Rozumiem, ze każda broń rozdzielnego ladowania zaprojektowana przed 1885 jest możliwa do kupienia bez pozwoleń.
1. Czy 1885 też wchodzi w gre?
2. Z czego mogę w niej legalnie strzelać - tylko z kulek ołowianych? a może jakiś innych, może sam mogę olać jak mam warunki? Jakie są najbardziej zaawansowane rodzaje kul? Ołów jest miękki, ale czy są np. bardzo ostre, silnie penetrujące stalowe? a może jeszcze inne rodzaje, jak tak to jakie? Czy jakieś kule specjalne też istnieją tak jak w przypadku centralnego zapłonu? (np. taka, co uderze w cel i rozpryskuje się na kilka stron 4szt a jedna leci do przodu dalej, albo grzybkująca (ta, która jest zabroniona w używaniu na wojnach od II WŚ bodajże) itp.
3. Czy można z niej np. polować? pytam czysto teoretycznie bo mnie ciągnie, ale chciałbym wiedzieć
4. Jaki kaliber jest dozwolony? Czy każdy możliwy byle rozdzielnego ładowania i projekt sprzed 1885?
Jak rozumiem, w przypadku obrony osobistej zagrożenia życia można jej użyć (starając się powodując jak najmniejsze konieczne zniszczenia u przeciwnika) i nie ma za to żadnych sankcji?
Mam jeszcze pytania o modele broni, ale wrzucam do innego działu długiej i krótkiej.
Ostatnie pytanie, to w kwestii bezpieczeństwa, czy w okolicach Jeleniej Góry, lub wgl okolic jak Wrocław znajduje sie jakiś dobry instruktor który nauczy obsługi broni, ale nie zedrze dużo pieniędzy (nadal studiuje i to dziennie, a na dodatek sam sie utrzymuje), a może jakieś grupy zapaleńców? Jeszcze nie strzelałem z niczego poza kbks (2 razy w liceum na zawodach i wiatrówki w liceum jakiś czas).
ew. może jakiś kontakt do Łodzi i Warszawy (raczej okolice centrum i łatwego dojazdu), gdyż tam czasem bywam pociągiem

Dzięki!