europejczyków miały żelazne osłony spustu i okucia, wspomniany colt 1861 jest właśnie repliką broni na rynek europejski (no byłby gdyby nie wcięcia na kolbę, co było robione na potrzeby US Army raczej).
Można by użyć do malowania osłony i drewnianej okładziny cynku w spreju, wtedy by było jakby posrebrzone . Może Leszek Poketa cynkiem w spraju ?
- Leszek.sz.
- Bywalec
- Moja broń:
Poketa już nie mam, sprzedany. Co do malowanej osłony spustu w moim remingtonie - dałem koledze z zadaniem poczernienia jej chemicznie. Stwierdził że się nie dał i pomalował ją proszkowo i tak już zostało. Młotkiem można napieprzać i farba nie do ruszenia. Tak już zostało.
Mnie kusi ten ocynk w spreju . Pomalować bęben osłonę i zrobić grawer na bębnie czarny .
żartujesz chyba....slaw29 pisze: pn 17.gru.2018 - 23:15 Mnie kusi ten ocynk w spreju . Pomalować bęben osłonę i zrobić grawer na bębnie czarny .