Nowy projekt UoBiA
Re: Nowy projekt UoBiA
Jeżeli miało by to funkcjonować na zasadzie jak teraz EKB, czeli rejestruję jeden egzemplaż żeby kupić proch a mam 20 sztuk to niech będzie.
- RedGuy
- Stary bywalec
- Moja broń:
I tak każda instytucja będzie dobijać swoje numerki
. Nie wystarczy tych oznaczeń co już są?

źródło: Turczyn to już znamy
W jakim celu ma byc owe zaznaczanie, skoro jest numer seryjny, rok produkcjj... Panstwo absurdu prl
- RedGuy
- Stary bywalec
- Moja broń:
Podejrzewam że jest to spowodowane tym że owy projekt piszą osoby które nie mają zielonego pojęcia o broni (niekompetentne głąby po prostu) i nie zdają sobie sprawy że jest ona oznaczona. Poza tym w jakim celu jest to oznaczenie? Myślą że ktoś napadnie na sklep z własną bronią i po drodze ją zgubi? Może kogoś zabije, wyrzuci broń a wspaniali dochodzeniowcy znajdą? Nie jestem specjalistą ale ołowiana kula po uderzeniu w cel się deformuje i śladów na niej próżno szukać wiec po niej ciężko będzie dojść z której broni została wystrzelona - ale mogę się mylić.
-
- Stary bywalec
- Moja broń: za dużo się tego uzbierało : )
Z tym oznaczeniem to albo coś bredzą albo ma być na nowo wprowadzoną do obrotu broń w UE jakieś inne niż dotychczas albo po prostu się powtarzają i każda broń ma mieć oznaczone indywidualne numery tak jak jest do tej pory. Tak może niezupełnie w temacie CP ale na beżowym jest informacja jakoby gość z firmy handlującej min. WPB dzwonił do MSWiA w sprawie kałachów kolekcjonerskich jak to z nimi będzie po nowelizacji( bo klienci się pytają czy kupować czy czekać ) i otrzymał odpowiedz że po pierwsze nie wiadomo czy ustawa w ogóle wejdzie w życie a jeżeli tak to do już posiadanej broni ( te kałaszki przerobione na semi) będą stosowane prawa nabyte i będzie je można posiadać na starych zasadach.
- mar_kow
- Stary bywalec
- Moja broń: skuteczna
Starsze egzemplarze mają swoiste oznaczenia które nie są standardem. Standardowe oznaczenie to dwie litery i cztery cyfry. Podejrzewam że będą akceptowane, natomiast starsze z innym oznaczeniem będą pewnie dodatkowo znakowane...RedGuy pisze: czw 07.cze.2018 - 13:14 Podejrzewam że jest to spowodowane tym że owy projekt piszą osoby które nie mają zielonego pojęcia o broni (niekompetentne głąby po prostu) i nie zdają sobie sprawy że jest ona oznaczona. [...]
-
- Moja broń:
Podejrzewam że znakować będą wszystkie egzemplarze które mają wejść do nowego systemu informatycznego, niezależnie od tego kiedy je wyprodukowano i jaki już posiadają fabryczne oznaczenia. Wynika to z tego, że takie oznaczenia powinny się znajdować na wszystkich istotnych częściach broni - a w wielu replikach tak nie jest _ np numery są nabite tylko na szkielecie rewolweru, a na lufie albo bębnie już nie, albo nie w całości - widziałem takie remingtony i takie colty. W starych przepisach istotną częścią jest lufa wyposażona w komorę nabojową - tj. Lufy rewolwerów nie są taką częścią. Prawdopodobnie zmienią definicje, żeby to uszczelnić i poddać większej kontroli. Dlatego nabijać będą nowe numery na wszystkich istotnych częściach definiowanych wg nowych przepisów. Martwić się można możliwym wymogiem nabijania oznaczeń na pozbawionych numerów oryginałach, z których w innym wypadku nie da się wystawić tej ich śmiesznej karty broni uprawniającej do posiadania prochu. To byłoby barbarzyństwo i faktyczne zaoranie strzelectwa z oryginałów, bo kto się zgodzi na szpecenie broni. Ale na razie to są wszystko gdybania, bo nic nie wiadomo, oprócz tych przecieków Turczyna i projektu ustawy o obrocie.
Ostatnio zmieniony czw 07.cze.2018 - 19:56 przez salvatorfabris, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec
- Moja broń: za dużo się tego uzbierało : )
Już to widzę jak do CLK nadchodzą te kontenery pełne rewolwerów cp, hawkenów, muszkietów i innych zabytkowych strzeladeł wysłane przez właścicieli w celu nadania nowych eurokołochozowych oznaczeń.
A np. bagnet do Brown Besa też trzeba będzie oznaczyć
- przecież to istotna część broni, no i krzesiwo też by się zdało( no bo co jak co ale w skałkówce jest dość istotną częścią
) . A co z skałką z krzemienia
- może jakiegoś rzezbiarza zatrudnią 
A np. bagnet do Brown Besa też trzeba będzie oznaczyć

-
- Moja broń:
To co jest teraz istotną częścią broni palnej - również tej naszej - definiuje ustawa - można sobie poczytać. Co nią będzie w przyszłości też będzie definiować ustawa. Nasz śmiech tego nie zmieni.
- RedGuy
- Stary bywalec
- Moja broń:
No właśnie, standardy. Jakby nie można było zapisać dotychczasowych oznaczeń - nr. i rocznik. Czy aż tyle sztuk jest na świecie z takim samym numerem i rocznikiem?mar_kow pisze: czw 07.cze.2018 - 18:45 Starsze egzemplarze mają swoiste oznaczenia które nie są standardem. Standardowe oznaczenie to dwie litery i cztery cyfry. Podejrzewam że będą akceptowane, natomiast starsze z innym oznaczeniem będą pewnie dodatkowo znakowane...
A to to już kompletny debilizm naszych włodarzy. Średniej klasy samochód też świetnie nadaje się do zabijania a jest kilkadziesiąt razy droższy, może tam też powinni nabijać numery na istotnych częściach. Więc rozebrać na czynniki pierwsze i po kolei każda ważna śrubka, każdy tryb, tłok, element wtrysku, no i karoseria kawałek po kawałku bijemy numerki. Może jeszcze wymyślą opłatę od każdego numerka nie od sztuki.salvatorfabris pisze: czw 07.cze.2018 - 19:54 Podejrzewam że znakować będą wszystkie egzemplarze które mają wejść do nowego systemu informatycznego, niezależnie od tego kiedy je wyprodukowano i jaki już posiadają fabryczne oznaczenia. Wynika to z tego, że takie oznaczenia powinny się znajdować na wszystkich istotnych częściach broni - a w wielu replikach tak nie jest _ np numery są nabite tylko na szkielecie rewolweru, a na lufie albo bębnie już nie...
Czym jest lufa Colta bez reszty rewolweru - kawałkiem rurki i tyle.
Kwiatki turczynowe, z ktorych jak zawsze nic nie wynika. W calym dokumencie znalazlem tyle na temat CP: nie wymaga sie pozwolenia na reprodukcje rozdzielnego ladowania sprzed 1885. I tyle.
A proch będzie można nabyć na podstawie karty broni którą w przypadku CP wydadzą w trybie takim jak teraz EKB czyli bez badań itp.
Generalnie nie jest źle. Tylko trzeba będzie oddać broń do oznakowania przez CLK.
Generalnie nie jest źle. Tylko trzeba będzie oddać broń do oznakowania przez CLK.
- DRIZZLERE17
- Bywalec
- Moja broń:
Oddasz milicji broń do oznakowania i już jej więcej nie zobaczyszkamilgrzy pisze: sob 09.cze.2018 - 07:32 A proch będzie można nabyć na podstawie karty broni którą w przypadku CP wydadzą w trybie takim jak teraz EKB czyli bez badań itp.