nowelizacja ustawy

ODPOWIEDZ
jacek sygula
Bywalec
Moja broń:

Post autor: jacek sygula »

misiu-glock i inne tego typu są na zezwolenia, natomiast taki sam rodzaj[chyba udajesz że nie wiesz że ten termin użyłem do broni CP]-czyli colt navy i colt army-jeden jest bez zezwolenia przy twojej wykładni ustawy-a drugi na zezwolenie-i nie wygłupiaj sie upraszczając jak z tym glockiem-dlatego JA twierdzę że tak army, jak remik-mieszczą się w ustawie-BO Są TAKIEGO SAMEGO RODZAJU DZIAłANIA-a ty próbujesz zrobić ze mnie idiotę-powtarzam twarde prawo ale prawo- w przypadku ustaw, które są racjonalne-natomiast tam gdzie jest bubel legislacyjny-trzeba się kierować ZDROWYM ROZSąDKIEM-a pokażcie-kto siedzi za posiadanie army czy remika-oczywiście cp?-a to że robicie się złośliwi-rozumiem-brak normalnych argumentów-to trza być złośliwym.
chudej
Bywalec
Moja broń:

Post autor: chudej »

PAX,PAX Panowie i do rzeczy
Awatar użytkownika
Big Bear
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Big Bear »

Tylko w ustawie o cp jest coś takiego jak rok 1850 zapisane a nie rodzaje i podobne czy jak tam wolisz.Wiem że na siłę chcesz udowodnić że remi jest koszerny tylko nie za bardzo argumentów już starcza ... :lol: :lol: Bo to że podobne to żaden argument.Peacemaker też jest podobny w takim razie i co z tego :? Przestańmy po prostu przeginać bo naprawdę może się to źle skonczyć i to nie tylko dla tych którzy mają remiki czy army.Ale dla wszystkich czarnoprochowców.
jacek sygula
Bywalec
Moja broń:

no widzisz!!!-ty widzisz w ustawie rok 1850-a ja widze że ten rok sie komuś tak udał jak rosjanom szersze tory-i ja kieruje sie rozsądkiem[tak sie to ponoć nazywa] i go nie mieszam z twardymi prawami, których 90% w polsce nikt bardziej lub mniej nie przestrzega. nie wyłączając ich twórców.pozdrawiam wielki misiu-polacy nie gęsi swój język mają........
Guliwer
Moja broń:

Post autor: Guliwer »

Proch strzelniczy nie jest niebezpieczny, niebezpieczna jest głupota!!!

Czarny proch strzelniczy przechowywany w domu, w oryginalnych opakowaniach, w chłodnym miejscu nie stwarza żadnego zagrożenia.

Bardziej niebezpieczne są rozpuszczlaniki typu nitro, benzyna, czy nawet denaturat, bo są w szklanych, tłukących się butelkach a ich opary łatwo wybuchają.

O butlach gazowych propan-butan pisał nie będę, bo są "groźne" i niejeden dom wyleciał przez nie w powietrze.

Jeśli ktoś ma pozwolenie na broń palną myśliwską, sportową, czy do obrony, może kupić amunicji ile chce np. 10 000 sztuk, bo w hurcie tanio wyjdzie. Nie ma ograniczeń.
Dlaczego mają być ograniczenia w czarnym prochu?
Nie jest on materiałem wybuchowym, bo nie ta granulacja.
Ale nawet proch czarny używany w górnictwie przed wynalezieniem nitrogliceryny wybuchnie jak się go wsypie do wywierconego otworu, da solidną przybitkę i zapali lontem.

Amerykańscy strażacy nie boją się w płonącym domu amunicji, bo ona tylko niegroźne "paf" zrobi. Tylko że w USA amunicje przechowuje się w bieliźniarkacha nie w pancernych sejfach :-) Broń w innej szufladzie :-D
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: MaciekP »

Ów rok 1850 w ustawie jest koszmarnym głupstwem, gdyż wedle tego zapisu np. Dragoony nr 1 i 2 są koszerne, ale nr 3 już nie. Ale to przerabialiśmy wielokrotnie. Przypominam o tym Kolegom, którzy twierdzą, że ustawa jest dobra i nie należy jej zmieniać. To praktyka handlowa jest niezła, a nie ustawa. Stąd jednak nie wolno wnioskować, że regulacje prawne w Polsce są do d... i że większość społeczeństwa ich nie przestrzega, takie rozumowanie to dziecinada. W konkretnej ustawie zdarzył się bubel i tyle.
Ostatnio zmieniony pt 17.lis.2006 - 19:11 przez MaciekP, łącznie zmieniany 1 raz.
jacek sygula
Bywalec
Moja broń:

żeby tylko w tej jednej.....ile milionów ludzi nie płaci abonamentu? ilu ludzi ma legalnego windowsa?-mam ci wymieniać więcej?-gdzie ty żyjesz? pokaż ten raj , a utro sie wprowadzam.
MaciekP
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: MaciekP »

To, że ktoś nie przestrzega prawa, nie oznacza generalnie, iż prawo jest złe, choć i to się czasem zdarza, oznacza natomiast, że taki ktoś ryzykuje, narażając się na sankcje. Inna rzecz to nieegzekwowanie prawa. Ale za daleko odchodzimy od spraw cp.
jacek sygula
Bywalec
Moja broń:

ustawa cp-to lustrzane odbicie naszego kraju i społeczeństwa.
GregS
Moja broń:

Post autor: GregS »

No to wyobraź sobie że w takim przypadku chyba cały świat zwariował.Bo nie znam kraju gdzie kupując jeden np.pistolet potem można już je kupować do woli - no bo są podobne do siebie
Ano. W Czechach na jedno pozwolenie na bron sportowa ,wydawane na zasadzie naszego prawa jazdy i na cale zycie ,kupujesz co chcesz i w dowolnej ilosci.Be zblagania o promese na nastepna sztuke ...

Nie wiem ,moze Czechy to kraj z bajki ,bo tam nawet proch sprzedaja swobodnie bez zadnych rygorow .Jak wytlumaczyc fakt ,ze w centrum miasta w ruchliwej ,gesto zabudowanej dzialnicy jest sklep a nad nim cztery pietra .Czy ten sklep ma jakis bunkier podziemny w ktorym skladuje niebezpieczne materialy ? Nie wiem ,ale chyba nie ,bo pani znika doslownie na sekunde ,o wiele krocej niz mistrz Rzemek w swojej pracowni ... Wiec jak to sie ma do wymogu polskiego, by taki sklep ze skladnica powyzej 5kg prochu czarnego, byl w miejscu o rzadkiej zabudowie ?

Albo po prostu POlska to taki kraj zupelnie z innej bajki ,gdzie wszystko musi byc grozniejsze ,bardziej zamotane ,zamataczone(to takie ulubione slowo naszych politykow )inne ,bardziej powazne i prawdziwe ....
Nie wiem ale u najblizszych poludniowych sasiadow jest inaczej ,a to tez tacy sami ludzie jak my ...Ale moze sie myle :-?
Awatar użytkownika
Big Bear
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Big Bear »

Ja chciałem tylko zwrócić uwagę na tą właśnie datę I TO OBOWIĄZUJE.A nie zdrowy rozsądek i chciejstwo.Poza tym namawianie do łamania prawa też jest łamaniem prawa - to tylko tak apropo :) .
Jak nie chcecie lub nie potraficie dostrzec tej daty w ustawie - to w takim razie wasz cyrk i wasze małpy.Tylko jak zderzycie się ,,na własnej skórze''z tą ustawą z powodu tej daty to proszę nie lamentujcie na forach wtedy.Sami jako dorośli wiedzieliście co robicie.

Mam też małą prośbę - nie namawiajcie do tego innych maskując tym swoje chciejstwo....

Ja odpadam z dyskusji bo jest to bez sensu jak ktoś nie chce i nie potrafi dostrzec FAKTÓW.Bawcie się dobrze i spróbujcie może zacząć udowadniać że kałach jest koszerny.Pewnie wam to wyjdzie.W końcu jest on tam pewnie do czegoś PODOBNY co było produkowane PRZED 1850 ROKIEM.

Powodzenia w ukoszernianiu całej wręcz ustawy najlepiej.Bijcie dalej pianę :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
George
Bywalec
Moja broń:

Post autor: George »

GregS, a jak w Czechach wygląda procedura wydawania pozwolenia na broń sportową? Czy podobnie jak u nas - udokumentowane starty w zawodach, patent, licencja, badania egzamin? I czy policja też traktuje to uznaniowo?
Cereus
Moja broń:

Post autor: Cereus »

Co do ograniczeń przechowywania prochu.

Pojawiaja się głosy że 1-2kg powinno każdemu wystarczyć .
Ja do muszkietu skałkowego kalibru .75 cal sypę 6g wg insrukcji.
Na jednym posiedzeniu mogę strzelić do 50 razy.
300g na raz
Czyli puszka starcza mi na 3 wypady.
Jak mam dużo wolnego czasu to moge ją wystrzelać w tydzień. Z samego muszkietu .
A ja jeszcze z innej broni strzelam.
A co mają powiedzieć koledzy artylerzyści ?
Proszę nie mierzyć wszystkiego swoją miarką.

Bo że niby proch niebezpieczny.Że jak się coś stanie.Że od ładunków elektrostatcznych moźe sie zapalić.
Fakty są następujące
Czarny proch to jeden z najsłabszych materiałów wybuchowych.Żeby nastąpiła detonacja musi znajdować się w zamkniętej przestrzeni.
W innym przypadku po prostu się spali.
Plastikowa butelka prochu nawet po podpaleniu nie zrobi wielkich szkód.Ja bałbym się bardziej wybuchu cysterny benzyny niz 20kg CP.
A czy stacje benzynowe buduje sie tylko w bezludnych okolicach?
Nie detonuje od wstrząsów,uderzeń,rozbijania
Jest bezpieczny przy przechowywaniu, a nawet podgrzewaniu(oczywiście w rozsądnych granicach)

Specjaliści wojskowi powinni to wiedzić bo mozna to wyczytać z książek popularnonaukowych dla młodzieży.
Ostatnio zmieniony sob 18.lis.2006 - 12:15 przez Cereus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
amadeusz
Stary bywalec
Moja broń:

Post autor: amadeusz »

Sklep o , którym pisze Greg znajduje się w centrum miasta , na dokładkę za ścianą tego sklepu jest jeszcze jeden sklep. Kiedyś wybrałem się , aby uzupełnić zapasy . Wlazłem do jednego sklepu , a tam kilka osób , kolejka . Nie wiem za czym , ale był mały tłok. No to do drugiego sklepu . I znów kolejka . No to myślę , że już tą chwilę poczekam . Przecież nie będę łaził , ze sklepu do sklepu . Najpierw kupowali tubylcy . Czerny prach , a zapalky , następny to samo , jeszcze jeden Czech i jeszcze jeden . Tylko , że ci kupowali po jeden , dwa kilogramy . A potem nasza wiara . Oczywiście hurtem. Łącznie ze 60 kg tego było . A magazyn to może i był . Za kotarą . Wszystko stało w kartonach na podłodze.

pimpek
jacek sygula
Bywalec
Moja broń:

bo to jest zdrowy rozsądek- i założe się pimpek-że nie widziałeś w tym sklepie np. palących papierosy... i nie to że od razu wybuchnie-ale przestrzeganie podstawowych zasad bezpieczeństwa jest normą.
ODPOWIEDZ