Nie wiem czy w odpowiednim dziale pisze post, jeśli nie to proszę o przeniesienie do dobrego działu
Planuje zakup pierwszej broni CP, miał być to rewolwer, lecz natknąłem sie na parę aukcji ze strzelbami ładowanymi odtylcowo. Poczytałem trochę o tym i natknąłem sie na temat ciekawostek z allegro z tego forum.
Link: viewtopic.php?f=90&t=1990
Od razu zapaliła mi sie czerwona lampka, i darowałem sobie takie rzeczy, bo zakup sharpa na razie do mnie nie przemawia ( jest to obecnie jedyna broń ładowana odtylcowo o której wiem ze jej zakup bez zezwolenia oraz posiadanie jest legalne ). Lecz dziś znalazłem aukcje z pewną dwururką ładowaną odtylcowo, która do mnie przemówiła

Link: http://allegro.pl/francuska-strzelba-ka ... 65284.html
I tu pytanie o legalność takiej broni.
- czy to jest replika/oryginał który mogę posiadać bez zezwolenia czy raczej produkcja "nieznana".
- jakiej firmy jest ta broń gdyż w broni czarnoprochowej za bardzo nie siedzę ( znalazłem jakieś napisy na lufie lecz nie umiem dokładnie rozczytać, może komuś będzie łatwiej i będzie wiedział czego sie warto doszukiwać w tych znaczkach. O ile to nazwa firmy w ogóle. )
- jak wygląda sprawa z kupnem lub elaboracja amunicji, kupuje sie specjalne łuski przystosowane do tej konstrukcji, czy łuski takie jakie są stosowane obecnie w strzelbach na amunicje scaloną i się je odpowiednio przystosowywuje, czy w kupnie jest łatwo dostępna czy trzeba się jej naszukać i na co zwracać uwagę przy kupnie takiej amunicji na allegro/olx ( aspekty prawne, żeby nie kupić całkiem scalonej )
- wyczytałem tez gdzieś ze z kupnem takich strzelb (ładowanych od tyłu) to śliska sprawa bo dużo egzemplarzy jest bronią czarnoprochową ale niestety taką której ustawa o broni i amunicji nie pozwala na kupno/posiadanie bez zezwolenia ( chyba to nie są repliki albo licencjonowane repliki, dokładnie nie wiem ), na co zwracać uwagę kupując takie cudo żeby potem spać spokojnie, bez obaw że grupka panów z bronią współczesną wejdzie razem z drzwiami do domu.