Aukcje broni nietuzinkowej
Re: Aukcje broni nietuzinkowej
Aukcja ciekawego karabinu: http://allegro.pl/karabin-brockway-palm ... 15763.html
Oczywiście pomijam cenę. Od pewnego czasu myślę o jakiejś replice pistoletu Underhammer, ale aukcję takiego karabinu na naszym allegro widzę pierwszy raz. Ktoś z was strzelał z czegoś takiego lub przynajmniej trzymał w łapce?
Oczywiście pomijam cenę. Od pewnego czasu myślę o jakiejś replice pistoletu Underhammer, ale aukcję takiego karabinu na naszym allegro widzę pierwszy raz. Ktoś z was strzelał z czegoś takiego lub przynajmniej trzymał w łapce?
Nowa aukcja: http://allegro.pl/rewolwer-kapiszonowy- ... 68588.html
Bardzo ciekawy rewolwer, oryginalny, ale niestety niekompletny. Brakuje kabłąka spustu i pobojczyka, który powinien być zainstalowany z lewej strony. Znalazłem identyczny na www.gunauction.com opisany jako "ADAMS'S PATENT ENGLISH PROOFS .36 CAL. CAP & BALL POSSIBLE CSA TRANTER REVOLVER". Ciekawe jest zastosowanie otwartego szkieletu, jak i sama konstrukcja rewolweru, funkcjonującego na zasadzie DAO. Swoją drogą wielka szkoda, że tak mocno zachwycamy się konstrukcjami Colta, a tak mało wiemy o broni, która powstała w europie.
Bardzo ciekawy rewolwer, oryginalny, ale niestety niekompletny. Brakuje kabłąka spustu i pobojczyka, który powinien być zainstalowany z lewej strony. Znalazłem identyczny na www.gunauction.com opisany jako "ADAMS'S PATENT ENGLISH PROOFS .36 CAL. CAP & BALL POSSIBLE CSA TRANTER REVOLVER". Ciekawe jest zastosowanie otwartego szkieletu, jak i sama konstrukcja rewolweru, funkcjonującego na zasadzie DAO. Swoją drogą wielka szkoda, że tak mocno zachwycamy się konstrukcjami Colta, a tak mało wiemy o broni, która powstała w europie.
-
- Bywalec
- Moja broń:
Oj, zgadzam się, zgadzam.Wena2k432 pisze:Swoją drogą wielka szkoda, że tak mocno zachwycamy się konstrukcjami Colta, a tak mało wiemy o broni, która powstała w europie.
A tak przy okazji... ten "patent Adamsa", o którym wspomnieli na stronie przy opisie rewolweru, dotyczy tylko mechanizmu, bo wszystkie rewolwery Adamsa miały szkielet zamknięty.
Dlatego napisałem, że zastosowanie otwartego szkieletu jest ciekawe
Przez to miałem też problem ze znalezieniem podobnego egzemplarza. I tak naprawdę nie wiadomo co to do końca jest za rewolwer???

-
- Bywalec
- Moja broń:
Ci na gunauction.com też nie wiedzą, dlatego napisali possible CSA (The Confederate States Army) Tranter revolver
Zresztą trantery też miały zamknięte szkielety. I dlatego faktycznie ten rewolwer to ciekawostka.

http://olx.pl/oferta/rewolwer-oryginaln ... h8pSH.html
Hmmm ... wygląda ciekawie ... ale chętnie bym go zobaczył w realu.
Niedaleko, może się uda ...
Hmmm ... wygląda ciekawie ... ale chętnie bym go zobaczył w realu.
Niedaleko, może się uda ...
Ciekawe rękojeści 

Ciekawe ... za ile pójdzie ...
http://allegro.pl/pistolet-skalkowy-xvi ... 04928.html
"Oryginalny malutki Damski XIX wieczny pistolet kapiszonowy. Stan zachowania widoczny na zdjęciach zamek 2 taktowy, sprężyna bardzo mocna, można oddać suchy strzał, dł. cał.15,5 cm, średnica wylotowa lufy 9 mm"
http://allegro.pl/pistolet-skalkowy-xvi ... 04928.html
"Oryginalny malutki Damski XIX wieczny pistolet kapiszonowy. Stan zachowania widoczny na zdjęciach zamek 2 taktowy, sprężyna bardzo mocna, można oddać suchy strzał, dł. cał.15,5 cm, średnica wylotowa lufy 9 mm"
- Bready
- Stary bywalec
- Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)
Kapiszonowy na skalke i "zamek 2 taktowy" 

Pewnie handlarz, to i bladego pojęcia nie ma co sprzedaje 
Pawle na allegro pewnie pójdzie drogo. Ale wstrzymaj się, bo widywałem już takie cudeńka na targu staroci w Bytomiu. Tam przynajmniej jest szansa negocjacji ceny i wcześniej można dobrze obejrzeć
Jak widać małe pistolety kieszonkowe lub podróżne były znane wcześniej niż wyroby H. Deringera, który przeszedł do historii. A wielu świetnych europejskich producentów zostało zapomnianych

Pawle na allegro pewnie pójdzie drogo. Ale wstrzymaj się, bo widywałem już takie cudeńka na targu staroci w Bytomiu. Tam przynajmniej jest szansa negocjacji ceny i wcześniej można dobrze obejrzeć

Jak widać małe pistolety kieszonkowe lub podróżne były znane wcześniej niż wyroby H. Deringera, który przeszedł do historii. A wielu świetnych europejskich producentów zostało zapomnianych

1766 zł - za tyle poszedł. Szczęka mi opadła 

a na globalreplics.pl patrzyłeś
To link do sklepu oferującego tandetne repliki ze ZnAl'u. Czyli coś co ani nie wygląda na broń, ani z tego nie postrzelasz.
Nie wiedzialem przepraszam:(