nowelizacja ustawy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: cpt.Nemo »

jacek sygula pisze:bo to jest zdrowy rozsądek- i założe się pimpek-że nie widziałeś w tym sklepie np. palących papierosy...
????????
A w naszych sklepach z bronia ludzie pala ?
A w miesnych ?
Bo ja w miesnym nigdy palacych papierosy nie widzialem i nie to ze wybuchnie, ale kultura czy co ?
Zreszta palenie to niewielki problem bo niedlugo juz wszedzie zabronia...
jacek sygula
Bywalec
Moja broń:

Post autor: jacek sygula »

NO WłAśNIE LESZKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -to w czym jesteśmy inni?
Guliwer
Moja broń:

Post autor: Guliwer »

Cereus pisze: Ja do muszkietu skałkowego kalibru .75 cal sypę 6g wg insrukcji.
czy w polskich przepisach nie wymienia się granicznego kalibru .58 ?
Telesfor
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Telesfor »

Kiedys byl taki przepis ustawy o wychowaniu w trzezwosci , mowiacy , ze sprzedaz alkoholu nie moze miec miejsca blizej niz 100 m od takich instytucji jak szkoly , koscioly itd.
Mozna domniemywac ,ze gdyby proch czarny magazynowany w sklepie lub u strzelca stanowil tak wielkie , jak zwolennicy ograniczen chcieliby widziec zagrozenie - to zastanowmy sie czy sklep , w ktorym mozna kupic dowolna ilosc tego materialu - "Zbrymowa:" znalazlby lokacje w samym centrum Zlotej Pragi , w rynku na ktorym kazdy budynek to bezcenny zabytek?Nie wspominajac o bezpieczenstwie tysiecy turystow? Vide rowniez sklep Petera w Cieszynie -rowniez na ludnym rynku....Nie mowie tu , dla uscislenia o niebezpieczenstwie wybuchu w sklepie- tam moga rygorysci narzucic obowiazek przechowywania prochu chociazby
w bunkrze atomowym..
Chodzi o to , ze na tym rynku klient wchodzi do sklepu i wychodzi z prochem w ilosci dowolnej na tenze rynek , pelen ludzi i zabytkow.

Kazde ograniczenie daje mozliwosci kontroli ( np. w domu) czyli prawne podstawy do de facto naruszenia przez policje miru domowego, nachodzenia ludzi , mierzenia co do grama i karania za kazde przekroczenie limitu....
Ograniczenia rodza wynaturzenia.Zawsze- bez wyjatku.

Nie proscie wiec koledzy aby wprowadzic ograniczenia- to naprawde zla robota i zostawienie kolejnych kompetencji w rekach aparatu przymusu.

Idiota , ktory nie przestrzega regul bezpieczenstwa moze wyleciec w powietrze tak samo dobrze na 2 kg jak i na 20 kg prochu, na kanistrze benzyny, galonie whisky itd itp.

Oczywiscie musi sie odpowiednio postarac , bo nie jest to takie proste- moze dlatego stosunkowo rzadziej slyszymy o eksplozjach czranego prochu ( niezaleznie od ilosci), niz o pozarach spowodowanych przez benzyne, spirytus , czy chocby slome czy wegiel.....

Nie demonizujmy ilosci i jej konsekwencji , bo kazda reglamentacja prowadzi w zlym kierunku.
Cyrograf15
Moja broń:

Post autor: Cyrograf15 »

Jak ktoś pamięta czasy reglamentacji paliwa to i pamięta zapach dowolnej piwnicy. Paliwo musiało śmierdzieć w piwnicach bo każdy trzymał zapas i to wczym popadło, jak konieczność przyszła to i w plastikowym wiaderku. Nie ma reglamentacji paliwa nie ma zapasów w piwnicach. Podobnie z alkoholem, meliny które były niezniszczalne stały się w chwili wprowadzenia normalnej sprzedaży czymś marginalnym. Będzie reglamentacja prochu będą i zapasy jak i "meliny" z owym, jest to całkiem naturalne.
Wojtek
Cereus
Moja broń:

Post autor: Cereus »

Guliwer pisze:
Cereus pisze: Ja do muszkietu skałkowego kalibru .75 cal sypę 6g wg insrukcji.
czy w polskich przepisach nie wymienia się granicznego kalibru .58 ?
Napewno nie dotyczy to broni odprzodowej wyprodukowanej przed 1850r.
Chodzi o rodzaje broni zaliczające sie do kategorii broni sportowej.
jacek sygula
Bywalec
Moja broń:

niestety cereusiku-napewno dotyczy powyżej-i na brown bessa trza mieć zezwolenie!!!, a wiem ci ja to z tego że miałem dwie promesy na broń łADOWANą ODPRZODOWO WYP. PO 1850-I STAłO W NICH JAK BYK: NIE WIEKSZY NIż 0,58" LUB COś KOłO TEGO.,.....,
tomek.44
VIP
Moja broń:

Post autor: tomek.44 »

Bo promesę dostałeś na broń sportową , Jacku . Dlatego tak było napisane :) .

pozdrawiam
jacek sygula
Bywalec
Moja broń:

dokłądnie czarny prochu!!!-ale czy to znaczy że do celów rekreacyjnych-takowej posiadać nie trzeba?-wychodzi następna bzdura-kocham mój kraj coraz bardziej!!!!
Cereus
Moja broń:

Szanowny Jacku -nie masz w tym przypadku racji.

Jezeli mam coś starszego niż 156 lat lub replikę tegoż to mogę mieć i działo 80mm i na 2m długie i przed domem to sobie moge wystawić

W ustawie sa wymienione rodzaje broni które można posiadać jako broń sportową (NA PODSTAWIE POZWOLENIA)
Jest tam broń z zapłonem bocznym,centralnym
Między innymi jest tam broń odprzodowa długa do kalibru .58 włącznie.
Czyli jak ktoś chce zarejestrować broń długą i uzyskać na nią pozwolenie sportowe to nie więcej niż .58 cala ma być.
Czyli chodzi o broń po 1850.Tak mówi nasze prawo

Muszkiety skałkowe wojskowe stosowano już od połowy VXII w.
Więc nie zamierzam mieć pozwolenia na taki muszkiet.
Poczytaj ustawę i nie pisz takich rzeczy bo mącisz nieświadomym kolegom w głowie.
Według tego co piszesz to większość lontówek byłaby nielegalna.
A taka Legia nadwiślańska to zorganizowana grupa przestępcza .
Oj Jacku,Jacku :?
jacek sygula
Bywalec
Moja broń:

faktycznie-w promesie pisało nie większy niż 0,58"-masz racje cereusiku!!!-tzn. że większe są bez pozwoleń!!!-przepraszam!!! faktycznie zinterpretowałem to tak jakby na armaty trza mieć extra pozwolenie!!! jeszcze raz przepraszam i cieszę się że kolubryne będe mógł posiadać bez zezwolenia!!!-dzięki michał!!
Awatar użytkownika
cpt.Nemo
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: cpt.Nemo »

PKU_Parabellum pisze:
Tymczasem niezapominajmy, że czarny proch jest podatny na ładunki elektrostatyczne i trzeba tu zachować jakiś umiar i ostrożność.
/ciach/
Swoją opinię na temat czarnego prochu bazuję na zdaniu eksperta od materiałów wybuchowych z Wojskowego Instytutu Techniki i Uzbrojenia. Wydaje mi się, ale może jestem w błędzie, że w jakimś stopniu można wierzyć w to co mówią.
http://www.ctmuzzleloaders.com/mlexperi ... parks.html

Prosze przetrenowac te doswiadczenia osobiscie i wyrobic sobie zdanie o polskich ekspertch
Cereus
Moja broń:

10.000 voltów nie zapala prochu :shock: :shock: :shock: :shock:
Ciekawe skąd wziął sie ten mit o ładunkach elektrostatycznych.
Czy nie czasem z ksiązki G.Nowaka?
Awatar użytkownika
Mark
Bywalec
Moja broń: brak

Post autor: Mark »

Jest to prawdopodobne w przypadku napięcia wysokiej częstotliwości - wówczas występuje tzw. efekt naskórkowy, czyli prąd płynie tylko w warstwie powierzchniowej przewodnika. Wygląda na to, że w tym przypadku warstewka grafitu skutecznie zabezpiecza ziarna przed zapłonem.
moa
Moja broń:

Post autor: moa »

zapewne proch zmielony na pył by się zapalił. granulowany i grafitowany jak nasz się nie zapali.
ODPOWIEDZ