Nafaszeruje Cię ołowiem! - czyli produkcja kulek CP
Re: Nafaszeruje Cię ołowiem! - czyli produkcja kulek CP
Gempro 134$. Słono. Ale chyba faktycznie lepiej wyłożyć raz na cos porządnego i miec pewność co do wyników pomiaru. Dzieki. Będę zbierać i może upoluję ja gdzies w jakiejś promocji.
- Bready
- Stary bywalec
- Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)
Ja bym byl bardziej za RCBS RangeMaster 750 lub RCBS RangeMaster 2000.
Dokladnosc 0.1 gr jest wystarczajaca nawet do nitro ,a ma automatyczne tarowanie po zdjeciu obciazenia i szybciej sie stabilizuje.
No i nie wiem jak w Polsce ,ale u mnie jest tansza.
Dokladnosc 0.1 gr jest wystarczajaca nawet do nitro ,a ma automatyczne tarowanie po zdjeciu obciazenia i szybciej sie stabilizuje.
No i nie wiem jak w Polsce ,ale u mnie jest tansza.
A o tej wadze co sądzisz ?
http://allegro.pl/waga-bench-scale-1500 ... 11123.html
Jestem początkującym strzelcem ale słyszałem opinię że 500 grainowe pociski powinno się segregować z dokładnością 2 grainów . Podobno te 2 grainy mogą zrobić 1 cm różnicy na 100 m.
Pozostaje również pytanie z jaką dokładnością odmierzać 55 grainów prochu i jak to może przekładać się na różnice na tarczy.
http://allegro.pl/waga-bench-scale-1500 ... 11123.html
Jestem początkującym strzelcem ale słyszałem opinię że 500 grainowe pociski powinno się segregować z dokładnością 2 grainów . Podobno te 2 grainy mogą zrobić 1 cm różnicy na 100 m.
Pozostaje również pytanie z jaką dokładnością odmierzać 55 grainów prochu i jak to może przekładać się na różnice na tarczy.
Cena niezła
wydaje mi się, że odpowiednik ... będzie ciekawszy ,,,
http://allegro.pl/elektroniczna-waga-ju ... 50990.html
Dokładność i powtarzalność - wchodzicie w tematykę dla strzelania już na wyższym poziomie.
Początkujący jak trafia w tarczę na 15 czy 25 metrów jest już zadowolony ... ale stawiam, że właśnie większość idzie w kierunku 10'tek.

http://allegro.pl/elektroniczna-waga-ju ... 50990.html
Dokładność i powtarzalność - wchodzicie w tematykę dla strzelania już na wyższym poziomie.
Początkujący jak trafia w tarczę na 15 czy 25 metrów jest już zadowolony ... ale stawiam, że właśnie większość idzie w kierunku 10'tek.
Fakt nikt kto strzela dla przyjemności z remika nie będzie ważyć kaszki i prochu.Wystarczy objętościowo. Niestety na 100 m i dalej trzeba się pomęczyć bo inaczej nie ma mowy o powtarzalnych wynikach. Tu już pojedyncze grainy przekładaja sie na centymetry odskoków na tarczy. Ja mam wagę steinberga ale nie polecam chyba ze te z górnej półki cenowej. Tania waga to tanie czujniki tensometryczne i jakość wykonania, brak odważników kalibracyjnych, autotarowania.

Hniv na 100m jak poważył wszystko do 0.01 grama

Miał wystrzelane z tego karabina może z 200 pocisków.
Dobra robimy mały offtopic koledze w temacie. Każdy ma czasem lepsze chwile:P W tym problem slaw29 ze pomimo teoretycznie dobrej dokładności ten sam pocisk wazony kilka razy ma za każdym razem inna wagę.
https://www.youtube.com/watch?v=KVgl9iThY9w
Bready możesz opisać wnioski płynące z tego filmu . Kurde nie znam Angielskiego
Bready możesz opisać wnioski płynące z tego filmu . Kurde nie znam Angielskiego
- Bready
- Stary bywalec
- Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)
On porownuje te dwie wagi i stwierdza ze sa prawie identyczne.
Ja bym sie z tym raczej nie zgodzil ,Hornady ma w zestawie odwaznik kalibracyjny ,i po czasie jezeli czujnik tensometryczny pojedzie z parametrami umozliwia rekalibracje ,w AWS-100 nie ma takiej mozliwosci ,ale co tu wymagac od wagi za $10.
Druga sprawa to waga Hornady ,mialem ,a w zasadzie jeszcze mam automat do wazenia nawazek prochu Hornady ,teraz uzywam RCBS.
Hornady bardzo czesto przesypywal o 0.1 a nawet 0.2 gr ,przy gruboziarnistym prochu nawet 50% nawazek ,RCBS przesypie mniej wiecej jedna nawazke na 50.
Pozatym RCBS wazy kilkukrotnie szybciej.
No ale Hornady jest o polowe tanszy.
Podsumowujac: jezeli dyskutujemy o samej wadze ,bez sprzezonego dispensera Hornady moze sie okazac porownywalna z RCBS ,jedynie troche wolniejsza.
W AVS przy wazeniu wielokrotnym zacznie uciekac zero ,i trzeba bedzie ja co kilka pomiarow tarowac ,a przede wszystkim kontrolowac czy jest zero ,czy ucieklo ,co jest troche upier*liwym zajeciem.
Ja bym sie z tym raczej nie zgodzil ,Hornady ma w zestawie odwaznik kalibracyjny ,i po czasie jezeli czujnik tensometryczny pojedzie z parametrami umozliwia rekalibracje ,w AWS-100 nie ma takiej mozliwosci ,ale co tu wymagac od wagi za $10.
Druga sprawa to waga Hornady ,mialem ,a w zasadzie jeszcze mam automat do wazenia nawazek prochu Hornady ,teraz uzywam RCBS.
Hornady bardzo czesto przesypywal o 0.1 a nawet 0.2 gr ,przy gruboziarnistym prochu nawet 50% nawazek ,RCBS przesypie mniej wiecej jedna nawazke na 50.
Pozatym RCBS wazy kilkukrotnie szybciej.
No ale Hornady jest o polowe tanszy.
Podsumowujac: jezeli dyskutujemy o samej wadze ,bez sprzezonego dispensera Hornady moze sie okazac porownywalna z RCBS ,jedynie troche wolniejsza.
W AVS przy wazeniu wielokrotnym zacznie uciekac zero ,i trzeba bedzie ja co kilka pomiarow tarowac ,a przede wszystkim kontrolowac czy jest zero ,czy ucieklo ,co jest troche upier*liwym zajeciem.
-
- Moja broń:
Temat co raz ciekawszy. I to co mnie najbardziej interesuje to precyzja. I wychodzi na to że najlepiej wręcz odlewać kulki samemu - można bez strat odlewać kulki za kulkami i każdą ładnie zważyć - po czym sprawdzić na wadze, jak sie zgadza wrzucić do pudełka zaś jak się nie zgadza to do piachu (tzn do tygla na powtórny przetop
Jakie wobec tego kulolejki polecacie? Które wg was sprawdzały się najlepiej (np te najprecyzniejsze) Czy nie ma tu jakiejś większej różnicy?
Co z kolei z pociskolejkami? Bo kulki idą do rewolweru, jednak do karabinu wypadałoby mieć raczej pociski które mają raczej lepszą aerodynamikę.
Piszecie również o ważeniu nawet prochu i kaszki - co za tym idzie czy po zważeniu pakujecie odsypane miary do patronów? Czy raczej pakujecie tylko do probówek plastikowych?

Jakie wobec tego kulolejki polecacie? Które wg was sprawdzały się najlepiej (np te najprecyzniejsze) Czy nie ma tu jakiejś większej różnicy?
Co z kolei z pociskolejkami? Bo kulki idą do rewolweru, jednak do karabinu wypadałoby mieć raczej pociski które mają raczej lepszą aerodynamikę.
Piszecie również o ważeniu nawet prochu i kaszki - co za tym idzie czy po zważeniu pakujecie odsypane miary do patronów? Czy raczej pakujecie tylko do probówek plastikowych?
Jesli nie wybierasz sie na zawody nie ma sensu ważyć kulek a naważki przygotowywać objętościowo. Aptekarstwo przychodzi z czasem gdy nie widzisz juz na tarczy progresu. Zaczynasz ważyć wszystko dokładnie i masz pewność ze na złą celność wpływa juz tylko twój sprzęt i jego ograniczenia i twoje błędy strzeleckie;) Kokile tak jak pisalem gdy chcesz miec cos na dluzej kupuj stalową. Aluminiowe nie sa zle ale sa delikatne i trzeba o nie bardziej dbać i obchodzić sie delikatniej. Do kulek kazda firma bedzie dobra ale wymiary odlanych pociskow i kul niekiedy maja inna średnicę nawet w tych samych kokilach jednego producenta. Na sam ostateczny wymiar kulki lub pocisku ma tez znaczenie temperatura ołowiu i jego skład co przeklada sie ostatecznie na wagę końcową i ich odchyłki. Do pocisków karabinowych lepiej celować w lepsza firme i miec pewność jakosci wykonania. Ja moge polecic firme hensel. Robi dobre kokile a gama produktow jest bogata. To tak pokrótce
Snajperitto - zanim zaczniesz ważyć i kombinować zacznij strzelać
i czytać .... czytać i strzelać.

-
- Moja broń:
Kolego szanowny - strzelam od 14 roku życia
Zaczynałem od pneumatyków w sekcji strzeleckiej jednego klubu, w międzyczasie zacząłem strzelać z kbks'u. No tak latami to tu to tam, prywatnie strzelałem na strzelnicach i innych piknikach strzeleckich z współczesnej palnej. I teraz tak mnie naszło na CP jeszcze zanim zrobię pozwoleństwo na współczesną. Nie! w żadnym wypadku proszę nie brać mnie za jakiegoś uberpro strzelca
Jestem zafascynowany strzelaniem precyzyjnym/wyborowym i co to tam ze snajperstwem związane.
Stąd moje pytania dotyczące precyzji wykonywania kulek - a jako że mam zamiar wystrzeliwać kilogramy ołowiu to stąd też po części temat - czy do precyzyjnego strzelania lepiej kupować czy robić samemu kulki/pociski. A no i wystrzeliwując taką masę ołowiu -warto przecież wyszukać sposobności finansowych.
Hniv - dziękuję za informacje! dopisuję do notatek.
Ogólnie chyba zmienię trochę wydźwięk samego tematu oprócz odlewnictwa na bardziej "precyzyjny".

Stąd moje pytania dotyczące precyzji wykonywania kulek - a jako że mam zamiar wystrzeliwać kilogramy ołowiu to stąd też po części temat - czy do precyzyjnego strzelania lepiej kupować czy robić samemu kulki/pociski. A no i wystrzeliwując taką masę ołowiu -warto przecież wyszukać sposobności finansowych.
Hniv - dziękuję za informacje! dopisuję do notatek.
Ogólnie chyba zmienię trochę wydźwięk samego tematu oprócz odlewnictwa na bardziej "precyzyjny".
- donkihot
- Bywalec
- Moja broń: Walther GSP .32 S&W, CZ 557 Varmint, CZ 75 TS S&W
Panowie, na pewno na forum było już nie raz pisane, ale jakoś nie mogę się doszukać:
Jak powinna być temperatura ołowiu do odlewania kul?
Ja wiem że ona będzie troszkę się wahać w zależności od używanego stopu, ja chcę odlewać z ciężarków do wyważania kół.
Jak powinna być temperatura ołowiu do odlewania kul?
Ja wiem że ona będzie troszkę się wahać w zależności od używanego stopu, ja chcę odlewać z ciężarków do wyważania kół.
Ciezarki są kiepskie. Maja duzo antymonu. Jak taki stop bedzie zastygał bedzie ci mocno kurczyc i zaciągać w miejscu gdzie odcina sie nadlewkę. Temp. zalezy tez od tego jaka masz kokile- stalową czy alu. Jesli stal i maly kaliber temperatura wyzsza niz w aluminium. Bloki stalowe w kokili wolniej sie rozgrzewaja przy malych kalibrach i trzeba trzymac dobre tempo odlewania. Ja do kokili stalowej i kalibru .36 daje 420 stopni. Do kokili alu wystarcza mi w zupełności 380. Mysle ze taki przedzial bedzie dobry nawet dla dużych pociskow.