Nowy projekt UoBiA
-
- Stary bywalec
- Moja broń: za dużo się tego uzbierało : )
Re: Nowy projekt UoBiA
Jacek Hoga ( Adarma ) zamieścił na youtube omówienie tzw. " nieprojektu " nowej ustawy o broni .
- RedGuy
- Stary bywalec
- Moja broń:
To jest na podstawie tekstu który miał Turczyn.
- RedGuy
- Stary bywalec
- Moja broń:
Jacek Hoga ( Adarma ) przeglądnoł dyrektywę:
https://www.youtube.com/watch?v=e0muc8lPw0w
Nie taki diabeł straszny, szkoda tylko że nasz nierząd nic z tej dyrektywy dobrego nie wyciągnie.
https://www.youtube.com/watch?v=e0muc8lPw0w
Nie taki diabeł straszny, szkoda tylko że nasz nierząd nic z tej dyrektywy dobrego nie wyciągnie.
Wie ktoś już coś jakie zmiany będą?
- RedGuy
- Stary bywalec
- Moja broń:
Na takie eldorado to nawet w najśmielszych snach bym nie liczył.Mitek pisze: wt 03.lip.2018 - 10:40 Czyli będzie można dodatkowo mieć giwery z przed 1900? Czyli rewolwery na scalone by można było mieć?
Nawet się nie obejrzysz a którąś nocą wejdą zmiany - taka niespodzianka

Przyjdą nad ranem w kominiarach i zabiorą żelastwo, a wystarczyło by przyjąć w 100% tą dyrektywę UE i wszyscy by byli happy bo i Panowie w Brukseli i strzelcy wszelacy. Ograniczenia co do broni (magazynki, długość itd) nie dotyczą sportowców wg tej dyrektywy, a zwykli ludzie bez glejta mogli by sobie kupić takiego Peacemakera czy nowszego Colta M4 na .22LR a dla lubiących hałas można by było w szafie trzymać jakiegoś Mossberga. Ale to tylko sen, niestety 

- RedGuy
- Stary bywalec
- Moja broń:
Przyjmując dyrektywę bez żadnych własnych poprawek rządzący dali by całkiem skuteczną broń elektoratowi. Wżyciu tego nie zrobią bo nie mogliby nas tak na legalu łupić. Teraz kręcą sobie lody jak się tylko da, potem komisje śledcze i interes się kręci.
-
- Moja broń: brak
Zaraz zaraz bo się trochę pogubiłem. Czyli że trzeba będzie w końcu robić jakieś ceregiele czy po prostu idę do sklepu, kupuję czarnoprochowca i mam? Bo już nie wiem.
Ogarnij się. Nie ma oficjalnego nowego projektu ustawy. Więc nie wiadomo. Na razie idziesz i kupujesz. Co będzie w nowej ustawie? Na pewno nie ułatwienia i złagodzenia.
- Szaddam
- Bywalec
- Moja broń: .44, .45, .55
I chcą wprowadzić zmiany bocznymi drzwiami ... skąd my to znamy???
Projekt Ustawy która TEŻ zmienia dotychczasową UoBiA (w załączniku).

Projekt Ustawy która TEŻ zmienia dotychczasową UoBiA (w załączniku).
- Załączniki
-
- Projekt.pdf
- (881.51 KiB) Pobrany 160 razy
- RedGuy
- Stary bywalec
- Moja broń:
Tak po łebkach przeglądnołem i wpadło mi w oko:
Art. 4. Ustawy nie stosuje się do:
1) broni palnej rozdzielnego ładowania, przystosowanej do strzelania wyłącznie przy wykorzystaniu prochu czarnego, wytworzonej przed 1900 rokiem; - a więc nie repliki
Art. 4. Ustawy nie stosuje się do:
1) broni palnej rozdzielnego ładowania, przystosowanej do strzelania wyłącznie przy wykorzystaniu prochu czarnego, wytworzonej przed 1900 rokiem; - a więc nie repliki

- Szaddam
- Bywalec
- Moja broń: .44, .45, .55
Zerknij na par. 135 zmieniające dotychczasową UoBiA, tam jest najwięcej "niespodzianek".
Tak w skrócie:
- repliki funkcjonujące dopuszczone, ale wymagają rejestracji w KWP (plus badania, niekaralność), prawie "zezwolenie"
- w ciągu 2 lat od wejście Ustawy, repliki mają zostać oznakowane i wprowadzone do RBP Rejestr Broni Palnej
Tak w skrócie:
- repliki funkcjonujące dopuszczone, ale wymagają rejestracji w KWP (plus badania, niekaralność), prawie "zezwolenie"
- w ciągu 2 lat od wejście Ustawy, repliki mają zostać oznakowane i wprowadzone do RBP Rejestr Broni Palnej
- DRIZZLERE17
- Bywalec
- Moja broń:
Ciekawe jak będą konfiskować broń tych, co nie spełniają wymogów "rejestracji" czyli de facto pozwolenia o obniżonych kryteriach. Wygląda na to, że jakieś kilka tysięcy ludzi w Polsce będzie miało wizyty smutnych panów i ewentualnie sprawki w sądzie.
Zapewne KG Milicji w Warszawie już tworzy plany operacji pod kryptonimem "czarny proch" mającej na celu skuteczną konfiskatę tego
, co już niedługo może stać się nielegalne. Później posypia się nagrody i awanse za dobrze wykonane zadanie.
Zapewne KG Milicji w Warszawie już tworzy plany operacji pod kryptonimem "czarny proch" mającej na celu skuteczną konfiskatę tego

- RedGuy
- Stary bywalec
- Moja broń:
Cóż, jedyne co można im zrobić to podziękować za troskę w wyborach.
-
- Stary bywalec
- Moja broń: za dużo się tego uzbierało : )
" Dobra Zmiana " w pełnej odsłonie.