Jak na razie to ja o historyczności słowa nie wspomniałem bo nie uważam żeby było to konieczne. Zareagowałem tylko na farmazony o lufie jako o istotnej części broni.
Wprost przeciwnie to druga strona cały czas półgębkiem wspomina że są jakieś wątpliwości , niejasności itp.
Wątpliwości nie mieli sędziowie , którzy dopuścili tą broń na Mistrzostwach Świata , wątpliwości nie miał największy znawca i autorytet Frank Seller , który opisał go w najlepszej monografii Sharpsa jaka powstała czyli Sharps Firearms.
Wątpliwości nie mam więc i ja.
Wątpliwości ma tylko rusznik , który w/w książki nie posiada ale za to oglądał ją u kolegi kilka lat temu
Drogi ruszniku mogę Ci ją pożyczyć to sobie obejrzysz i wątpliwości Ci miną.
A jeszcze jedno .Piszesz że Ruger Old Army nie jest dopuszczony do strzelań CAS. Nie wiem czy to Twoja niewiedza czy kłamiesz z premedytacją.
Jest dokładnie odwrotnie -Amerykanie uznają go za replikę Remingtona i większość zawodników w kategorii Frontiersman w USA strzela z Rugerów.
Mnie osobiście on wcale się nie podoba i w życiu bym sobie nie kupił , podobnie jak Remingtona Target w nierdzewce ale nie odmawaim ludziom , którzy mają inny gust do prawa posiadania go.
Postawa ,którą reprezentujesz czyli fałszywego proroka poprawności historycznej jest bardzo szkodliwa . Przypomina mi historię sprzed wielu lat gdy jeden z kolegów z północy na siłę udowadniał publicznie że nie było Coltów Navy w kalibrze innym niż .36. Potem wiele osób miało problemy ze swoimi .44 bo policyjni eksperci koniecznie chcieli z nich zrobić bandytów.
Przemyśl to co robisz bo jest to złe.
Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz? (Łk 6,41 Mt 7,3)
Już nie pamiętasz lufy od współczesnego karabinu w kalibrze 50BMG , którą zamontowałeś do swojej odprzodówki ?
Z zewnątrz wyglądało to w porządku ale gwint był współczesny i czy było to w porządku w stosunku do Twoich kolegów na zawodach?
Kwestii legalności nie będę nawet rozwijał.
Pamiętam też inne historie o dosypywaniu nitro do CP żeby poprawiać wyniki.
Więc nie wylatuj mi tu z historycznością bo Twoim wykonaniu nie jest to wiarygodne!