http://waffen-hege.de/bro-czarnoprochow ... edazy.html
Jest co prawda małą różnica w wyglądzie ( kolory i napisy/wzory na lufie, ewentualnie waga może się różnić, ale nie koniecznie ), producent ten sam, osada zdobienie itp. Na CP się nie znam więc mam parę pytań związanych z przerubką
Jako że to moja pierwsza broń CP chciał bym także strzelać na dłuższy dystans ( 100m to marzenie, ale mogę się zadowolić 40-50 ). Znalazłem podobną dubeltówkę w kalibrze .72 od tej samej firmy z lufami gwintowanymi, która jest bardzo podobna ( kodiak safari express ). I tu pytanie:
- Czy wymiana luf od takiego kodiaka wchodzi w gre ? ( gdzie takie lufy można kupić osobno, koszt tego zabiegu, realność bo może bardziej się opłaci kupić kodiaka, albo są jakieś ukryte przeszkody których nie widzę ).
- Osada i inne elemęty wytrzymają strzał przy naważce od kodiaka po takim zabiegu ?,
- Rozmieszczenie kominków jest podobne czy po wstawieniu lufy nie ma co liczyć że kurek nie trafi w kominek w ogóle?
- Może ktoś miał obie dubeltówki i wie czy lufe ( nie chce zmieniać osady i innych części karabinu ) można tak przerobić by pasowała, a może od razu będzie pasowała idealnie jak klocki lego

- Czy taki tuning jest wogóle legalny?
Od razu też zapytam a propos strzelania na gładkich:
- Bark po 1-2 godzinach strzelania będzie bolał na drugi dzień?, z tego co widziałem to rewolwery CP maja bardzo mały odrzut, a nie ukrywam ze wole żeby mi bark bolał na drugi dzień i mieć pewność dobrej zabawy na strzelnicy niż kupować coś w stylu wiatrówki PCP. Dlatego zrezygnowałem ( nie do końca jeszcze ) z zakupu rewolweru.
- Ile wchodzi prochu do takiej dubeltówki, oczywiście pytam ile się sypie by nie rozerwało lufy a nie o to ile wejdzie co całej lufy

- Przeglądając amunicję do strzelby w sklepie natknąłem się głównie na śrut niskiej gradacji. Czy w strzelbach CP stosuje się pociski podobne do loftki np. 8,45 mm lub podobnych, jeśli nie to dlaczego.
- Czy stosuje się breneki w CP, i jak wygląda ich użycie w praktyce ( chodzi głównie o skuteczny dystans, tak by w czarne trafiać o wielkości powiedzmy 25-30 cm, nie myśle tu o robieniu dziury w dziurze ), na jakim dystansie maxymalnie mogę liczyć na "rozsadzenie" np. arbuza lub butelki z wodą gazowaną.
- Czy w ogóle brenki wchodzą gre w tej dubeltówce, czy ma czokowane lufy i sobie mogę to odpuścić od razu?
Z góry Dziękuje za odpowiedź. Vamparajt.