Świeży w temacie CP

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
zwykłymurzyn
Moja broń:

Świeży w temacie CP

Post autor: zwykłymurzyn »

Jestem świeży więc pytanie mam do was
remington , czy colt ?
kaliber ?
gdzie kupić ?
jak wygląda sytuacja z prochem?
jestem z pn-wsch okolice białegostoku :)
Wycior
VIP
Moja broń: CP i ostry jęzor

Re: swierzy w temacie CP

Post autor: Wycior »

Witaj w ferajnie!

Jeżeli jesteś "greenhornem", to może zacznij od strony głównej, gdzie z lewej strony masz menu zawierające odpowiedzi na wszystkie pytania które postawiłeś.

https://blackpowder.pl/

Aby moja odpowiedź nie wydała Ci się obcesowa (nie taka była moja intencja), to poniżej podaję linki do odpowiednich tematów. Sądzę że jak przeczytasz te materiały to trochę Ci się rozjaśni.

https://blackpowder.pl/jaki-wybrac-rewo ... -czy-colt/
https://blackpowder.pl/jaki-wybrac-kali ... 36-czy-44/
https://blackpowder.pl/gdzie-mozna-kupi ... oprochowa/
https://blackpowder.pl/gdzie-mozna-kupi ... och-czarny

W drugim etapie niezłym rozwiązaniem jest skorzystanie z wyszukiwarki (prawy górny róg strony...). Na forum jest mnóstwo ciekawego materiału i nawet jak nie znajdziesz dokładnych odpowiedzi na pytania które właśnie zadałeś, to może zauważysz odpowiedzi na inne pytania, które też warto postawić, ale jeszcze o tym nie wiedziałeś ... W ten sposób nie stracisz czasu na odgrzewanie kwestii, które na forum były już wałkowane n razy. Jeżeli dalej będziesz miał konkretne wątpliwości, to wtedy pytaj. Na tym forum ludziska życzliwe - pomogą.
Ostatnio zmieniony pt 07.lip.2017 - 23:10 przez Wycior, łącznie zmieniany 2 razy.
slaw29
Stary bywalec
Moja broń: brak

Post autor: slaw29 »

Gdzie w okolicy masz strzelnicę ?
wienczyslaw5
Moja broń:

Post autor: wienczyslaw5 »

Tak się składa , że też jestem z okolic Białegostoku i mam Remingtona na sprzedaż ---- odezwij się na PW --- jakoś się dogadamy .
zwykłymurzyn
Moja broń:

przeczytałem te wszystkie informacje polecone przez Wycior , no chciałbym jednak karabin. co do prochu to nadal nie wiem gdzie go kupić w moich okolicach , nie mam też tej ekb bo tu pisze że trzeba mieć tą ekb by muc kupić proch w polsce .daleko mam do czech ,bo tam nie trzeba miec tej legitymacji , wystarzcy dowód osobisty a jeden klogram by wyszedł bardzo drogo . A ten karabin to chciałbym taki kupić do 1000 zł ,bo kule czy inne przybory to kupię na allegro .Patrzyłem na forum i tam polecaja derhunter , i bukskiner ,ale w sklepie one są drogie .Znalazłem tez strone gdziestrzelać .eu i tu są wszystkie strzelnice pokazana ,więc w tym wypadku nie ma problemu , nawet jest jedna niedaleko mnie .
Więc co polecacie i może ktoś ma na sprzedaż taki karabin ?
Wycior
VIP

zwykłymurzyn pisze: sob 08.lip.2017 - 12:34 no chciałbym jednak karabin
15 godzin temu chciałeś jeszcze rewolwer. Jesteś w gorącej wodzie kąpany. Nie chcę nic doradzać, ale nie życzę Ci, abyś w pośpiechu zrobił nietrafny zakup. Wybrać karabin trudniej niż rewolwer, bo w grę wchodzi więcej parametrów. Czy wiesz dokładnie, dlaczego chcesz akurat deerhuntera albo buckskinnera? Przy odrobinie szczęścia w podanej cenie można dostać w dobrym stanie używane karabiny innych typów i producentów. Sensowną propozycją są np. rozmaite Hawkeny. Używka może być dla Ciebie lepsza od nówki nie tylko z powodu ceny. Nowy sprzęt tańszych firm potrafi przyjść niedorobiony, z "zezowatymi" przyrządami celowniczymi, spustem twardym niczym kolejowa zwrotnica i luzami tu i ówdzie. Jako nowicjusz nie będziesz wiedział co z tym zrobić nie psując broni. Używkę możesz dostać gotową do strzelania i z "technologią", tzn. wskazówkami czym i jak ten konkretny karabin karmić. Musisz jednak wiedzieć czego od karabinu oczekujesz. Czy wpływ skrętu gwintu jest dla Ciebie jasny? Czy chcesz strzelać tylko na 50 m, czy później może i na 100? Jeżeli na 100, to czy w zasięgu masz odpowiednie strzelnice? Zamierzasz strzelać tylko z pozycji stojącej? Czy nastawiasz się z góry na strzelanie kulą, czy może chciałbyś w przyszłości spróbować też jakichś pocisków, np. REAL czy MaxiBall? Jak z Twoim wzrokiem? Jeżeli masz oczy młode i zdrowe, to wystarczą Ci przyrządy otwarte. W przeciwnym razie pomyśl z góry o diopterze - z używanym karabinem można go dostać taniej niż dokupując osobno.

Być może przed ostateczną decyzją o zakupie warto się z problemem przespać i poświęcić trochę czasu na głębszą analizę potrzeb i otrzaskanie z tematem.
zwykłymurzyn
Moja broń:

Proszę Pana zasypał mne Pan informacjami ,kompletnie dla mie niezrozumiłymi ! maxibal, real ? poprostu chce postzrelać z czarnego prochu karabinem derhunter (taki polecają na internecie dla takiego świeżego stżelca ,lub ten bickskinner ) nie mam zamiaru strzelać do celu w jakiś zawodach , tylko tak dla rozrywki 1 Rewolwer jak czytałem to dużo czysczenia i trzeba mieć obycie z tego typu bronią . Poza tym taki rewolwer kosztuje sporo pieniędzy a ja ma m tylko wydania 1tysiąc ,więc uznałem że karabin byłby najfajneieszy
No i ten proch bo yu raczej ciężko z nim a tej EKB to nie mam :)
Wycior
VIP

zwykłymurzyn pisze: sob 08.lip.2017 - 16:46 Proszę Pana zasypał mne Pan informacjami ,kompletnie dla mie niezrozumiłymi!
1. Nie jestem żaden Pan, tylko kolega.
2. Sypnąłem Ci tych kilka pytań celowo, żeby Ci uświadomić, że karabin CP jest bardziej skomplikowany niż proca. Chcąc mieć maksimum radochy dobrze jest na wstępie uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek. W tym celu przydatna jest pewna wiedza. Buckskinner i Deerhunter są lekkie i łatwe w czyszczeniu, tyle że nadają się głównie do strzelania kulką na flejtuchu na 50 m i nie są demonami celności (OK, eksperci robili z nimi cuda). Jeżeli Ci to wystarczy, to wspaniale. Weź pod uwagę, że oryginalne przyrządy celownicze są kiepskie, a kolba Deerhuntera dość krótka (trudniej się złożyć osobie słusznego wzrostu). Gdyby ktoś zaproponował Ci np. używanego Hawkena, to mógłby to być lepszy wybór. Tak czy inaczej, wszystkiego dobrego!
zwykłymurzyn
Moja broń:

Witam .
Proszę Pana rodzice nauczyli mnie zwracać się do starszych i bardzej doświadczonych z szacunkiem
Wybrałem karabin taki prosty Derhunter lub inny z powodu że taki pistolet jest bardzej skomplikowany i ma dużo cżęsci co przy czyszceniu będą sprawiać kłopot i się pogubią . Nie mam zamiaru też strzelać i cuda robic tym karabinem , tylko sobie tak dla zabawy posztrelać , tutaj niedaleko mnie z chłopakami na strzelnicy . Patrzyłem a allegro ,i OLX ale nie ma takich karabinów ,będę szukał dalej .Wiem że flejtuch to taki kawałek tłustej szmatki która jest potrzebna żeby kula była smarowana przy wyatrzale ,patrzyłem też an jutube na te filmiki , i mamy tu niedaleko strzelnicę , więc też patrzyłem jak strzelali z czarnego prochu i bardz mi się to spodobało ,dali nawet strzelić z pistoletu i karabinu , ale ten pistolet to jakiś taki jest delikatny a karabin ma grubą lufę i jest wytrzymały . Karabin jakoś kupię może być używany myśle że te 1000 zł wystarczy ,ale ten proch to już grubsza sprawa , daleko mam do Czechosłowacji ,i by to sie nie opłacało , a tej legitymacji ekb to nie mam .Czekam na jakieś rady w tym temacie od Pana Wycior
Wycior
VIP

zwykłymurzyn pisze: ndz 09.lip.2017 - 15:52 Proszę Pana rodzice nauczyli mnie zwracać się do starszych i bardzej doświadczonych z szacunkiem.
1. Skąd wiesz, że jestem starszy? Może jestem, ale Ty tylko zgadujesz.
2. Skąd wiesz, że jestem bardziej doświadczony? Może się tylko wymądrzam? Żeby to ocenić, musisz wzbogacić swoją wiedzę.
3. Pochwalam dobre maniery, czapka z głowy. Tym niemniej na forum jesteśmy kolegami. Jak jeszcze raz "zaPanujesz", przestanę się odzywać.
4. Skoro szukasz taniego i prostego w obsłudze strzeladła, to dlaczego odrzuciłeś jednostrzałowy pistolet kapiszonowy? Nawet nówkę kupisz bez problemu w Twoim budżecie (oczywiście jakiś prostszy model), używki można dostać taniej. Czyszczenie pistoletu jest proste a eksploatacja tańsza niż karabinu (przy kulce średnio o połowę mniej prochu na strzał). Delikatność? Większość pistoletów CP to solidne, bezproblemowe, wytrzymałe pukawki. Strzela się zwykle na 25 m, a na tym dystansie brak biegłości w obsłudze nie przekłada się jeszcze dramatycznie na rozrzut na tarczy. Na początek przygody z CP pistolet kapiszonowy to bardzo fajna sprawa.
5. Co do Twojego najbardziej bolesnego problemu, przejrzyj uważnie i wnikliwie dział "Sprzedam".
Awatar użytkownika
Pinghast
Moja broń:

Post autor: Pinghast »

Jeżeli chcerz karabin i jesteś świeży to lepiej zainteresuj się jakimś nowym karabinem, bo w używanych nie wiadomo w jakim jest stanie (kominki itp.). Wejdź np. na saguaro-arms i popatrz na karabiny. Osobiście polecam Hawken bardzo fajny karabin i na allegro widziałem za 1300zł z gwintem 1:48. Co do prochu to na strzelnicy popytaj kolegów-strzelców czy nie mają trochę na zbyciu.
zwykłymurzyn
Moja broń:

Prosze panów kolegów , sprawdziłem tą oferte na allegro ,ale ona jest jescze jeden dzień i napisałem o tym gwincie i kominkach ,zobacze czy mi odpowie Patrzylem też na inne karabiny o których mówił koega pighast ,ale one sa drogie ,kosztuja wiecej niż ja mam na to pieniedzy ,tam też jest napisane ze do negocjacji ,ale nie wiem czy ten pan się zgodzi na moją kwote 1000 zł ,tam też jest napisane ze lufa jest surowa wienc morze zardzewiec , a ta oksyde to nie wiem jak pomalowac tą lufe,by nie rdzewiał ,mmyślałem że moze jakąs farbą pomalowac ale to chyba zły pomysł,zreszta i tak sie pewnie nie zgodi ,Kolega pignhast napisał że nowe , ale te nowe w saguaro są bardzo drogie , jest tam też bukskiner ale 1200 zł ! Bylem dzisiaj na strzelnicy podpatrzec jak strzelaja i dali mi strzelic z tego bukskinera ,bardzo fajny jest ,ale ten pan mił inne kule takie nie okrągłe tylko strżkowe i miały takie rowki naokoł ,a w nich był ten smar i mówił ża ta kula na flejtuchu jest dobra ale on woli te stożki bo jest lepsza celnośc , chociaz mi tam na tym nie zależy. bardzop bym prosił o dalsze rady bo konczy się lato i zimno będzie na strzelanie .
Stefanek
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Stefanek »

Mnożysz problemy, zamiast je rozwiązywać. Na używkę masz 1000 zł, a na nowego za 1200 Cię nie stać? Przecież i tak musisz mieć co najmniej drugie tyle na amunicję, różne szpeje itp., itd. (o jakie "szpeje" mi chodzi dowiesz się, jak poczytasz to forum). Widzisz... w innej sytuacji to bym poradził: "Szukaj używki poniżej 1000 zł. Jak coś będzie nie tak, to rzucisz go w kąt i kupisz następny". Ale z tego co piszesz wnioskuję, że byłoby to dla Ciebie za duże obciążenie. W takim razie kup nowego za te 1200 zł. Przynajmniej będziesz miał gwarancję producenta i pewność, że go nikt przed Tobą nie "ulepszał". Na kule, flejtuchy, proch, sprzęt do czyszczenia, jakieś smary itp. będziesz sobie mógł zbierać z miesiąca na miesiąc. Jeśli będziesz strzelał, to od tych wydatków nie uciekniesz. To nie jest tak, że mam 1000 zł, kupię karabin i już będę dobry. To są ciągłe wydatki. Niewielkie, ale są.
No i na razie nie zawracaj sobie głowy pociskami innymi niż kula na flejtuchu. Daj sobie też spokój z oksydowaniem lufy. Malowanie to faktycznie zły pomysł.
A lato to się dopiero zaczyna. Poza tym kto powiedział, że do strzelania musi być ciepło na dworze?
Awatar użytkownika
Pinghast
Moja broń:

Post autor: Pinghast »

Za 1000 zł to raczej nie kupisz nowego karabinu tylko używany, ja na twoim miejscu dołożyłbym trochę kasy i kupił nówkę masz gwarancję, że żadne sprężyny i inne części nie są nadwyrężone. Tu masz jeszcze karabin deerhunter za 1150 zł http://czarnoprochowce.pl/?pr=1118&n=ka ... ter-kal45- też fajny jako pierwszy karabin. Jeżeli dalej upierasz się, że masz tylko 1000 zł na wydanie to jak zuważył Stefanek z czego będziesz strzelał? Trzeba kupić kule, proch, przybitkę, coś do czyszczenia broni, wycior, kapiszony itp.
hniv
Bywalec
Moja broń:

Post autor: hniv »

Chłopie musisz zagłębić się bardziej w informacje zawarte na tym lub innym forum. Na razie coś ci dzwoni ale nie wiadomo w którym kościele. Masz niski budżet. Dozbieraj a w tym czasie poczytaj forum. Kupisz gówno to tylko się zrazisz a z kwotą powyżej 2 tyś kupisz już coś sensownego co ewentualnie w późniejszym czasie dasz rade sprzedać. Nie chce cię martwić ale na proch plus resztę gratów do strzelania też wyłożysz kasę i to nie małą. Sama strzelnica też kosztuje. Przelicz wszystko na chłodno nie ma co się napalać. A co do temperatur i aury. Zimą najlepiej strzela mi się z karabinu. Grube ciuchy i można strzelać do woli i nie mam sińców na barku od dużych naważek:P No i ogarnij pisownie bo aż razi w oczy.
ODPOWIEDZ