Armi sport-PROŚBA O POMOC W IDENTYFIKACJI
Re: Armi sport-PROŚBA O POMOC W IDENTYFIKACJI
To karabin firmy Pauolo Bondini model Berdan w kal. 45 i lufie z gwintem 1/66. Jeden jest do kupienia na jarmarku staroci w Bytomiu za 800zł (nawet się nad nim zastanawiałem, ale ostatnio mam mało kasy). Różni się tylko zamkiem, który nie ma mosięźnej obudowy, a metalową. Niestety wiele osób mówi, że to ZnAl i broń nie jest godna polecenia. Jednak trzymając go w rękach robi całkiem dobre wrażenie. Jest przede wszystkim lekki i składny. Trudno mi powiedzieć coś więcej, bo nigdy z niego nie strzelałem.
Ha- dziękuję za odpowiedź! Z innego źródła (capandball z youtube a prywatnie Gabor z Węgier) wiem że to ma być Wesson Rifle. Firma (marka) to Armi Sport a właściwie Chiappa Firearms. Przypomnij mi proszę- w Bytomiu kiedy odbywa się ta giełda i gdzie teraz jest?
Jeżeli to Wesson Rifle to masz szczęście. Te Berdany produkcji P.Bondini były na nich chyba wzorowane i są znacznie częściej spotykane. Niestety jak pisałem Berdany mają gorsze opinie i można znaleźć zdjęcia takich z rozerwanymi zamkami.
Najbliższy jarmark staroci w Bytomiu odbywa się jutro rano. Dokładne informacje znajdziesz tutaj: http://www.szombierkibytom.com/jarmark/
Najbliższy jarmark staroci w Bytomiu odbywa się jutro rano. Dokładne informacje znajdziesz tutaj: http://www.szombierkibytom.com/jarmark/
Załączam fotki tego sprzętu... Hmmm-Chiappa wypiera się modelu Wesson Rifle ale później puściłem im foto i czekam...
Niestety nie mam wiele informacji na temat karabinu Wessona, ale wiem, że repliki produkowało też Palmetto.
Dobrze, że zamieściłeś zdjęcia, bo o ile się nie mylę, to pierwszy znak na lufie to oczywiście rok - 1985. Dwa kolejne należą do Gardone & Brescia. Trzeci symbol A.C wskazuje ewidentnie na Armi Sport - Chiappa.
Tak,wiem... Ocechowanie rozgryzłem.Pozostaje tylko co to za model. Chiappa odpisała że :"we did not produce the Wesson rifle, it is a Palmetto product".Więc błędna diagnoza co do modelu? Może Chiappa odpowie skoro dałem im foto?
te karabiny przy wessonie palmetto to kupa złomu. Miałem go parę razy w rękach nawet dzisiaj i robi bardzo dobre wrażenie. I nie ma chyba karabinu z grubszą lufą niż wesson.
Hmmm- adriano,co miałeś parę razy w rękach? Mało przejrzyście napisałeś wypowiedź. Rozwiń , proszę, wypowiedź.
Dziś zmierzyłem skok gwintu-miłe zaskoczenie
Dł. lufy 66,5 cm i pobojczyk robi pełny obrót... Pomóżcie mi proszę podzielić bo spodziewałem się 1/66 a tu...

-
- Bywalec
- Moja broń:
A tu, jesli dobrze zmierzyłeś, wychodzi 1:26 
Nie wiem, czy to miłe, bo generalnie (mocno upraszczając) szybszy gwint = trudniejsze strzelanie.

Nie wiem, czy to miłe, bo generalnie (mocno upraszczając) szybszy gwint = trudniejsze strzelanie.
chodzi o to że wesson palmetto to bardzo dobry i super wykonany karabin
Stefanek- innymi słowy zrobił się problem pt "dobór pocisku i naważki"? Innej trudności nie widzę .Dobór będzie problematyczny gdyż na rynku jest parę wzorów pocisków z kokili Lee jak i Pedersoli. Taki wątek jest na tym forum ale zapytam o sugestie i doświadczenia w strzelaniu z podobnego gwintu i długości lufy
Wydaje się że Adriano ma tutaj spore doświadczenie w tym zakresie bo określił coś mianem "kupy złomu" a inną rzecz bardzo dobrą więc chyba wie co pisze 

Sorry- wątek jest na innym forum... http://forum-bron.pl/viewtopic.php?t=127529