sharps
sharps
Witam Wszystkich,
od niedawna jestem posiadaczem sharpsa cawalry i mam problem z odpalaniem broni. Natomiast chodzi o to, że aby wystrzelić nasypuje prochu do kominka. Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu. Może jakieś mocnijsze kapiszony???
od niedawna jestem posiadaczem sharpsa cawalry i mam problem z odpalaniem broni. Natomiast chodzi o to, że aby wystrzelić nasypuje prochu do kominka. Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu. Może jakieś mocnijsze kapiszony???
- Bready
- Stary bywalec
- Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)
Re: sharps
Za gruby papier w patronach.
Sproboj pojedyncza warstwe bibulki papierosowej.
Sproboj pojedyncza warstwe bibulki papierosowej.
Tak jak Bready pisze "dupka" patrona z cieńkiego papieru np. bibułka papierosowa. Kapiszony 6 skrzydełkowe dedykowane do Sharpsa. Kominek otwór minimum 1,5 mm. Kominek wewnętrzny też minimum 1,5 mm.
http://safetrade.pl/flash-paper-xl-papier-blyskowy
Takie coś nakleić na dno patronu. Nitroceluloza, zapala sie od najdrobniejszej iskry. Otwór w kominku zewnętrznym 1,5 mm i powyżej spowoduje przedmuch tak duży że będzie podnosić kurek. Przerabiałem temat zanim zrobiłem kominek zewnetrzny z zaworem . Jakiej firmy Sharps?
Takie coś nakleić na dno patronu. Nitroceluloza, zapala sie od najdrobniejszej iskry. Otwór w kominku zewnętrznym 1,5 mm i powyżej spowoduje przedmuch tak duży że będzie podnosić kurek. Przerabiałem temat zanim zrobiłem kominek zewnetrzny z zaworem . Jakiej firmy Sharps?
Takie coś jak papier nitrocelulozowy jest niebezpieczny jak się ma więcej w pudełku niż jeden patron. Wystarczy iskra a na zawodach jest szybko i mamy kartacz. Strzelam z sharpsa bez wynalazków i kurek mi sie nie podnosi a naważki mam minimum 70 gr ZS3 acha i kaliber słuszny 0,54".
Patent z kominkiem zewnętrznym z zaworkiem jest świetny
najlepiej opisz jak wygląda.
Patent z kominkiem zewnętrznym z zaworkiem jest świetny

Mam do niego gilzy mosiężne nie papierowe.
a góry dziękuje za podpowiedzi.
Według mnie to dalej trzeba sprawdzić otwory w kominkach no i w gilzie. Co do elaboracji gilzy to wsyp łuskę z kbks prochu ZS1 (pistoletowego) na dno potem proch którym strzelasz oraz co ważne kartonik (fi gilzy) i na niego uzupełnij tyle kaszki by nie było powietrza jak wepchniesz pocisk. To spowoduje, że wczasie transopru proch nie będzie się przemieszczał.
To się sprawdza w sharpsie kawaleryjskim mego kumpla kal. 0.45".
Jest jeszcze jeden mały niuans tyczący się kominka zewnętrznego. Po wkręceniu musi opierać się pierwszemu pierścieniowi oporowemu w zamku. Kumpel miał za krótki standardowy kominek i dopiero po zlikwidowaniu tego wewnętrznego pierścienia w zamku wszystko zaczęło grać
Jednak zamiast tak brutalnie ingerować w zamek lepiej mieć prawidłowy kominek.
To się sprawdza w sharpsie kawaleryjskim mego kumpla kal. 0.45".
Jest jeszcze jeden mały niuans tyczący się kominka zewnętrznego. Po wkręceniu musi opierać się pierwszemu pierścieniowi oporowemu w zamku. Kumpel miał za krótki standardowy kominek i dopiero po zlikwidowaniu tego wewnętrznego pierścienia w zamku wszystko zaczęło grać

Jednak zamiast tak brutalnie ingerować w zamek lepiej mieć prawidłowy kominek.
Kominek mam standardowy od razu przy zakupie go dostałem. Gdzie kupić kominek o większym otworze? Pytam bo wyczytałem, ze na alledrogo sprzedają wadliwe.
Sprawdź sklep on-line saguaro arms.
Kupujesz z małym otworem zapałowym i rozwiercasz co 0,1mm aż zacznie dobrze palic. Zazwyczaj dobrze odpala przy fi 1,3 - 1,5 mm. Ale przedmuch się zwiększa.maxj1986 pisze:Kominek mam standardowy od razu przy zakupie go dostałem. Gdzie kupić kominek o większym otworze? Pytam bo wyczytałem, ze na alledrogo sprzedają wadliwe.
Ostatnio zmieniony ndz 28.sie.2016 - 08:33 przez .44, łącznie zmieniany 1 raz.
Zasadą jest że strzelając chronimy proch czy patrony trzymając je w zamknięciu więc kółeczko z nitrocelulozy przyklejone do patronu czy umieszczone na dnie gilzy nie ma znaczenia, nie zwiększy ryzyka.Derek pisze:Takie coś jak papier nitrocelulozowy jest niebezpieczny jak się ma więcej w pudełku niż jeden patron. Wystarczy iskra a na zawodach jest szybko i mamy kartacz. Strzelam z sharpsa bez wynalazków i kurek mi sie nie podnosi a naważki mam minimum 70 gr ZS3 acha i kaliber słuszny 0,54".
Patent z kominkiem zewnętrznym z zaworkiem jest świetnynajlepiej opisz jak wygląda.
Proste dość rozwiązanie, wykonanie mniej. Trzeba centrycznie wywiercić gniazdo na kulkę fi4 i przewiercić kominek na gwincie żeby włożyć zabezpieczenie zapobiegające wypadnięciu kulki. Działa bez problemu, kapiszon nawet nie okopcony, trwałość też zadowalająca. Trzy lata mam jeden kominek, w miedzyczasie rozbierałem raz aby poprawić gniazdo.
Skoro gilza mosiężna to umieść na dnie zamiast zwykłej bibułki papier który zalinkowałem wcześniej. Powinno pomóc. Nie będziesz musiał rozwiercać kominka ani podsypywać.maxj1986 pisze:Mam do niego gilzy mosiężne nie papierowe.
Dzięki za opis tego kominka bardzo ciekawe rozwiązanie i spróbuję taki w październiku zrobić bo wcześniej nie mam czasu.
Kominek jest twardy.
Zwykłe wiertło siądzie.Otwór pod kulkę trzeba prosto i centrycznie nawiercić. Centrowanie, nawiertak i wiercenie
Wywiercenie otworu na gwincie też proste nie jest, tym bardziej w twardym materiale. Jeśli dysponujesz sprzętem , zrobisz. Wiercę w tokarce, otwór z boku pod zabezpieczenie kulki na frezarce, ustawienie, nawiertak i powoli z posuwu w osi Z. Proste.
Zwykłe wiertło siądzie.Otwór pod kulkę trzeba prosto i centrycznie nawiercić. Centrowanie, nawiertak i wiercenie
Wywiercenie otworu na gwincie też proste nie jest, tym bardziej w twardym materiale. Jeśli dysponujesz sprzętem , zrobisz. Wiercę w tokarce, otwór z boku pod zabezpieczenie kulki na frezarce, ustawienie, nawiertak i powoli z posuwu w osi Z. Proste.
Dzięki za porady przydadzą się