Remington Pietta/Uberti - różnice w naważkach prochu
Remington Pietta/Uberti - różnice w naważkach prochu
Mam takie pytanko, z czego wynika różnica w zalecanych naważkach prochu w remingtonie new army 44":
Pietta - 12-15 grains
Uberti - 19-22 grains
Komory są podobnej wielkości i skąd taka różnica?
Tak sobie dumam, czy Pietta ma gorszej jakości stal w swoich bębnach i to taki margines bezpieczeństwa?
Może macie jakieś przemyślenia w tym temacie dlaczego producent tak zaleca?
Pietta - 12-15 grains
Uberti - 19-22 grains
Komory są podobnej wielkości i skąd taka różnica?
Tak sobie dumam, czy Pietta ma gorszej jakości stal w swoich bębnach i to taki margines bezpieczeństwa?
Może macie jakieś przemyślenia w tym temacie dlaczego producent tak zaleca?
- Szaddam
- Bywalec
- Moja broń: .44, .45, .55
Re: Remington Pietta/Uberti - różnice w naważkach prochu
Olej "zalecane naważki" i sam, metodą prób i błędów znajdź taką którą "Twoja lufa lubi". I nie obawiaj się, że zasypiesz za dużo 
Jako ciekawostka: kiedyś Pietta wysłała do USA rewolwery w których instrukcji podane były zalecane naważki takie jak podałeś. Dealer z USA od razu odesłał całą partię, uznając, że tak małe naważki świadczą o felerze produkcyjnym.

Jako ciekawostka: kiedyś Pietta wysłała do USA rewolwery w których instrukcji podane były zalecane naważki takie jak podałeś. Dealer z USA od razu odesłał całą partię, uznając, że tak małe naważki świadczą o felerze produkcyjnym.
- MicromaX
- Bywalec
- Moja broń: palna
- Kontakt:
roznica w nawazkach zwiazana jest ze skokiem gwintu i jego glebokoscia.
w skrocie mowiac, wieksza nawazka, wieksza predkosc pocisku/kuli i wieksze prawdopodobienstwo ze kula zostanie scieta przez gwint zanim zacznie sie obracac. stad tak duzy rozrzut na tarczy przy wiekszych nawazkach.
w skrocie mowiac, wieksza nawazka, wieksza predkosc pocisku/kuli i wieksze prawdopodobienstwo ze kula zostanie scieta przez gwint zanim zacznie sie obracac. stad tak duzy rozrzut na tarczy przy wiekszych nawazkach.
- Bready
- Stary bywalec
- Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)
Nie Pietta a Pedersoli i nie rewolwery a strzelby.Szaddam pisze: pt 05.maja.2017 - 14:20 Jako ciekawostka: kiedyś Pietta wysłała do USA rewolwery w których instrukcji podane były zalecane naważki takie jak podałeś. Dealer z USA od razu odesłał całą partię, uznając, że tak małe naważki świadczą o felerze produkcyjnym.
Cabelas odeslal im je z powrotem z komentarzam aby sie zastanowili nad swoja orientacja seksualna

- Szaddam
- Bywalec
... znaczy, że każda legenda "produkuje" następne 
Widać Radio Erewań, jak zwykle coś poplątało (ja czytałem, że to Pietta i rewolwery) ale coś w tym jest!

Widać Radio Erewań, jak zwykle coś poplątało (ja czytałem, że to Pietta i rewolwery) ale coś w tym jest!
Czyli co, przestrzegać zaleceń producentów co do ilości prochu?
- Szaddam
- Bywalec
Traktuj to jako wskazówkę, bo od czegoś trzeba zacząć. Potem sam się przekonasz co i jak.
- Bready
- Stary bywalec
- Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)
Zaleceniem producenta dla rewolwerow Pietta .44 to maksymalna nawazka wynosi 35gr prochu FFFg.Thorsten pisze: pt 05.maja.2017 - 18:18 Czyli co, przestrzegać zaleceń producentów co do ilości prochu?
Instrukcja na rynek amerykanski ,bo na europe drukuja bez tabelki z maksymalnymi nawazkami ,a jedynie nawazki sugerowane.

Dziękuje wszystkim, już wszystko jasne. 

Na Europę jest taka sama tabelka.Bready pisze: pt 05.maja.2017 - 21:19Zaleceniem producenta dla rewolwerow Pietta .44 to maksymalna nawazka wynosi 35gr prochu FFFg.Thorsten pisze: pt 05.maja.2017 - 18:18 Czyli co, przestrzegać zaleceń producentów co do ilości prochu?
Instrukcja na rynek amerykanski ,bo na europe drukuja bez tabelki z maksymalnymi nawazkami ,a jedynie nawazki sugerowane.
![]()