remington , czy colt ?
kaliber ?
gdzie kupić ?
jak wygląda sytuacja z prochem?
jestem z pn-wsch okolice białegostoku

15 godzin temu chciałeś jeszcze rewolwer. Jesteś w gorącej wodzie kąpany. Nie chcę nic doradzać, ale nie życzę Ci, abyś w pośpiechu zrobił nietrafny zakup. Wybrać karabin trudniej niż rewolwer, bo w grę wchodzi więcej parametrów. Czy wiesz dokładnie, dlaczego chcesz akurat deerhuntera albo buckskinnera? Przy odrobinie szczęścia w podanej cenie można dostać w dobrym stanie używane karabiny innych typów i producentów. Sensowną propozycją są np. rozmaite Hawkeny. Używka może być dla Ciebie lepsza od nówki nie tylko z powodu ceny. Nowy sprzęt tańszych firm potrafi przyjść niedorobiony, z "zezowatymi" przyrządami celowniczymi, spustem twardym niczym kolejowa zwrotnica i luzami tu i ówdzie. Jako nowicjusz nie będziesz wiedział co z tym zrobić nie psując broni. Używkę możesz dostać gotową do strzelania i z "technologią", tzn. wskazówkami czym i jak ten konkretny karabin karmić. Musisz jednak wiedzieć czego od karabinu oczekujesz. Czy wpływ skrętu gwintu jest dla Ciebie jasny? Czy chcesz strzelać tylko na 50 m, czy później może i na 100? Jeżeli na 100, to czy w zasięgu masz odpowiednie strzelnice? Zamierzasz strzelać tylko z pozycji stojącej? Czy nastawiasz się z góry na strzelanie kulą, czy może chciałbyś w przyszłości spróbować też jakichś pocisków, np. REAL czy MaxiBall? Jak z Twoim wzrokiem? Jeżeli masz oczy młode i zdrowe, to wystarczą Ci przyrządy otwarte. W przeciwnym razie pomyśl z góry o diopterze - z używanym karabinem można go dostać taniej niż dokupując osobno.
1. Nie jestem żaden Pan, tylko kolega.zwykłymurzyn pisze: sob 08.lip.2017 - 16:46 Proszę Pana zasypał mne Pan informacjami ,kompletnie dla mie niezrozumiłymi!
1. Skąd wiesz, że jestem starszy? Może jestem, ale Ty tylko zgadujesz.zwykłymurzyn pisze: ndz 09.lip.2017 - 15:52 Proszę Pana rodzice nauczyli mnie zwracać się do starszych i bardzej doświadczonych z szacunkiem.