Jaki karabin z gwintem 1:20 i lufa ponad 810 mm??
-
- Moja broń:
Jaki karabin z gwintem 1:20 i lufa ponad 810 mm??
Witam serdecznie kolegów. Proszę o pomoc specjalistów a mianowicie szukam karabinka który ma kaliber 45 gwint 1:20 i lufe nie mniej niż 810 mm hawken match jest taki ale nie dostępny co byście proponowali koledzy podobnego? Prosil bym bardzo o nazwy . Pozdrawiam 
-
- VIP
- Moja broń: CP i ostry jęzor
Re: Jaki karabin z gwintem 1:20 i lufa ponad 810 mm??
Może Volunteer 0.45 z gwintem Henryego? Lufa 838 mm, gwint 1:20. Optymalnie oryginalny Parker-Hale, ale może też być Euroarms z lufą robioną na maszynach Parker-Hale. Niestety już ich się nie produkuje - trzeba polować na używki.
-
- Moja broń:
Dziękuję za nazwy ale nie mogę sklepu znaleźć. .
-
- VIP
Nie napisałeś że chcesz kupić w sklepie. Volunteera-używki w sklepie raczej nie dostaniesz. Jak ma być nówka ze sklepu
to tu masz przykładową alternatywę: Tryon Creedmoor (.45, lufa 820 mm, skręt 1:21).
https://www.kaliber.pl/karabiny/84353-k ... or-45.html
Coś mi mówi że nie jesteś jeszcze bardzo doświadczonym strzelcem CP. Może uchylisz rąbka tajemnicy, po co ci akurat taki karabin?
to tu masz przykładową alternatywę: Tryon Creedmoor (.45, lufa 820 mm, skręt 1:21).
https://www.kaliber.pl/karabiny/84353-k ... or-45.html
Coś mi mówi że nie jesteś jeszcze bardzo doświadczonym strzelcem CP. Może uchylisz rąbka tajemnicy, po co ci akurat taki karabin?
Volunteera robi teraz pedersoli, tylko nie ma gwintu henrego.
-
- VIP
Tylko czym się ten Volunteer istotnym od Tryona różni, skoro gwint, wypisz wymaluj, taki jak w Tryonie. Lufą dłuższą o 18 mm? Piszą wprawdzie że kaliber .451, ale średnio mi się chce wierzyć żeby to było coś innego niż w Tryonie (albo czegoś nie wiem?). Tryon ma przynajmniej przyśpiesznik.
Taki sam gwint nie powoduje że to dwa takie same karabiny 

-
- VIP
Tego nie twierdzę. Zastanawiam się tylko, czy Volunteer DP może mieć nad Tryonem DP jakąś istotną przewagę. Lufa ośmiokątna - tutaj zaryzykowałbym pół punkciku dla Tryona. Lufa wyhaczana - drugie pół punkciku. Przyśpiesznik - jeszcze pół punktu. Sam jestem ciekaw. Diopter Volunteera pozwala strzelać na dalsze dystanse - punkt dla Volunteera, ale tylko pod warunkiem że ktoś uprawia Long Range. W przypadku gwintu Henry'ego przynajmniej można by wskazać jedną strzelecko istotną różnicę. Przypuszczam natomiast że Volunteer może mieć przewagę w cenie (tzn. będzie droższy).
No droższy to na pewno będzie bo kosztuje ponad 6 tyś. Ma diopter i tunel w zestawie. Co komu lepiej leży i bardziej się podoba. Ja pewnie bym volunteera wziął. Osobiście nie jestem fanem przyspiesznika w karabinie. Swoją drogą miałem już tego volunteera w rękach i całkiem fajny jest. Waży też mniej od tryona chociaż to akurat nie jest zaleta, przynajmniej dla mnie. Myślę że tryon jest mniej upierdliwy i wymagający za to.
-
- VIP
Dla miłośników karabinów wojskowych też raczej Volunteer. Wyczytałem na jakimś amerykańskim forum poświęconym CW, że pod zbiorczą nazwą Withworth do konfederatów trafiła pewna liczba Volunteerów. Nic dziwnego by w tym nie było, bo południowcy kupowali wtedy w Anglii co się dało, a karabiny podobne.
-
- Moja broń:
Miałem Hawkena z gwintem 1:20 lufa 712 mm i musiałem sprzedać taka sytuacja. . Teraz bym chciał cos podobnego ale z dłuższą lufa coś dla jeszcze lepszej celnosci. Dziękuję wszystkim bardzo! Pozdrawiam
Zobacz siebie jeszcze hawkena misouri river .50 z gwintem 1:24.
-
- Moja broń:
Fajny ale jakie pocIskierka do tego? Dzięki.
Pedersoli robi kokile usa 318-500
-
- Moja broń:
Koledzy a cos firmy Pedersoli z podobnych karabinów? Z góry dzięki ☺