Colt Dragoon blokuje bęben

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
manganet
Moja broń:

Colt Dragoon blokuje bęben

Post autor: manganet »

Witam szanownych kolegów i szanowne koleżanki :)
Mam taki problem z moim Coltem Dragoon, mianowicie po oddaniu strzału (nawet pierwszego - broń czysta, to nie kwestia nagaru) często blokuje mi się bębenek w ten sposób ze aby ponownie odciągnąć kurek (do następnego strzału) muszę najpierw go ręcznie kawałek obrócić, tak jakby ruszyć i już można naciągnąć kurek. Przy naciąganiu "na sucho" bez oddawania strzału chodzi idealnie lekko. W czym może być problem? Oś bębna smarowana smarem miedziowym, komory zasmarowane. Czy może klin zbyt mocno dobity?
Awatar użytkownika
Tommy
Site Admin
Moja broń: BRAK

Re: Colt Dragoon blokuje bęben

Post autor: Tommy »

A jak strzału nie oddasz to jest ok ?
Awatar użytkownika
manganet
Moja broń:

Tak, na sucho wszystko pracuje ładnie pięknie, gładko i cudownie. Tak jakby wystrzał powodował to zacięcie bębna. Czy może nagar dostaje się na oś? Szczelinę mierzyłem pomiędzy lufą a bębnem i wynosi 0,05 mm przy wciskaniu klina gołą ręką, czyli niedużą siłą. Dobijanie klina powoduje zmniejszanie aż do zablokowania bębna.
Awatar użytkownika
Tommy
Site Admin

A po tym strzale nie spada przypadkiem blokada bębna ? I może potem nie chce z niego wyjść ?
Awatar użytkownika
manganet
Moja broń:

Ale jak spada? Podczas strzału bęben jest zablokowany blokadą. Blokada "chowa się" dopiero podczas napinania kurka aby popychacz mógł obrócić bęben. W najbliższych dniach wybieram się na strzelnicę to zaobserwuję dokładnie co się dzieje.
Awatar użytkownika
Tommy
Site Admin

Spada znaczy że przy odciąganiu kurka blokada nie wychodzi wcale lub delikatnie drgnie aby ułamek obrotu dalej wrócić na swoje miejsce. Zaobserwuj i napisz.
Stefanek
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Stefanek »

Dwa pytania:
1. Czy problem się pojawia także po "suchym" strzale, czy tylko po "bojowym"? Piszesz, że nie ma problemu przy "naciąganiu na sucho". Ale czy wtedy spuszczasz kurek delikatnie - przytrzymując go palcami, czy dajesz "suchy" strzał? Chodzi mi o to, czy problem pojawia się tylko po porządnym wstrząsie (po strzale), czy też po szybkim ruchu kurka bez strzału.
2. Czy jak po strzale ruszasz bębenek, to jest takie uczucie, jakby się coś urwało/odczepiło i potem już mechanizm idzie gładko i bez większych oporów? Czy może kurek można naciągnąć, ale idzie cały czas z oporem?
A w ogóle to zobacz, jak to wszystko działa po zdjęciu bębna. Zwróć uwagę na blokadę i popychacz. Czy gdzieś coś nie haczy, nie blokuje.
Awatar użytkownika
manganet
Moja broń:

Kupiłem nowy popychacz, będę go montował i zobaczymy jaki będzie efekt. Problem był tylko po strzale z prochu i pocisku. Czyli po konkretnym uderzeniu. Ogólnie popychacz wyglądał na nieco sfatygowany już. Zobaczymy jaki będzie efekt jego wymiany.
Awatar użytkownika
manganet
Moja broń:

No i po problemie, nowy popychacz, ładnie dopasowany przeze mnie pilniczkiem i już nie zacina. Temat zamknięty. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ