Zaproszenie na "Międzynarodowy Otwarty Turniej Strzelec

Terminy zawodów i spotkań - wspomnienia, wyniki, rekordy ...
kociołek
Moja broń:

Zaproszenie na "Międzynarodowy Otwarty Turniej Strzelec

Post autor: kociołek »

Zabrze dnia 2007-01-12
Zaproszenie.

Uroczyście ogłaszam iż przypadł mi zaszczyt : z okazji 10-tej rocznicy powstania Bractwa Kurkowego Grodu Zabrzańskiego zaproszenia wszystkich strzelców czarnoprochowych i ich sympatyków na

Międzynarodowy Otwarty Turniej Strzelecki
z Broni Czarnoprochowej Odprzodowej
w Roku Pańskim 2007.

Turniej został zatwierdzony przez Zarząd Zjednoczenia Kurkowych Bractw Strzeleckich Rzeczypospolitej Polski w dniu 2006-12-08 w Niwka – Puszczykowie.

Czujemy się mocno zaszczyceni dostąpieniem tego zaszczytu.

Termin mistrzostw: 15 i 16 września 2007r.

Strzelanie odbędzie się wg. przepisów ustalonych przez Międzynarodowy Komitet Stowarzyszeń Broni Odprzodowej MLAIC - (regulamin przyjęty w Genui 1995 r.)

Zawody mają otwarty charakter i udział w nich może brać każdy amator sportowego strzelania czarnoprochowego.

O szczegółach będę powiadamiał wszystkich w miarę dopracowywania przedsięwzięcia.

W zamierzeniach turniej ma mieć to charakter pikniku strzeleckiego z pełną oprawą i z zachowaniem tradycji Kurkowych Bractw Strzeleckich i Stowarzyszeń Historycznych.

Już jest wiadomo że swoją obecnością zaszczyci nas Europejski Król Kurkowy EGS.

Mamy już potwierdzenia uczestnictwa podobnych stowarzyszeń z innych państw.

Ze względu na bogaty program, wszystkim przyjaciołom i sympatykom radzę zabezpieczyć czas już od piątku do poniedziałku włącznie.
Pozdrowienia: Adam
Ostatnio zmieniony sob 13.sty.2007 - 10:57 przez kociołek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łucznik
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Łucznik »

Mój przyjaciel, Kociołek pisze:Termin mistrzostw: 15 i 16 września 2007r.
Misiu, rozumiem że mistrzostwa te, to IV Otwarte Brackie Mistrzostwa Polski w strzelaniu z broni odprzodowej? No bo jakże by inaczej ...

I cieszę się, że w moje urodzinki.
kociołek
Moja broń:

Post autor: kociołek »

Misiu, rozumiem że mistrzostwa te, to IV Otwarte Brackie Mistrzostwa Polski w strzelaniu z broni odprzodowej?
Andrzejku, przyjacielu drogi.
Inaczej tego nie można rozumieć. Tak jest w założeniach od początku. Jednak z szacunku dla mojego serdecznego przyjaciela i wzorca (w sensie pozytywnym"Dziadka Siemaszki" nie może to się nazywać inaczej.
A co do Twoich urodzin, to się nie martw! Szykuj dużo prochówki i czasu na dojście do siebie.
Awatar użytkownika
amadeusz
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: amadeusz »

Adamie !

Czegoś nie łapię . Wg. Ciebie mają to być :

IV Otwarte Brackie Mistrzostwa Polski

, ale nazywać się będą :

Międzynarodowy Otwarty Turniej Strzelecki
z Broni Czarnoprochowej Odprzodowej
w Roku Pańskim 2007.

?

A dlaczego nie można pozostać przy starej ( bardzo dobrej ) nazwie ?
Rozumiem , że szanujesz Adolfa , bo kto by nie szanował . Tylko , że podejmując taką decyzję zapominasz o skromej , ale jednak tradycji . Przemyśl jeszcze raz , czy stać Cię na jej odrzucenie .

amadeusz
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: cpt.Nemo »

rusznik pisze:Wiec na szczeblu zjednoczenia bract kurkowych RP powstala komurka zajmujaca sie takim rodzajem strzelectwa [gdyz ono jest coraz popularne w naszym kraju]..
Boze iluz to sie zbiera chetnych do podzialu tego tortu :)
I jaka walka o range nazwy :)
Telesfor
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Telesfor »

Bractwo Zabrzanskie otrzymalo przywilej organizacji IV Otwartych Brackich Mistrzostw Polski w strzelaniu czarnoprochowym w 2007 roku.

Już czwartych ! To piekna nowo tworzaca sie tradycja , to jeden z nielicznych stałych elementów cementujących nasze chwiejne Srodowisko.

Tym bardziej boli ,ze na skutek zakulisowych dzialan moze zostac zaprzepaszczona.

Gwoli wyjasnienia: nazwa Bracke Otwarte Mistrzostwa Polski nie moze byc zarezerwoana dla PZSS. Samo :Mistrzostwa Polski" prosze bardzo , zgadza sie to z Ustawa. Oczywiscie moga tez nastapic malpie dzialania majace na celu zdezawuowanie okresleinie Mistrzostwa Polski , badz Brackie Mistrzostwa Polski przez osoby kobniecznie chcace zrobic na przekor , badz pozostajace w niejawnej opozycji , jak to mialo miejsce w zeszlym roku: w pewnym momencie co drugie zawody mialy w tytule Mistrzostwa.

Oczywiscie, chetnych do zgmatwania sytuacji jest wielu. Bo gdzie zamieszanie tam latwiej cos ukrasc przeciez.
Nie piszę tego przeciwko Kociolkowi.

Pisze te slowa w kierunku tych , którzy zastraszyli lub oszukali Kociolka wplywając na jego decyzje rezygnacji z organizacji IV OBrackich Otwartych Mistrzostw Polski w strzelectwie czarnoprochowym.
Znajdą się jednak tacy , którzy nie przestraszą się nacisków PZSSu , Zjednoczenia czy innych organizacji i doprowadzą do kontynuowania czegoś co tak pieknie sie rozpoczynało , co trwalo kilka lat i co nie powinno dać sie zniszczyc przez tzw. wiecznych działaczy.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: cpt.Nemo »

rusznik pisze: Wracam do najwazniejszego a wiec nazy MISTRZOSTWA POLSKI W STRZELANIU CP....wiec ta nazwa jest zarezerwowana dla PZSSu ...
Brackie BRACKIE Mistrzostwa Polski - drogi Ruszniku, nic PZSSowi do tego.
Tylko ze oni na sile chca z tego zrobic pzssowe eliminacje do mistrzostw mlaicu i pzss kombinuje jak to pod siebie podciagnac.
Ja bym na miejscu organizatorow zawodow ten PZSS kompletnie olal, ale rozumiem ze oni tego nie moga zrobic z jakichs wzgledow :(
A zawsze pisze ze PZSS to organizacja szkodliwa i destrukcyjna.
Awatar użytkownika
Łucznik
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Łucznik »

mój przyjaciel, Kociołek pisze: co do Twoich urodzin, to się nie martw!
W tych kolejnych urodzinach, Kociołku, martwi mnie jedynie liniowy charakter czasu. Każde następne są o numer większe od poprzednich. I co przykrzejsze, na każdych następnych używam o numer mniejszego kieliszka.

Moja oferta oraz oferta Bractwa do którego należę, pomocy w organizacji IV Otwartych Brackich Mistrzostw Polski, jest niezmiennie aktualna. Rozejrzyj się, proszę, wokół a zobaczysz samych swoich przyjaciół. Możesz na nas liczyć.
Awatar użytkownika
PiotrS
Moja broń: brak

Post autor: PiotrS »

A nie wystarczy zrezygnować tylko z "Polski"?

IV Otwarte Brackie Mistrzostwa w Strzelaniu z Broni Czarnoprochowej Odprzodowej – nazwa w zgodzie z ustawą, tradycją bracką i historią CP w Polsce.
Awatar użytkownika
amadeusz
Stary bywalec
Moja broń:

Pewnie Piotrze , że wystarczy . Przynajmiej nam by wystarczyło. Mam tylko wrażenie , że ambicje Zjednoczenia Bractw Kurkowych na to nie pozwalają .

amadeusz
Awatar użytkownika
Samuel Hawken
Bywalec
Lokalizacja: Bractwo Kurkowe Strzelców Czarnoprochowych Straży Zamkowej w Czersku
Moja broń:

Post autor: Samuel Hawken »

Kapituła Brackich Otwartych Mistrzostw w strzelaniu czarnoprochowym nie jest organizacją podległą Zjednoczeniu Bractw Kurkowych. Jak już wielokrotnie zostało wyjaśnione, jest to oddolna inicjatywa kilkunastu strzelców czarnoprochowych będących członkami paru Bractw Kurkowych, z których gwoli wyjaśnienia, nie wszystkie należą do Zjednoczenia. Zatem w kategoriach żartu można potraktować decyzja Rady Hetmanów o rozwiązaniu Kapituły. Przyznam się, że aż mnie korci, aby oznajmić na forum, że w odpowiedzi na tę decyzję Kapituła rozwiązuje Radę Hetmanów. Oczywiście tego nie zrobię, gdyż dowcip powielany nie specjalnie śmieszy.
Co zaś się tyczy wiodącego anonsu w niniejszym temacie, to odnoszę wrażenie, że szef Bractwa zabrzańskiego dał się zwyczajnie zastraszyć. Jeśli jednak pomimo tylu wyjaśnień stan emocjonalny naszego przyjaciela nie wróci do typowej dla niego pewności siebie, to bardzo Go proszę o jednoznaczne i w miarę szybkie oświadczenie, że wbrew wcześniejszym deklaracjom w tym roku Kociołek Brackich Mistrzostw nie zorganizują, co być może pozwoli na powierzenie organizacji tej imprezy innemu Bractwu.
Awatar użytkownika
Samuel Hawken
Bywalec
Lokalizacja: Bractwo Kurkowe Strzelców Czarnoprochowych Straży Zamkowej w Czersku
Moja broń:

Post autor: Samuel Hawken »

Drogi Ruszniku!

Zarówno Twoje, jak i moje Bractwo nie należą do Zjednoczenia Bractw Kurkowych. Prawdopodobnie z tych samych powodów. Nie oznacza to jednak, że nasze organizacje nie mogą nazywać się Bractwami Kurkowymi, gdyż pod takim nazwami oba stowarzyszenia zostały zarejestrowane w Sądzie. Z tego wynika jasno, że członkowie naszych Bractw maja prawo nazywać się Braćmi Kurkowymi, nasze spotkania – brackimi spotkaniami, a zawody – zawodami brackimi. Z tego wynika również, że tylko od nas samych zależy, jak nazwiemy organizowane przez nas zawody.
Wielka to szkoda, ze Zjednoczenie Bractw Kurkowych przez tyle lat nie wystąpiło z inicjatywą cyklicznej, ogólnopolskiej imprezy w strzelaniu z broni historycznej. Jak obaj doskonale wiemy, ambitni szefowie tego Zjednoczenia byli zainteresowani przede wszystkim w promowaniu samych siebie, jeśli zaś chodzi o samo strzelectwo, to ich oczkiem w głowie było strzelanie z broni małego kalibru. Czarny proch przez tych Panów zawsze traktowany był po macoszemu, czemu dali wyraz np. nie angażując się w rozwiązanie sprawy dostępu do czarnego prochu – mało tego, pytani o ten brak działania, powtarzali bełkotliwe policyjne argumenty.
Kiedy na skutek oddolnej inicjatywy nas samych i naszych kolegów powstała Kapituła ogólnopolskiej imprezy, mającej w zamyśle przede wszystkim integrację czarnoprochowego środowiska, nikt ze Zjednoczenia nie zwrócił się do nas z propozycja objęcia patronatu nad tą inicjatywą. Trzeba było dopiero trzech naszych imprez, udanych imprez, aby Panowie ze Zjednoczenia poczuli się zagrożeni i urażeni w swoich ambicjach, co poskutkowało tegoroczna próba zniszczenia naszych Mistrzostw. Znasz dowcip o polskim rolniku, który mając możliwość spełnienia każdego swojego życzenia przez Złotą Rybkę, poprosił, aby sąsiadowi zdechła krowa?
Czytając Twój post nie bardzo rozumiem użytych przez Ciebie argumentów, nie myśmy spowodowali zamieszanie w nazewnictwie imprez strzeleckich, w każdym razie próba rozwiązanie przez Zjednoczenie tego „galimatiasu” odgórnymi decyzjami bez konsultacji z przedstawicielami Kapituły Brackich Otwartych Mistrzostw w Strzelaniu z Broni Czarnoprochowej odbieram jako przejaw zwykłej arogancji.
Nie wiem, czy Kociołek ulegnie presji swego suwerena, jeśli tak, to chciałbym, aby inne Bractwo przejęło organizację Naszej imprezy. A jeśli tak się nie stanie, to cóż, potwierdzi się fakt, że w naszym kraju łatwiej coś psuć, niż budować. Dla mnie, to żadna nowość, chociaż chciałem wierzyć, że przynajmniej w naszym przypadku może być inaczej.

Wojtek
fandango
Moja broń:

Post autor: fandango »

Rusznik swoją wypowiedzią potwierdzasz smętną regułę ,którą wszyscy już znają i nazywa się po prostu PROSTACTWEM niestety taki jest ton wypowiedzi.Nie jestem w żadnym Bractwie ale własnie osoby-członkowie Poznańskiego Regimentu Odprzodowego dostały zaproszenie z pewnego Bractwa wielkopolskiego by zrobić pokaz mający na celu propagowanie strzelectwa z broni historycznej.Kurkowie nie są niechętni oni poprostu nie znają broni czarnoprochowej.Zgadnij w jakim województwie jest najwięcej Bract Kurkowych i to jest miażdżąca przewaga.
Awatar użytkownika
amadeusz
Stary bywalec
Moja broń:

Może to i PROSTACKA wypowiedź naszego kolegi , ale weź pod uwagę , że dotyczy PROSTACKIEGO zachowania Zjednoczenia.

amadeusz
nechoda
Moja broń:

zawody

Post autor: nechoda »

drogi ruszniku, co se jaki twój post poczytom, to sie za byka chwytom.
Przynajmniej szkoły mają w tej Pyrlandii lepsze.
A w sumie nieważny szyld nazwa i organizacja, tylko idea i integracja.
Ważne żeby się spotkać, poznać, postrzelać, nawet wyniki uważam za rzecz drugoplanową choć konkurencja i adrenalina muszą być.
Źle robisz chłopie że obsmarowujesz szczytny cel, chyba to zawiść że cieszynioki do czegoś takiego niezdolne.
ODPOWIEDZ