Jaki proch do Pietta 1862

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
Stefanek
Bywalec
Moja broń:

Re: Jaki proch do Pietta 1862

Post autor: Stefanek »

Po pierwsze: na żadnej strzelnicy nie wolno przenosić broni załadowanej (to wynika z przepisów, dokładnie z rozporządzenia w sprawie wzorcowego regulaminu strzelnic), po drugie: na strzelnicę przychodzi się strzelać, a nie paradować z załadowaną bronią.
Na żadnej strzelnicy nie spotkałem się z zakazem ładowania wszystkich komór bębna :oczy: No, bo po co? Przecież ładujesz broń na stanowisku, a nie gdzieś na zapleczu... Mało tego, załadowanej broni nie wypuszczasz już z ręki, nie odkładasz, nie wychodzisz z nią itp., tylko od razu na tym samym stanowisku strzelasz. W czasie ładowania masz kurek w pozycji bezpiecznej (halfcocked), po czym przyjmujesz postawę strzelecką, celujesz, odwodzisz kurek i babach... Jak dla mnie, to faktycznie możesz ładować za każdym razem nawet tylko jedną komorę, ale jaki to ma sens?
Pozostawianie pustej komory ma jedynie sens przy noszeniu załadowanej broni (czego - jak już wspomniałem - nie wolno robić na strzelnicach), ale tylko przy rewolwerach, które nie mają zabezpieczeń na bębnach. Po to te zabezpieczenia wymyślono i wprowadzono, żeby się komboje nie musieli "zaograniczać" :-D
Dodam, że generalnie nie ma zakazu noszenia broni CP załadowanej - chyba, że podróżujemy środkami transportu publicznego, służącymi do przewożenia pasażerów - wtedy broń musi być rozładowana.
Awatar użytkownika
Wena2k432
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Wena2k432 »

Spotkałem się z dodatkową pozycją kurka w Cattelmanie od Uberti i jest to pozycja bezpieczna (blokada bębna jest wysunięta, a kurek nie ma styczości z kapiszonem i nie da się go zwolnić spustem bez uprzedniego odciągnięcia). Zaznaczam tylko, że nie strzelam dynamicznie i nie noszę broni załadowaniej poza stanowiskiem na strzelnicy. Osoby strzelające dynamicznie preferują jednak ładowanie 5 komór.
Stefanek
Bywalec
Moja broń:

Zabezpieczenia na bębnach, o których wspominałem, to są albo występy pomiędzy kominkami w które wchodzi wycięcie na kurku, albo wycięcia pomiędzy kominkami, w które wchodzi kurek. W koltach są występy, w remikach wycięcia (oczywiście nie tylko w tych dwóch konstrukcjach są zabezpieczenia na bębnach, ale te podaję jako przykład, ponieważ są najpopularniejsze). Kurek spuszcza się na to zabezpieczenie, przez co nie ma on możliwości uderzenia w kapiszon. Nie ma też możliwości obrócenia bębna. Było to powszechne w rewolwerach CP rozwiązanie (powtórzone oczywiście w ich replikach), pozwalające bezpiecznie nosić je załadowane. Jeśli tego zabezpieczenia nie było, pozostawało spuszczanie kurka na pustą komorę, ewentualnie noszenie rewolweru z kurkiem w pozycji "halfcocked", czyli na "zębie zabezpieczającym" (notabene nawet do dzisiaj w zdecydowanej większości kurkowych pistoletów współczesnych kurki mają wycięty "ząb zabezpieczający", umożliwiający ustawienie w pozycji "halfcocked" - to oczywisty atawizm i pamiątka po ich przodkach. W niektórych konstrukcjach było to zresztą jedyne zabezpieczenie (np. TT :-) ))
O "czteropozycyjnych" kurkach to nawet nie słyszałem :-(
Awatar użytkownika
Wena2k432
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Wena2k432 »

Zgadzam się oczywiście ze wszystkim co napisałeś poprzednio i teraz :)

Co do tego co pisałem o ładowaniu 5 komór przez strzelców dynamicznych, to oczywiście pewien nawyk. Najfajniej to zawsze tłumaczą w swoich filmach duelist1954 i hickok45.

Cattlmana od Uberti miałem w łapkach i sam się zdziwiłem, że ma jeszcze jedną pozycję. Po chwili jednak się do tego przyzwyczaiłem i myślę, że to dobre rozwiązanie. Uberti stosuje już nowocześniejszy patent w Coltach SAA ( https://www.youtube.com/watch?v=OJkvisKzxvQ ) - kurek nie odpali naboju jeśli spust nie jest ściągnięty.
Stefanek
Bywalec
Moja broń:

He, he... też jestem fanem tych dwóch gości. Z jutuberów polecam jeszcze gorąco capandball i Forgotten Weapons.
A tak wracając do wątku... Cattlemany mają tę trzecią (właściwie pierwszą) pozycję kurka, bo takie zabezpieczenie miały oryginalne Colty SAA. W tej pozycji iglica kurka jest odsunięta od spłonki, ale bęben jest nadal unieruchomiony, odmiennie niż w pozycji "półnapiętej", przy której bęben można obracać. Natomiast dalej nie wiem, po co miałaby być czwarta pozycja kurka :-(

No... durny ja! :ops: Przeczytałem jeszcze raz post Pawła... Ta niby czwarta pozycja, to ma być kurek spuszczony! Dla mnie spuszczony kurek to nie jest żadna pozycja (taka pozycja 0), dlatego się nie dogadaliśmy :kastro: Czyli według tego kurek dwupozycyjny (halfcocked, cocked) to niby jest trzypozycyjny... :-?
Ja jednak pozostanę przy tradycyjnym nazewnictwie :-D
Paweł28
Moja broń:

Post autor: Paweł28 »

Wena2k432 pisze:Spotkałem się z dodatkową pozycją kurka w Cattelmanie od Uberti i jest to pozycja bezpieczna (blokada bębna jest wysunięta, a kurek nie ma styczości z kapiszonem i nie da się go zwolnić spustem bez uprzedniego odciągnięcia). Zaznaczam tylko, że nie strzelam dynamicznie i nie noszę broni załadowaniej poza stanowiskiem na strzelnicy. Osoby strzelające dynamicznie preferują jednak ładowanie 5 komór.
Dokładnie o tą pozycje mi chodzi. Chciałem zapytać czy przenoszenie takiego Cattelmana w kaburze z sześcioma załadowanymi komorami jest bezpieczne,biorąc pod uwagę,że że pasek od kabury jeżeli jest zamknięta często ma nacisk na tył kurka,czy lepiej,żeby załadowanych było pięć komór a komora nad którą jest iglica kurka pusta.
@Stefanek
Przepraszam,że nie precyzyjnie się wyrażam będąc amatorem w dziedzinie CP.
Stefanek
Bywalec
Moja broń:

Teoretycznie ta pierwsza pozycja kurka ma służyć właśnie do tego, żeby bezpiecznie nosić załadowaną broń. Jak pisałem wcześniej, jest to oryginalne rozwiązanie Colta (chodzi mi o to, że nie wymyślił tego Uberti na potrzeby replik), stosowane przez lata w jego rewolwerach. Powinno działać... ale ja bym wcześniej rozłożył mechanizm i przyjrzał się temu "zębowi zabezpieczającemu". Czy faktycznie jest dobrze wycięty i czy faktycznie zaczep języka spustowego pewnie za niego zaskakuje. Jeśli wszystko jest OK, to podczas noszenia broni nic nie powinno się stać. Niebezpieczne może być tylko mocne uderzenie w kurek - np. kiedy rewolwer upadnie kurkiem na twarde podłoże.

Generalnie nie chcę żebyś odniósł wrażenie, że chcę kogokolwiek pouczać. Każdy ma swój rozum i odpowiada sam za siebie... ale raczej... w ogóle nie polecałbym noszenia broni załadowanej. Nie bardzo wiem, jaki to może mieć cel. Jeśli potrzebujesz broni do obrony - szczerze polecam: zapisz się na siłownię, zacznij co dzień biegać po pół godziny, kup "batona" i worek treningowy. Zobaczysz, że za pół roku będziesz widział świat inaczej ;-)
Nie bierz tego do siebie :-) Napisałem, bo myślę, że na to forum od czasu do czasu zaglądają ludzie, którzy myślą, że kupią sobie rewolwer CP i od razu będą czuć się bezpieczniej... Nie będą!

A tak wracając do wątku... Jak już ocenisz mechanizm i uznasz, że na 100% jest bezpieczny, to używaj tej pierwszej pozycji kurka. Jak będziesz miał choć 1% niepewności, to zostawiaj jedną komorę pustą.
Paweł28
Moja broń:

Post autor: Paweł28 »

Dziękuje za odpowiedź. Noszenie CP przy sobie w uważam za bardzo kiepski pomysł.Chciałem tylko dowiedzieć się właśnie po co jest ta dodatkowa pozycja kurka,bo z tego co wiem w innych modelach jest również możliwość położenia iglicy kurka między kominkami. Spacer,bieganie,czy siłownia z umiarem,to oczywiście bardzo dobre dla zdrowia i poczucia bezpieczeństwa. :-)
Ostatnio zmieniony wt 20.gru.2016 - 16:07 przez Paweł28, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ