Luz osi bębna w Navy 44
Luz osi bębna w Navy 44
Witam
Przy czyszczeniu Nawyka zauważyłem iż os bębna ma mały luz .
Przyznam że nie wiem, czy to już tak było, czy się teraz tak zrobiło ,czy tak ma być, czy może za dobrze wyczyścilem?
Nie mam pojęcia jak to poprawić .
Oś ta jest wkręcana w szkielet ?
jeśli tak to dokręcanie nie na sensu bo otwór na klin się przestawi .
Proszę o pomoc
Przy czyszczeniu Nawyka zauważyłem iż os bębna ma mały luz .
Przyznam że nie wiem, czy to już tak było, czy się teraz tak zrobiło ,czy tak ma być, czy może za dobrze wyczyścilem?
Nie mam pojęcia jak to poprawić .
Oś ta jest wkręcana w szkielet ?
jeśli tak to dokręcanie nie na sensu bo otwór na klin się przestawi .
Proszę o pomoc
Re: Luz osi bębna w Navy 44
Zaklepywali.
Spawali.
Owijali taśmą teflonową.
Nie rób tego.
Dokręcenie nie wchodzi w rachubę.
Priv
Spawali.
Owijali taśmą teflonową.
Nie rób tego.
Dokręcenie nie wchodzi w rachubę.
Priv
- KUKUŁKA
- Bywalec
- Moja broń:
A rama jest stalowa czy mosiężna?
Rama mosiężna
kilka porad otrzymałem co z tym zrobić ale chętnie dowiem się coś więcej
Dzięki za zainteresowanie
kilka porad otrzymałem co z tym zrobić ale chętnie dowiem się coś więcej
Dzięki za zainteresowanie
-
- Bywalec
- Moja broń:
Może klej anaerobowy do połączeń gwintowych by się tu sprawdził? Tylko wybrać najmocniej ,,trzymającą" wersję.
Raczej do osadzania luźnych łożysk, Loctite 603, 638. Mam Navy sklejonego w 2008 roku. Do dziś trzyma.
-
- Bywalec
- Moja broń:
Z klejami do osadzania łożysk jeszcze nie miałem do czynienia. Wyrób porządnej firmy powinien mieć w dokumentacji wyszczególnienie do jakich metali i do jakich zastosowań najlepiej się nadaje. W przypadku tych do gwintów zwykle jest tak, że im drobniejszy gwint i mniejsza średnica, tym klej bardziej ciekły. Większe średnice i skoki - klej gęsty lub tiksotropowy. Do tego każdy w dwu lub trzech odmianach wytrzymałości po stwardnieniu.
Dzięki panowie za porady .
Skłaniam się ku klejowi o jakim wspomina kol 44.
Do takiego mam dostęp. Ale jeszcze dopytam czy klej ten współgra w zestawieniu stal-mosiadz.Stal-stal łączy znakomicie.
Za często nie strzelam więc powinno być okejowo.
W razie "w"wytoczę nowa oś z ciasniejszym gwintem.
Pozdrawiam Chri...
Skłaniam się ku klejowi o jakim wspomina kol 44.
Do takiego mam dostęp. Ale jeszcze dopytam czy klej ten współgra w zestawieniu stal-mosiadz.Stal-stal łączy znakomicie.
Za często nie strzelam więc powinno być okejowo.
W razie "w"wytoczę nowa oś z ciasniejszym gwintem.
Pozdrawiam Chri...
Mam colta navy kal. .44 ze stalowym szkieletem, który cierpi na rozliczne niedomagania, jak wielu czterdziestolatków...
Wśród nich jest ledwie wyczuwalny luz osi bębna.
Zastanawiam się czy jest sens coś z tym robić np. zastosować proponowany przez kolegów specyfik, gdyż jeśli nie jest płynny jak np. woda to nie spenetruje łączenia szkielet-oś.
Jaką konsystencję ma Loctite o numerach jak wspominali wyżej przedmówcy?
Czy ten sam specyfik mogę zastosować do osadzenia kołków ustalających szkielet-lufa?
Wśród nich jest ledwie wyczuwalny luz osi bębna.
Zastanawiam się czy jest sens coś z tym robić np. zastosować proponowany przez kolegów specyfik, gdyż jeśli nie jest płynny jak np. woda to nie spenetruje łączenia szkielet-oś.
Jaką konsystencję ma Loctite o numerach jak wspominali wyżej przedmówcy?
Czy ten sam specyfik mogę zastosować do osadzenia kołków ustalających szkielet-lufa?
-
- VIP
- Moja broń: CP i ostry jęzor
Nie wiem czy wklejanie osi bębna jest optymalną metodą ale istnieją żywice "płynne jak woda", tzn. o bardzo malej lepkości i wysokiej zdolności penetracji. Wypróbowałem EPIDIAN DECO. Dwa problemy: długi czas utwardzania (2 dni) i trudno ją dostać w małych opakowaniach.
Obawiam się że pozostaje jedynie klej do metalu i wkleić na stałe ale rewolwer jedynie na ścianę. Przerabiałem ten temat kiedyś i wytrzymywało na chwilę nie chce powiedzieć że na 1, 2 strzały. Mosiężna rama ma już taka przypadłość. Co prawda rewolwer miał 44 lata i strzelanie większą nawazka nie wchodziło w grę. Tłumaczyłem to sobie tym że i tak wytrzymał przebieg większy niż niejeden epokowiec w tamtym czasie.
Idąc w większe koszty można wytoczyć nową os ale problemem jest przeciągnięty gwint w korpusie i po chwili będzie to samo. Os masz zblokowana jeszcze poprzecznym klinem wkręcanym - zależy od modelu. Nie wyrwie Ci jej z ramy ale luz będzie propagował.
Idąc w większe koszty można wytoczyć nową os ale problemem jest przeciągnięty gwint w korpusie i po chwili będzie to samo. Os masz zblokowana jeszcze poprzecznym klinem wkręcanym - zależy od modelu. Nie wyrwie Ci jej z ramy ale luz będzie propagował.
Dziękuję za pomoc, rozejrzę się za wskazanym przez Wyciora preparatem.
Ten mój colt ma szkielet stalowy, więc powinien jeszcze trochę wytrzymać.
Ten mój colt ma szkielet stalowy, więc powinien jeszcze trochę wytrzymać.
Loctite 603 wedle wskazówki .44. W Navy .44 trzyma drugi rok. Czasem 34 grainy CH1 i oś nie poleciała za kulą. Stoi jak fujara po Viagrze 

Dziękuję za dobre rady.
Loctite 603 skasował luz osi.
Loctite 603 skasował luz osi.