Pietta 1851 Colt Navy Yank Pepperbox kaliber .36

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
przemsa
Moja broń:

Re: RE: Re: RE: Re: Pietta 1851 Colt Navy Yank Pepperbox kaliber .36

Post autor: przemsa »

przemsa pisze:
Szaddam pisze:Starter to coś takiego
Obrazek
i służy do wpychania kuli do lufy.
Na początku tym krótszym bolcem, a do dna dopycha się dłuższym końcem.
Aha. OK. Wielkie dzięki.
czyli podsumowując temat, do załadowania tego pepperboxa powinien w zupełności wystarczyć starter, gdy używamy podkalibrowej kuli z flejtuchem, a przy kuli większego kalibru, niezbędna byłaby praska?
Awatar użytkownika
Szaddam
Bywalec
Moja broń: .44, .45, .55

Post autor: Szaddam »

przemsa pisze:..... a przy kuli większego kalibru, niezbędna byłaby praska?
Raczej by się przydała praska, choć jak masz parę w łapach, to pewnie i bez niej dałbyś radę 8-)
przemsa
Moja broń:

Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Pietta 1851 Colt Navy Yank Pepperbox kaliber .36

Szaddam pisze:
przemsa pisze:..... a przy kuli większego kalibru, niezbędna byłaby praska?
Raczej by się przydała praska, choć jak masz parę w łapach, to pewnie i bez niej dałbyś radę 8-)
OK :-)
Dzięki.
Stefanek
Bywalec
Moja broń:

Re: Pietta 1851 Colt Navy Yank Pepperbox kaliber .36

Post autor: Stefanek »

Ja bym się w takim wynalazku nie bawił w kule nadkalibrowe. Podkalibrowe na flejtuchu myk, myk i załadowane. Weźmy pod uwagę, że przecież nie ładuje się tu sensu stricto bębna rewolweru, tylko tak, jakby sześć derringerów (notabene gładkolufowych). Gość na filmie tak ładował... i byłoby wszystko OK, tylko się zastanawiam, dlaczego używał prasy i to jeszcze z takim przełożeniem... co najmniej 10:1 :-) Dlatego powtórzę pytanie: czy pistolet też by ładował prasą? No przecież nie! To dlaczego w takim razie ładował tak sześć minipistolecików?

Przecież tutaj nie musimy regulować wielkością przybitki wypełnienia bębna tak, żeby kula była jak najbliżej wylotu. Można ją wepchnąć do końca. Kula nie będzie przechodziła z bębna do lufy. Nie będzie się formowała w stożku przejściowym. Nie będzie się wrzynała w gwint. Wobec tego zapytam, czym ładowanie tych sześciu minilufek będzie się różniło od ładowania jednej w normalnym gładkolufowym pistolecie? A przecież przy pistolecie każdy powie: kula na flejtuchu i po robocie! :-)

Zaraz ktoś powie: A chain fire? Odpowiem, że ryzyko przy kuli podkalibrowej na flejtuchu i nadkalibrowej jest przecież takie samo, czyli minimalne :-) Czy ktoś obawia się chain fire strzelając z wielolufowych derringerów?
Awatar użytkownika
Bready
Stary bywalec
Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)

Post autor: Bready »

Stefanek pisze:Przecież tutaj nie musimy regulować wielkością przybitki wypełnienia bębna tak, żeby kula była jak najbliżej wylotu. Można ją wepchnąć do końca.
Fakt ,teraz do mnie dotarlo.
Czym kula glebiej tym lepiej ,bo "lufa" dluzsza :-)
przemsa
Moja broń:

Re: RE: Re: Pietta 1851 Colt Navy Yank Pepperbox kaliber .36

Zaraz ktoś powie: A chain fire? Odpowiem, że ryzyko przy kuli podkalibrowej na flejtuchu i nadkalibrowej jest przecież takie samo, czyli minimalne :-) Czy ktoś obawia się chain fire strzelając z wielolufowych derringerów?[/quote]

Tak a propos. Czarnoprochowy, czterolufowy pistolet, ładowany tak jak ten peppeebox. Jest coś takiego?

Obrazek

Czy ten derringer, tzn. jego replika, jest normalnie sprzedawany i można kupić i postrzelać?
Awatar użytkownika
Wena2k432
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Wena2k432 »

Taki Sharps jest właśnie do kupienia na allegro ;) (informacja w temacie "przypałowe aukcje" w sekcji "hydepark") Niestety jest to broń na amunicję scaloną i wymaga pozwolenia. O konwersji wstecznej na kapiszony nic mi nie wiadomo.
przemsa
Moja broń:

Wena2k432 pisze:Taki Sharps jest właśnie do kupienia na allegro ;) (informacja w temacie "przypałowe aukcje" w sekcji "hydepark") Niestety jest to broń na amunicję scaloną i wymaga pozwolenia. O konwersji wstecznej na kapiszony nic mi nie wiadomo.
No tak, czyli odpada... A w ogóle jakieś pistolety, nie rewolwery, na czarny proch, tego typu tzn. niewiekich rozmiarow, z dwoma, trzema lub czterema lufami?
Awatar użytkownika
Wena2k432
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Wena2k432 »

Dwulufowe derringery czeskiej firmy GREAT GUN są super ;)
przemsa
Moja broń:

Wena2k432 pisze:Dwulufowe derringery czeskiej firmy GREAT GUN są super ;)
Dzięki! Pogooglam.
przemsa
Moja broń:

Kurde, faktycznie. Świetnie wygląda. Z czterema lufami wprawdzie lepiej, ale i tym nie pogardziłbym. Nic to, trudno, trzeba będzie zacząć zbierać :-)
Awatar użytkownika
Szaddam
Bywalec

przemsa pisze:
Kurde, faktycznie. Świetnie wygląda. Z czterema lufami wprawdzie lepiej, ale i tym nie pogardziłbym. Nic to, trudno, trzeba będzie zacząć zbierać :-)
Tylko masz świadomość, że takiego cuda postrzelasz do tarczy na max 10 m? (o ile w nią trafisz ;) )
Rozrywki tu mieć nie będziesz.
przemsa
Moja broń:

Szaddam pisze:
przemsa pisze:
Tylko masz świadomość, że takiego cuda postrzelasz do tarczy na max 10 m? (o ile w nią trafisz ;) )
Rozrywki tu mieć nie będziesz.
Jest to minus, ale nie dyskwalifikujacy. Pepperbox ma tę samą wadę, a nadal bardzo go chcialbym :-)
Awatar użytkownika
Szaddam
Bywalec

Nie ładne co ładne, tylko to co się komu podoba!
Kup, pobaw się ... i tak, potem, dokupisz coś innego.
I ja zarzekałem się, że tylko jeden remik i mi starczy (tak połowicy bajałem), a po pół roku czekam na czwartą zabawkę w temacie, że o kilkunastu drobiazgach osprzętu nie wspomnę ;)
przemsa
Moja broń:

Szaddam pisze:Nie ładne co ładne, tylko to co się komu podoba!
Kup, pobaw się ... i tak, potem, dokupisz coś innego.
I ja zarzekałem się, że tylko jeden remik i mi starczy (tak połowicy bajałem), a po pół roku czekam na czwartą zabawkę w temacie, że o kilkunastu drobiazgach osprzętu nie wspomnę ;)
Mam na razie "tylko" Remingtona Pocket, z którego wystrzelił jakieś - wstyd przyznać - 30 razy, ale już jest chęć na coś dodatkowego...
Aha. Chciałem w tym celu sprzedać Pocketa i za te pieniądze wziąć coś innego (ogłoszenie nawet wisi nadal), jednak raczej się nie zdecyduję. Zbyt go polubilem :)
ODPOWIEDZ