Jak kupować rewolver

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
ODPOWIEDZ
Lupus60
Moja broń:

Jak kupować rewolver

Post autor: Lupus60 »

Cześć, nazywam się Wojtek, mieszkam w Bielsku Białej, mam 55 lat, itdp. Mam remika Hege Uberti, 5,5', powłoka hart. Jako że jeszcze za komuny zajmowałem się strzelaniem i naprawą - produkcją broni jestem w stanie ocenić jakość, oraz działanie mechanizmów broni. Mam parę uwag dla kupujących rewolvery, być może pomoże to w podjęciu decyzji.
Podczas kupowania należy zwrócić uwagę na szczelinę między lufą a bębnem, ponieważ poprawienie tego jest bardzo trudne. wystarczy tani szczelinomierz. Właściwa szczelina to między 0,1 a 0,2 mm. dobrze gdyby była zrobiona również korona lufy, bo to raczej robota dla rusznikarza.
Następna sprawa to precyzja blokady bębna - warto przetestować parę sztuk naciągając kurek do pozycji strzału paręnaście razy i obserwując jakie ślady robi na wyfrezowanych 'ŁÓDECZKACH" . Jeśli robi te ślady na krawędziach wyżłobień, bądź ścina krawędzie, znaczy to że jest źle wystrugany kurek, który za to odpowiada. Można to oczywiście poprawić, ale to żmudna robota.
Po zakupie najlepszej sztuki, należy go bezzwłocznie rozebrać do rosołu, zakupić dobry precyzyjny pilniczek, bardzo drobny, płasko półokrągły (np Bahco swiss) i zacząć poprawiać fabrykę. Odkuwka ramy jest frezowana, a póżniej szlifowana od zewnątrz, co powoduje "popłynięcie" stali poza krawędź szlifu, a to znowu zadziory kaleczące kurek, pobijak i bęben. Wszystkie elementy z zadziorami warto delikatnie wygładzić, co spowoduje brak, lub mniejsze obtarcia na elementach ruchomych.
Należy też dokładnie przyjrzeć się popychaczowi bębna, ponieważ niewielkie wyfrezowanie (ścięcie narożnika) odpowiada za gładkość wkładania bębna. wyfrezowanie to warto wyrównać pilniczkiem, lub papierem ściernym, powyżej 800. Również na bębnie krawędzie które współpracują z popychaczem warto lekko ściąć, bęben będzie wówczas wchodził bez oporów. płaszczyzna w ramie po której ślizga się popychacz szczególnie prawa, też powinna być gładka, ponieważ bęben musi wcisnąć popychacz do wnętrza, a największe tarcie występuje na tej ściance i samym popychaczu.
Warto również stępić krawędzie blokady bębna, oraz ściąć krawędzie w otworze blokady bębna w ramie. To one często odpowiadają za rysowanie bębna przy wkładaniu.
Kurek jest zrobiony bardzo niefachowo, więc warto poświęcić mu też trochę uwagi. Niedaleko otworu osi jest wystający element w kształcie klina, i to on odpowiada za precyzyjne domykanie się blokady bębna. Warto go nieco wyrównać.
Zadzior, półeczka blokady kurek- język spustowy też wygląda źle, jest nierówny, a powinien być gładki. warto spojrzeć na niego przez lupę i wygładzić go bardzo dokładnie, uważając przy tym by nie zmienić jego płaszczyzny.
W przyszłości można będzie pokombinować tym fragmentem kurka w celu zmiany siły nacisku na spust przy strzelaniu precyzyjnym.
Mam nadzieję że trochę pomogłem w decyzji ;)
Biker
Bywalec
Moja broń:

Re: Jak kupować rewolver

Post autor: Biker »

Jak byś zrobił kilka zdjęć i dołączył do posta to był by mały poradnik jak poprawić działanie broni.
Lupus60
Moja broń:

https://www.youtube.com/watch?v=DR9yK17d4IU
https://www.youtube.com/watch?v=0c-8IySBwQ8
Tutaj są linki, jak sobie radzą z tym Amerykanie, nie ma sensu powielanie tematu. Wystarczy trochę odwagi i...chęci
heathcliff
Moja broń:

Post autor: heathcliff »

Witam,
Skąd wartość 0.1-0.2mm jako akceptowalna szerokość szczeliny?
Lupus60
Moja broń:

Chyba z doświadczenia strzelających sportowo, to najmniejsza dopuszczalna szczelina, aby broń się nie zacinała pod wpływem brudu który osadza się na bębenku. Im mniejsza szczelina tym mniej odpadków ołowiu, spalin i innego barachła wylatuje na boki. Do strzelania rekreacyjnego nie ma to większego znaczenia, ale jeśli można dostać rewolwer z małą szczelinką - to czemu nie ;)
Awatar użytkownika
Leszek.sz.
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Leszek.sz. »

Ale zbyt mała też nie dobrze, miałem colta z 0,05. Dwa bębenki i obrót bębna wspomagany ręcznie.
ODPOWIEDZ