Vivat Legia!!!

ODPOWIEDZ
jackvet
Moja broń:

Vivat Legia!!!

Post autor: jackvet »

[ŻW] Klub strzelecki Legii wplątany w mafię
autor: DARTH, mp, 2006-10-18, Ostatnia aktualizacja: 2006-10-18
Prezes klubu strzeleckiego Legia i dwaj inni pracownicy sekcji pomagali gangsterom z Pruszkowa i Mokotowa w zdobyciu pozwoleń na broń.

O tym, że mafiosi zdobywali pozwolenia, zapisując się do wojskowego klubu strzeleckiego, ŻW pisało od kilku miesięcy. Wczoraj ostrołęccy prokuratorzy i policjanci CBŚ zatrzymali trzy osoby związane z klubem strzeleckim Legia. Według śledczych, osobą, która najbardziej pomagała bandziorom, był Jerzy K., emerytowany wojskowy pełniący funkcję prezesa sekcji strzeleckiej CWKS Legia i Polskiego Związku Strzelectwa Sportowego. – Ten wojskowy załatwiał dla nas pozwolenia na broń. Wystarczyło zapłacić mu od półtora do czterech tys. dolarów, a on powodował, że gangster zostawał członkiem klubu. To była wystarczająca podstawa, by wystąpić do policji o zezwolenie na broń sportową – zeznawał jeden ze świadków koronnych. W czasie śledztwa prokuratorzy odkryli, że w latach 1998-2002 skorumpowani pracownicy sekcji strzeleckiej umożliwili aż pięciu gangsterom załatwienie pozwoleń. W ten sposób uzbroił się m.in. Artur N. ps. Niuniek, członek działającego przed dwoma laty mokotowskiego gangu obcinaczy palców. Według naszych informacji, kiedy bandzior dostał zezwolenie, był poszukiwany listem gończym. Wspomniany Jerzy K. miał też załatwić zezwolenie Januszowi G. ps. Graf, związanemu z aferą z korumpowaniem urzędników Ministerstwa Finansów. Wczoraj w sekcji strzeleckiej Legii nikt nie chciał się wypowiadać na temat zatrzymań prezesa i pomagania mafiosom.

ŻW dowiedziało się, że Jerzy K. był przez wiele lat bezkarny, ponieważ miał bliskie kontakty z WSI. To on miał zabierać gangsterów do Rembertowa na strzelanie przy wódce i grillu. Ustaliliśmy, że gangsterzy współpracowali też z wysokim rangą oficerem Komendy Głównej, odpowiedzialnym za wydawanie pozwoleń. Skorumpowany funkcjonariusz miał pomagać mafii w zamian za wysokie łapówki. Jeszcze nie został zatrzymany.Za kraty trafiło natomiast trzech innych policjantów – dwóch byłych i jeden w czynnej służbie. Pracując w wydziałach kryminalnych komend na Mokotowie i Pradze Północ, pomagali bandziorom zacierać ślady przestępstw i sprzedawali im informacje o planowanych akcjach.

PS. Bez komentarza :shock:
Awatar użytkownika
George
Bywalec
Moja broń:

Post autor: George »

Widzicie panowie, co to znaczy mieć dobre dojścia! :(
Legia! sru,tu,tu! Legia! sru,tu,tu!
Teraz czas na czystki w PZSS. Tam dopiero twardo trzyma się bastion wielce zasłużonych.
hubertus
Moja broń:

Post autor: hubertus »

sru,tu,tu!,
a potem wystarczy dobrze rozdmuchać aferę i mamy ogólno narodową histerię z bronią w roli głównej,
a wtedy "wybrańcy narodu" wybiorą następną komisję do zbadania afery,
a sejm zajmie się nowelizacją ustawy
i przy okazji "dłubania" przy ustawie, na bank mamy rewolwery Cp. na pozwolenie,
ale fajnie no nie?
Awatar użytkownika
andree
Bywalec
Moja broń:

Post autor: andree »

Drogi Hubertusie ! Czyżby dosięgła Cię szerzona w swoim czasie na forum dolegliwość czarnowidztwa ? Przecież z każdej sytucji są co najmniej dwa wyjścia, a praktyka wskazuje, że najchetniej wybierane jest trzecie. Urka nie pęka - nawet były.
hubertus
Moja broń:

Andree, nie oto mi chodziło,
przeczytaj post George, człowiek jest wyraźnie uradowany że coś się dzieje nie tak z wydawaniem pozwoleń, nie rozumie że są to naczynia połączone i każde złe żeczy z bronią mogą się odbić negatywnie na naszym środowisku. Już w tej chwili Policja nie wydaje pozwoleń na na broń sportową, koledzy czekają po kilka miesięcy, lub dostają decyzje odmowne.
Awatar użytkownika
Szuwaks
Moja broń:

Post autor: Szuwaks »

Gdyby wydawanie pozwoleń na broń odbywało się w trybie administracyjnym według jednoznacznie ustalonych procedur, to nie byłoby przesłanek do wręczania komukolwiek łapówek. To chyba wyjaśnia, dlaczego policji zależy na utrzymaniu obecnego systemu i dlaczego tak bardzo drażni ich swobodny dostęp do broni, nawet tej historycznej.
Z dużym rozbawieniem czytałem propozycję niektórych z Was limitowania sprzedaży czarnego prochu. Moim zdaniem tylko jasny i przejrzysty system uzyskiwania pozwoleń na broń współczesną może rozwiązać celowo stwarzany problem z dostępem do czarnego prochu. I zapewniam Was, nie o bezpieczeństwo tu chodzi..
Awatar użytkownika
George
Bywalec
Moja broń:

Post autor: George »

Owszem, jestem uradowany,że rozbijane są kolesiowskie układy, które tworzył stary beton woskowo-milicyjny. To fakt, że tego typu zdarzenia mają negatywny wpływ na wydawanie pozwoleń, bo czyni to formacja służbowa, a nie administracja.
Tak to jest jak się robi w majty ze strachu na samo krzywe spojrzenie komendanta. Wtedy lepiej asekurować się zwłoką. Tylko jak długo tak ma być? Zgadzam się z Szuwaksem, ze to zadanie powinna przejąć administracja na jasnych zasadach.
Przypomnijcie sobie co wyrabiała milicja w czasach kiedy decydowała o wydaniu paszportu. I ile to wtedy trwało. Ja już kiedyś pisałem, że policja powinna egzekwowac prawo, a nie decydować wedle własnego widzimisię komu co przysługuje.
Awatar użytkownika
arend
Moja broń:

Post autor: arend »

kolego Szuwaks

podpisuje się pod twoim zdaniem wszelkimi mozliwymi kończynami a nawet podpisem elektronicznym
o wydaniu pozwolenia na broń powinno decydować spełnienie jasnych kryteriów a nie uznaniowość policji

uznaniowo to można dostać dyplom a nie taki kwit

wojtek
hubertus
Moja broń:

Jest mi obojętne kto będzie wydawał zezwolenia na broń, może to być sam Papież, ważne żeby skończyć z uznaniowością przy podejmowaniu tego typu decyzji, bo wymagane kryteria potrzebne do wydania zezwolenia są jasno określone, policja powinna się ograniczyć jedynie do sprawdzenia czy kandydat nie jest notowany w kartotekach policyjnych, a po spełnieniu tych wymagań zezwolenie otrzymywało by się oblgatoryjnie.

Przedstawię w skrócie jak to wygląda w Szwecji.
Tam wydawaniem zezwoleń zajmuje się POLICJA, a jej praca polega na sprawdzeniu czy kandydat nie jest kryminalistą, nie maltretuje rodziny, nie był aresztowany za jazdę po pijaku i nie ma długów wobec państwa (podatki), jeżeli spełnia te wymogi otrzymuje zezwolenie na broń.
Ale Szwedzki policjant nie weźmie łapówki, tam ludzie pracujący w Policji traktują swoja pracę jako MISJĘ.
Reszta wymogów podobnie jak u nas; badania, szkolenia, przynależność klubowa, niestety drogo,
ale za to mają ponad 1.300.000 sztuk broni palnej w rękach prywatnych, rewolwery Cp też są na pozwolenie.
Awatar użytkownika
amadeusz
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: amadeusz »

Model Szwedzki może dobry jest dla Szwedów . Tam państwo kontroluje wszystko i wszystkich .
Sa inne kraje na , których możemy się wzorować .

pimpek
Awatar użytkownika
Jankesszuwarek
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Jankesszuwarek »

Jak będą dawać zezwolenia na normalnych zasadach to każdy będzie mógł mieć gwera jeśli jest normalny. W takip przypadku może być neavy na zezwolenie.Pimpek włącz skypa
hubertus
Moja broń:

Nie chodzi model szwedzki ten mam w serdecznym poważaniu,
chodzi o jasność przepisów i co za tym idzie normalne zasady przyznawania zezwoleń,
czyli jak jesteś normalnym obywatelem płacącym podatki,
to żaden urzędnik nie ma prawa odmówić ci wydania pozwolenia.
ODPOWIEDZ