Zasięgi rewolwerów a długość lufy ?
Zasięgi rewolwerów a długość lufy ?
Witam, czy istnieje jakaś statystyka określająca długość lufy a zasięg skuteczny ? Bo szukałem tych informacji i znalazłem jedynie do 8 calowej lufy. A co z mniejszymi, albo większymi ?
- Bready
- Stary bywalec
- Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)
Re: Zasięgi rewolwerów a długość lufy ?
Generalnie in dluzsza lufa tym wieksza predkosc wylotowa moze osignac pocisk a wiec i wiekszy zasieg.
Sprawa jest jednak bardziej zlozona ,zbyt wiele czynnikow jest zmiennych ,i takich statystyk nie da sie jednoznacznie opracowac.
Sprawa jest jednak bardziej zlozona ,zbyt wiele czynnikow jest zmiennych ,i takich statystyk nie da sie jednoznacznie opracowac.
Ja nie mówię o laboratoryjnych wynikach a o doświadczeniach. Nikt nie ma np. lufy 8 cali i 5,5 cala w wersji 0.44 nie zauważyłby jakichś konkretnych wyników ? Przyznam iż jak czytam na temat rewolwerów tak głupieję już od tych informacji. Byłem ostatnio w sklepie i był model Remika Uberti 1858 Inox w wersji 5,5 cala. Całkiem ładnie się prezentował. Ale właśnie się zastanawiam nad 8 albo 5,5 cala. I też ciężko gdziekolwiek znaleźć Uberti za to jest pełno Pietty. W dodatku co to znaczy tunning w ich kontekście. Naczytałem się o masie niedoróbek w tej marce. Kolega nabył Colta Navi 1851 używanego Pietty i trochę w niego musiał doinwestować. W ostatecznym rozrachunku stwierdził, że lepiej było kupić nowy. Ja jeśli bym brał to wersja Inox i wole poczekał odłożyć i taki kupić. Czy do Polski ściągają tylko dziadostwo ? Ktoś robił statystyki Pietty i Uberti dla rewolwerów, opinie użytkowników. Z tego co tu szperam, raczej Pietta nie wypada zbyt dobrze. Cięcie jak brzeszczotem ? Na Ubertim który oglądałem w sklepie do jakości wykonania nie można było się czego przyczepić.
PS: wiem, że dłuższa lufa to wyższa prędkość i zasięg dla 8 cali to jest około 50 metrów skutecznego zasięgu tzn trafienia w tarczę. A dla 5,5 ?!?
PS: wiem, że dłuższa lufa to wyższa prędkość i zasięg dla 8 cali to jest około 50 metrów skutecznego zasięgu tzn trafienia w tarczę. A dla 5,5 ?!?
-
- Moja broń:
A co uznajesz za skuteczny zasieg?
Zdolnosc powalajaca czy przebicie tarczy i wbicie sie w ziemie na np 20 cm?
Zdolnosc powalajaca czy przebicie tarczy i wbicie sie w ziemie na np 20 cm?
Trafienie w tarczę, czyli kąt opadania balistyczny kuli który jeszcze trafia w tarczę. Czyli bardziej druga opcja, choć też chętnie wysłuchałbym pierwszej opcji odnośnie siły obalającej. A może ktoś mierzył na chronometrze takie parametry z 8 calowca i 5,5 calowca i też z ciekawości dla 12 calowca ?
Odnośnie 8 calowca to znalazłem wyniki ok 50 metrów, ale też i strzelanie pod kątem do góry to nawet 70 metrów miał dużą siłę. Mnie ciekawi strzelanie prostopadle do celu a nie pod kątem.
Odnośnie 8 calowca to znalazłem wyniki ok 50 metrów, ale też i strzelanie pod kątem do góry to nawet 70 metrów miał dużą siłę. Mnie ciekawi strzelanie prostopadle do celu a nie pod kątem.
- Bready
- Stary bywalec
Mam Remingtona Buffalo z lufa 12 " i Colta Army z lufa 8".
Na 20 yd nie widze roznicy ,a na dalsze dystanse nie strzelalem ,od tego sa karabiny.
Napewno z dluga lufa mozna dokladniej celowac ,poniewaz linia celownicza ,czyli odleglosc muszki od szczerbinki jest wieksza.
A kula poleci z kazdego grubo ponad mozliwosci celowania.
Zadna kula po prostej nie lata ,nawet przy ponad 3000fps na 300 yd mam 7.5" opadu przy 0 lunety ustawionym na 200yd i przewyzszeniu jakies 1.5" na 120 yd (.223rem).
Na 20 yd nie widze roznicy ,a na dalsze dystanse nie strzelalem ,od tego sa karabiny.
Napewno z dluga lufa mozna dokladniej celowac ,poniewaz linia celownicza ,czyli odleglosc muszki od szczerbinki jest wieksza.
A kula poleci z kazdego grubo ponad mozliwosci celowania.
Oooo kolego ,tak to tylko z laseraSami88 pisze:Mnie ciekawi strzelanie prostopadle do celu a nie pod kątem.

Zadna kula po prostej nie lata ,nawet przy ponad 3000fps na 300 yd mam 7.5" opadu przy 0 lunety ustawionym na 200yd i przewyzszeniu jakies 1.5" na 120 yd (.223rem).
Ostatnio zmieniony czw 25.sie.2016 - 18:58 przez Bready, łącznie zmieniany 1 raz.
źle zrozumiałeś o co mi chodzi mi chodzi o odchylenie balistyczne po paraboli na określonych odległościach przykładowo tych 50 metrów dla 8 calowca. Zakładam iż od punktu celowania w kącie prostym kula mogłaby uderzyć do 10 cm poniżej tego punktu. Rozumiesz co mam na myśli ? Nie chodziło mi w linii prostej tylko odchyłka od lini prostej po paraboli lotu.
Tutaj widać test strzałów 8 calowca na 5 metrów
https://www.youtube.com/watch?v=fGnsF_IHUuE
Pytanie czy ktoś mógłby coś zrobić na 50 metrów dla 12 calowca jak i 5,5 calowca ? To by było zobrazowanie.
Tutaj widać test strzałów 8 calowca na 5 metrów
https://www.youtube.com/watch?v=fGnsF_IHUuE
Pytanie czy ktoś mógłby coś zrobić na 50 metrów dla 12 calowca jak i 5,5 calowca ? To by było zobrazowanie.
- Bready
- Stary bywalec
Za duzo zmiennych.
Zalezy od predkosci wylotowej ,a ta zalezy od ilosci i rodzaju prochu ,masy pocisku ,a takze kilku mniej istotnych czynnikow.
Pozatym ilu ludzi strzela z rewolweru CP na 50m ? ,niewielu.
To jest zadanie dla Ciebie
Sa programy komputerowe symulujace te dane ,np QuickLoad i QuickTarget jako jeden pakiet.
Nie jestem pewny czy mozna tam symulowac bron CP ,ale pewnie sa i takie w ktorych mozna.
Zalezy od predkosci wylotowej ,a ta zalezy od ilosci i rodzaju prochu ,masy pocisku ,a takze kilku mniej istotnych czynnikow.
Pozatym ilu ludzi strzela z rewolweru CP na 50m ? ,niewielu.
To jest zadanie dla Ciebie

Sa programy komputerowe symulujace te dane ,np QuickLoad i QuickTarget jako jeden pakiet.
Nie jestem pewny czy mozna tam symulowac bron CP ,ale pewnie sa i takie w ktorych mozna.
No wiesz tak to można polemikę prowadzić o tych zmiennych. A mnie interesują stałe, czyli te same kule, ten sam proch, kapiszony, te same ilości prochu oczywiście. W tedy wyjdą wmiarę optymalne wyniki. Do symulacji komputrowej co wrzucimy to uzyskamy. Wyjście to mieć dwa rewolwery 8 cali i 5,5 cala. I zrobić taki test. Ja tak czy inaczej ciągle się waham, ale w możliwej chwili chyba przejdę się do sklepu. Czyli nie prędzej jak za tydzień. Szkoda, że nikt tu nie ma takich rewolwerów dwóch na raz
Mam colty navy z długą i krótką lufą
Można porównać.. tylko czekamy na chronometr. 

- Bready
- Stary bywalec
Maja ,tylko nikt takich testow nie robil.Sami88 pisze:Szkoda, że nikt tu nie ma takich rewolwerów dwóch na raz
Na realnym dystansie na ktory da sie strzelac w kwestii donosnosci nie ma zadnej roznicy.
Przeciez nie bedziasz strzelal z rewolweru dalej niz na 50m ,a jak nawet przyjdzie ci ochota na 100m to tez doleci.
Roznica jest w mozliwosci dokladnego celowania (dlugosc lini celowniczej).
A ze z krotszej lufy bedziesz musial celowac troche wyzej - praw fizyki nie zmienisz ,grawitacja.
A moja rada ,kup ten rewolwer ktory Ci sie bardziej podoba ,to o co pytasz jest dla Ciebie bez praktycznego znaczenia.
Chociaz ja bym wybral lufe 8" ,nie 5" ,nie 12" ,ale wlasnie 8".
Na 50m to można i z derringera 3,5 cala strzelać i naprawdę nie trzeba celować w niebo. Z 5,5 spokojnie postrzelasz na 50m. Różnica celności oczywiście dla 8cali ale chodzi tutaj bardziej o przyrządy celownicze - łatwiej się celuje z dłuższą lufą.Sami88 pisze:Trafienie w tarczę, czyli kąt opadania balistyczny kuli który jeszcze trafia w tarczę. Czyli bardziej druga opcja, choć też chętnie wysłuchałbym pierwszej opcji odnośnie siły obalającej. A może ktoś mierzył na chronometrze takie parametry z 8 calowca i 5,5 calowca i też z ciekawości dla 12 calowca ?
Na 50 przy odpowiedniej naważce powinno jako tako być prostopadle. Ja strzelając z pistoletu 6cali odejmując miejsce na proch i pocisk 2-3cm(długością wygrywa minimalnie 5,5 cala remington z bębenkiem i lufą 5,5) celowałem na 42m w cel. Naważka 1.2-1.5 jakoś tak, także 8m więcej nie powinno robić większej różnicy.
Moim zdaniem skuteczny zasięg jest znacznie większy dla rewolweru 8 cali jak 50m.W zwykłą tarczę powinieneś trafić i na 100m przy odrobinie praktyki lub szczęścia. Z 5,5 cala nie powinno być problemem trafić w tarczę przypominającą figurę człowieka na 70m skoro żółtodziób jak ja z derringera trafiałem w cel 1m x1m z pseudo-derringera 6cali. Kwestia raczej nie broni tylko praktyki i praktyki.Sami88 pisze: PS: wiem, że dłuższa lufa to wyższa prędkość i zasięg dla 8 cali to jest około 50 metrów skutecznego zasięgu tzn trafienia w tarczę. A dla 5,5 ?!?
A czy będzie różnica w mocy (np..przebicia deski z bliskiej odległości) kalibrem 44. o długości lufy 3 1/2 a 4 3/4 ?
Czy różnica w długości lufy 1 1/4 cala, czyli około 3,1 cm będzie miała duży wpływ na moc wystrzału?
Czy różnica w długości lufy 1 1/4 cala, czyli około 3,1 cm będzie miała duży wpływ na moc wystrzału?
Nie ukrywajmy, strzelanie do deski z niewielkiej odległości nie będzie miała wpływu długość lufy. Tym bardziej z kalibru .44
deska z kilku metrów spokojnie poddaje się przy strzale z .31 więc ... .44 jest znacznie mocniejsze. Długość lufy zaczyna mieć znaczenie przy większych odległościach.
Określ może co to jest 'bliska odległość'.

Określ może co to jest 'bliska odległość'.