Smith twardy spust
Smith twardy spust
Witam właśnie zakupiłem nowy karabin Smitha firmy Pietta niestety okazało się ze ma fabrycznie bardzo twardy spust który psuje całą radość z zakupu i strzelania:) Nie wiem czy to tylko wina mojego egzemplarza czy porostu Smith tak ma .
Może ktoś z kolegów poleciłby dobrego rusznikarza w okolicach Opola który poprawiłby ten nieszczęsny spust.
Może ktoś z kolegów poleciłby dobrego rusznikarza w okolicach Opola który poprawiłby ten nieszczęsny spust.
Re: Smith twardy spust
Dla wszystkich którzy planują zmiękczenie spustu w karabinie Smith przekazuję informację, że po tym zabiegu sprężyna spustu na tyle lekko przylega do orzecha, że przy przechyleniu broni i lekkim wstrząsie spada z osi.
Można mieć niemiłą niespodziankę na strzelnicy w postaci nieblokującego się kurka i koniecznością rozkręcenia komory spustu by założyć sprężynę.
Aby tego uniknąć polecam rozwiązanie które zastosowałem. Potrzebujemy kawałek blistra po jakiejś kapsułce witaminowej, średniego rozmiaru.
W komorze spustu jest dość miejsca by kapsułka się zmieściła i uniemożliwiła zejście sprężyny z osi. Kapsułkę przyklejamy klejem metalowym i tym samym klejem ja wypełniamy. Na zdjęciach umieściłem lokalizację kapsułki w komorze i moją już przyklejona i wypełnioną.
Pasuje jak ulał.
Dodatkowo wspomnę, że zmiękczyć spust warto, to zupełnie inna zabawa przy miękkim (odwrotnie do seksu).
Pozdrawiam
Można mieć niemiłą niespodziankę na strzelnicy w postaci nieblokującego się kurka i koniecznością rozkręcenia komory spustu by założyć sprężynę.
Aby tego uniknąć polecam rozwiązanie które zastosowałem. Potrzebujemy kawałek blistra po jakiejś kapsułce witaminowej, średniego rozmiaru.
W komorze spustu jest dość miejsca by kapsułka się zmieściła i uniemożliwiła zejście sprężyny z osi. Kapsułkę przyklejamy klejem metalowym i tym samym klejem ja wypełniamy. Na zdjęciach umieściłem lokalizację kapsułki w komorze i moją już przyklejona i wypełnioną.
Pasuje jak ulał.
Dodatkowo wspomnę, że zmiękczyć spust warto, to zupełnie inna zabawa przy miękkim (odwrotnie do seksu).
Pozdrawiam
Czy mógłby ktoś mnie oświecić, który dokładnie element należy przypilnikować, aby zmiękczyć spust ?
Myślę, że najlepiej pokazać.
Górna sprężyna po zmianie, jak widzisz różnica ok 3-4 mm ale 2 kilo oporu ze spustu znika.
Nie zalecam piłowania. Lepiej lekko rozkuć i przez to wyprostować.
Na pierwszym zdjęciu widać ślady obróbki.
Górna sprężyna po zmianie, jak widzisz różnica ok 3-4 mm ale 2 kilo oporu ze spustu znika.
Nie zalecam piłowania. Lepiej lekko rozkuć i przez to wyprostować.
Na pierwszym zdjęciu widać ślady obróbki.
Dziękuję.
Na rozkucie niestety nie mam warunków.
Może jakiś inny sposób?
Piłowanie to chyba ostateczność.
Może jakiś inny sposób?
Dziękuję.
Może jakiś inny sposób?
Może jakiś inny sposób?
Możesz jeszcze skręcić sprężynę jak na zdjęciu poniżej.
O le wiem w oryginalnych karabinach Smith taka występowała.
O le wiem w oryginalnych karabinach Smith taka występowała.
- Załączniki
-
- sprezyna.png (32.72 KiB) Przejrzano 5833 razy
Można gdzieś taką kupić?
teoretycznie tak np. tutaj:
http://www.lodgewood.com/Smith-Carbine- ... p_675.html
Niby piszą, że do reprodukcji pasuje.
Chyba jednak wolałbym sam skręcić.
Dziękuję, o to mi chodziło.
KOLEGO JASIEK, PW PILNEJasiek pisze: pn 03.wrz.2018 - 16:42 teoretycznie tak np. tutaj:
Niestety z powyższego sklepu nie wysyłają do Polski.
Tu rodzi się pytanie. Czy ktoś podjąłby się skręcenia takiej sprężyny ?
Tu rodzi się pytanie. Czy ktoś podjąłby się skręcenia takiej sprężyny ?

Nikt się nie podejmie ?
- yeradun
- Bywalec
- Moja broń: ładnych parę kilo żelastwa
Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak zdjąć orzech. Jest jakoś zespolony ze sprężyną kurka i nie wiem jak to zrobić, aby czegoś nie zepsuć. Dogięcie sprężyny spustu trochę dało ale niezbyt dużo. Muszę podpolerować dwa elementy - zaczep orzecha/spust aby spust można było chociaż naciskać płynnie bez wyraźnych zacięć, bo lekko raczej nie będzie. Teraz przy naciskaniu spustu przez całą drogę występują mini zacięcia i czuję pod palcem jakie tam wszystko chropowate.