Remington Texas czy News Army
Remington Texas czy News Army
Witam! Jestem świeżo i chciałem zapytać który z Remingtonów będzie lepszy,trwalszy?
REWOLWER CP PIETTA REMINGTON 1858 NEW ARMY .44 czy REWOLWER PIETTA REMINGTON 1858 TEXAS .44 8". Ładniejszy Texas, ma dużo mosiądzu,ale czy to dobre? Czy cały stalowy lepszy ?

- FunkyKoval5
- Bywalec
- Moja broń:
Re: Remington Texas czy News Army
Kupuj stalowego, mosiądz podobno pod wpływem temperatury odkształca się....
- FunkyKoval5
- Bywalec
- Moja broń:
...i spada celność na przykład...
-
- Bywalec
- Moja broń:
Każdy metal i stop metali odkształca się pod wpływem temperatury. I to wcale nie "podobno". Stal też się odkształca i to tylko niewiele mniej niż mosiądz. W czasie strzelania stalowa lufa rozgrzewa się dużo bardziej niż szkielet - obojętnie stalowy czy mosiężny. Nie ma to najmniejszego wpływu na celność. No... chyba, że rozgrzejesz broń do 400 stopni 

-
- VIP
- Moja broń: CP i ostry jęzor
Mosiądz ładny dopóki nie wejdzie w kontakt z produktami spalania prochu. Już sam dym wystarczy - zaraz zacznie czernieć. Dla przywrócenia mu pierwotnego wyglądu samo mycie nic nie da - trzeba będzie polerować albo czyścić preparatami do mosiądzu. Z punktu widzenia trwałości broni nie jest to konieczne, ale ty zdaje się jesteś estetą ...
Tak "Wycior",może i esteta ale ważniejsze dla mnie trwałość i bezpieczeństwo, dlatego pytam doświadczonych CP. Dalej czekam za jakimiś podpowiedziami, po niedzieli chciałbym już kupić jakiś rewolwer. Pzdr
- FunkyKoval5
- Bywalec
- Moja broń:
Gdzieś na forach był podobny temat. Jeden z kolegów pisał o strzelaniu z mosiężnego, po iluś tam bębenkach spadała mu celność i wracała po wystudzeniu broni...nie wiem ile w tym prawdy...ale tak pisał.
-
- VIP
- Moja broń: CP i ostry jęzor
W takim razie kup co Ci się podoba, ewentualnie co Ci najlepiej leży w dłoni, bo ten ostatni czynnik - w odróżnieniu od materiału ramy - ma później istotny wpływ na celność. Jak się może przekonasz główną przyczyną pudeł przy strzelaniu rekreacyjnym będzie nie rewolwer, ale ty sam. Zarówno stal jak i mosiądz zapewniają porównywalną trwałość, a co do bezpieczeństwa to zarówno lufy jak i - ważniejsze - bębny są robione ze stali. W rewolwerze z mocną, zamkniętą ramą, jak Remington, odkształceń bym się nie obawiał. Dopóki będziesz przestrzegał elementarnych zasad to bez względu na materiał możesz liczyć na bezpieczne strzelanie.
Dzięki "Wycior",podjadę do sklepu i "pomacam" kilka rewolwerów tak będzie najlepiej. Tnx Jarek