Derringer 6" porady dla świerzaka
-
- Moja broń: brak
Derringer 6" porady dla świerzaka
Witam wszystkich. zakupiłem mojego pierwszego CP, Derringer z 6 calową lubą w czarnej oksydzie http://saguaro-arms.com/product-pol-130 ... black.html . Poszukuję opinii na temat tego pistoletu. jaką najlepiej amunicję ładować, jaki smar, przybitki itd. pistolet kupiłem z zamiarem rekreacyjnego popykania na np 25m.
-
Re: Derringer 6" porady dla świerzaka
kurczę walnąłem literówkę w tytule postu. jak to można poprawić?
-
- VIP
- Moja broń: CP i ostry jęzor
Walnąłeś, kurczę, dwie literówki. Poprawna nazwa broni to Deringer, od nazwiska konstruktora pisane przez jedno "r". W zasadzie mamy tu jednak do czynienia z repliką pistoletu Remingtona, który dla obejścia konfliktów prawnych z Heniem Deringerem faktycznie pisano przez "rr", więc głowa do góry.
Ostatnio zmieniony śr 07.mar.2018 - 11:51 przez Wycior, łącznie zmieniany 2 razy.
- FunkyKoval5
- Bywalec
- Moja broń:
Kupiłeś i dopiero pytasz? A jak się okaże że jednak dupa...i co wtedy?:-)
-
będzie aż tak źle?:P
- mar_kow
- Stary bywalec
- Moja broń: skuteczna
Najwyżej sprzedaż.
Najlepiej jest postrzelać z kimś na początek. Szedłem czasami z kolegami rewolwerowcami, czasami braliśmy oś na dwóch, każdy miał dodatkowe bębny. Jeden strzelał, drugi ładował i zmiana. Albo pojedynczo. Jeżeli ktoś czego zapomniał zawsze mógł pożyczyć. A jednemu roztrzepanemu często zdarzało się zapominać wziąć broń...
I tak zaszczepili mi "choróbsko".
Tak na zupełnie świeżo łatwo się zniechęcić. Coś nie odpali, czegoś nie wiesz, wstydzisz się zapytać itp. Ja strzelnicę mam 7 km od domu, często zajeżdżałem rowerem jak słyszałem że strzelają. A jeżeli jeszcze będziesz musiał pokonać kawał drogi żeby oddać 5 strzałów to odechce Ci się strzelania...
Najlepiej jest postrzelać z kimś na początek. Szedłem czasami z kolegami rewolwerowcami, czasami braliśmy oś na dwóch, każdy miał dodatkowe bębny. Jeden strzelał, drugi ładował i zmiana. Albo pojedynczo. Jeżeli ktoś czego zapomniał zawsze mógł pożyczyć. A jednemu roztrzepanemu często zdarzało się zapominać wziąć broń...

Tak na zupełnie świeżo łatwo się zniechęcić. Coś nie odpali, czegoś nie wiesz, wstydzisz się zapytać itp. Ja strzelnicę mam 7 km od domu, często zajeżdżałem rowerem jak słyszałem że strzelają. A jeżeli jeszcze będziesz musiał pokonać kawał drogi żeby oddać 5 strzałów to odechce Ci się strzelania...
Dobrze, że się na końcu poprawiłeś, bo już miałem się złościćWycior pisze: śr 07.mar.2018 - 11:34 Walnąłeś, kurczę, dwie literówki. Poprawna nazwa broni to Deringer, od nazwiska konstruktora pisane przez jedno "r". W zasadzie mamy tu jednak do czynienia z repliką pistoletu Remingtona, który dla obejścia konfliktów prawnych z Heniem Deringerem faktycznie pisano przez "rr", więc głowa do góry.

Istnieje jeszcze inna mało realna teoria, która mówi, że nazwisko Deringer'a zostało zniekształcone przez dziennikarza jednej z gazet, tuż po zamachu na prezydenta Lincoln'a i tak rozprzestrzeniło się w całym kraju, że później w świadomości przetrwało właśnie w takiej formie.
-
lufy w tym pistolecie trzeba czyścic po każdym strzale czy można oddać wiele strzałów i czyścić dopiero po powrocie do domu?
-
- VIP
@Wena2k432 - po prostu przyjrzałem się dokładniej co to kolega zakupił. Nabył replikę Remingtona, ale na rynku są też repliki oryginalnych pistoletów Henry Deringera, m.in. tego z którego zastrzelono Lincolna. Ze wszystkich historii o Derringerze przez "rr" najbardziej podchodzi mi ta oparta o podłość ludzkej natury. Zabójstwo Lincolna okazało się tak dobrym eventem marketingowym że inni producenci jak Sharps czy Remington po prostu nie mogli tego przepuścić. O to czy całą kategorię kieszonkowych pistoletów nazywać "derringer" czy jednak "deringer" bronioznawcy toczyli już boje.
-
Doszukałem się w "internetach" że 4 calowy derringer strzela z powodzeniem na dystansie 20 m. mam nadzieję że 6 calowy da radę na 25m. urzekła mnie prostota tego sprzętu i tak zachwalana wysoka jakość. mam nadzieję że się nie zawiodę 

-
- VIP
Zdefiniuj "strzela z powodzeniem". Wychodząc z energii kuli to zabić człowieka z powodzeniem dałby radę i na 100 m. Pytanie, w co i z jakiej odległości się da trafić. Poza tym nie stresuj się - jakoś strzelać się da. Na dobry początek masz filmik z youtube który pokazuje m.in. podstawową obsługę. I żadnych narzekań że tekst po rosyjsku!
https://www.youtube.com/watch?v=hVzO1kfbKAw
Co do "tak zachwalanej wysokiej jakości". Widziałeś już producenta który utrzymywał że jego sprzęt jest gorszej jakości?
https://www.youtube.com/watch?v=hVzO1kfbKAw
Co do "tak zachwalanej wysokiej jakości". Widziałeś już producenta który utrzymywał że jego sprzęt jest gorszej jakości?
-
w sumie racja:P. okaże się w praktyce. chciałbym się zapytać jak wygląda posiadanie od strony formalnej? muszę wyrobić Kartę Broni na komendzie i zarejestrować broń czy nie mam obowiązku rejestracji a proch może mi "podarować" znajomy mający takową kartę?
@Wycior co ciekawe zabójstwo Lincoln'a nie było jedynym z wykorzystaniem pistoletu Henry'ego Deringer'a - broń ta wtedy już od dawna miała swoją złą sławę. Ciekawe jest też to, że w tym okresie kariera tej broni już się kończyła - co prawda produkowano ją aż do śmierci jej konstruktora w 1868r., ale chyba bardziej z uporu niż dla zysku, bo od 1866r. zamówienia były już bardzo małe (jednak konstrukcja Remingtona przeskoczyła Deringer'a Philadelphia o całe "lata świetlne"). Z tego co kiedyś doczytałem to najdłużej stosowali ją kawalerzyści walczący z Indianami, jako "backup gun" na bardzo bliski dystans
@Skatinator jak radzi kolega Wycior przejrzyj Youtube jest kilka filmików dotyczących tej broni. Tylko jakbyś strzelał pociskami REAL, co zresztą poleca producent, to zasmaruj w nich rowki smarem (nie wiem czemu, ale na wielu filmikach dotyczących tego pistoletu, które widziałem, strzelają nimi bez smaru). Co do posiadania, to nic nie musisz wyrabiać, a proch może podarować ci znajomy (oczywiście w Polsce, w sklepie prochu bez EKB nie kupisz).

@Skatinator jak radzi kolega Wycior przejrzyj Youtube jest kilka filmików dotyczących tej broni. Tylko jakbyś strzelał pociskami REAL, co zresztą poleca producent, to zasmaruj w nich rowki smarem (nie wiem czemu, ale na wielu filmikach dotyczących tego pistoletu, które widziałem, strzelają nimi bez smaru). Co do posiadania, to nic nie musisz wyrabiać, a proch może podarować ci znajomy (oczywiście w Polsce, w sklepie prochu bez EKB nie kupisz).
- FunkyKoval5
- Bywalec
- Moja broń:
Daj sobie spokój z EKPB...wszystko co potrzebne kupisz bez tej książeczki...Skatinator pisze: śr 07.mar.2018 - 15:36 w sumie racja:P. okaże się w praktyce. chciałbym się zapytać jak wygląda posiadanie od strony formalnej? muszę wyrobić Kartę Broni na komendzie i zarejestrować broń czy nie mam obowiązku rejestracji a proch może mi "podarować" znajomy mający takową kartę?
Chyba że będziesz przekraczał granicę z tą "fajeczką"...

-
@Wena2k432 jaka jest praktyczna różnica pomiędzy kulką a pociskiem typu REAL? z czego lepiej się strzela? planowałem zakup kulek 440 i flejtuchów. @FunkyKoval5 nie mam zamiaru przekraczać granicy z moją zabawka:P. Posłucham rady kolegów i daruję sobie ta EKB.