Jako że jest to mój pierwszy post na forum, chciałem serdecznie wszystkich przywitać i prosić o rade.
Niedawno zakupiłem karabin Ardesy i zauważyłem że kurek nierówno siada na kominek który nie ma kontaktu z kurkiem na całej powierzchni. Powiedzcie czy to typowe u Ardesy i czy będzie miało duży wpływ na strzelanie? Warto to reklamować? Dla zobrazowania problemu wrzucam zdjęcie:
W sumie to jeszcze nie strzelałem więc nie wiem czy działa, ale w sklepie ktoś musiał pyknąć na sucho bo kominek jest już nieco rozklepany na jednej krawędzi i zastanawiam się czy np. się nie złamie bo siła kurka nie działa na niego pionowo tylko pod kątem.
Jak to jest pozycja bez kapiszona to wszystko jest dobrze, kapiszon wydłuża kominek o około dwa milimetry i wtedy kyrek jest równoległy do płaszczyzny kapiszona.
Taki całkiem dobry karabin gdzie wszystko pasuje to zaczyna się od 3 tysi euro . Pieprz ten kominek strzelaj i ciesz się . Po jakimś czasie przestaniesz się zastanawiać nad mało istotnymi pierdołami a skupiać na rzeczach ważnych .
1) ile zamierzasz sypać prochu ?
2) Jakie kule czym smarowana łatka
3) Jak strzelać bezpiecznie i nie zrobić sobie i innym kuku.
I tym podobnymi , ta lekka niedoskonałość kominka to pikuś .
1. Przyczyną nie jest kominek tylko krzywo wkręcona brandka.
2. Tak, problem jest typowy, ale nie konkretnie dla kominka ani konkretnie dla Ardesy. Typowość zjawiska sprowadza się do ogólnego niechlujstwa i partactwa praktycznie wszystkich producentów sprzętu klasy popularnej, zaczynając od A, przez inne litery jak np. D, E, P czy U.
3. slaw29 i Szaddam mają całkowitą rację, nie jest to idealne ale o ile pewnie zbija kapiszony to da się z tym żyć. Zacznij strzelać to zaraz pochłoną cię prawdziwe problemy, np. dlaczego w tarczy nie ma otworów mimo że celujesz w sam środek?
Tak brandkę trzeba by dokręcić ale żeby to zrobić musi być nieco podtoczona, gra nie warta zachodu. Zastanawiałem się nad zwrotem bo do sklepu mam blisko i wstyd się przyznać nie zauważyłem tego przy zakupie ale skoro twierdzicie że to typowy problem.....
Ja w Howdahu Pedersoli mam o wiele bardziej przekoszony kominek względem kurka i nigdy nie miałem problemów.
Mało tego, wszystkie dubeltówki, Kodiaki i Howdzhy jakie widziałem miały ten problem.
Też mnie to wnerwiało ale olałem jak się okazało że poza estetyką to bez znaczenia jest.
Dzięki panowie za rady, jakoś to przeżyję w takim razie Z tego co widzę to jakość replik CP pozostawia wiele do życzenia, oczywiście tych budżetowych firm.
Żeby kominek był prostopadłe do kurka musisz tą brandka obrócić. Kiedyś dawno to robiłem i nie pamiętam w którym karabinie ale chyba DP gwint był lewozwojny, wić trzeba uważać żeby nie przesadzić. O ile dobrze pamiętam w Ardesie jest zwykły prawy. Jest jeszcze jeden przy tym problem, czasem jest na gwincie klej i należy to podgrzać.