Witam
Nosiłem się z zakupem kolejnego cacka do kolekcji w wersji Sheriff 5,5" (początkowo chciałem Remingtona).
Ale wpadła mi do głowy myśl żeby kupić tylko lufę 5,5" i wymieniać ją zamiennie z obecną 7,5" w posiadanym Colcie.
Pytanie zasadnicze do znawców tematu, czy lufa Navy 1851 5,5" kal.44 Pietta będzie pasowała do tego samego modelu Pietty z lufą 7,5" ?
Teoretycznie zakładam że tak, ale być może są jakieś znaczące różnice które ostatecznie uniemożliwią taką zamianę.
Nie ukrywam że kosztowo byłoby to idealne rozwiązanie bo w zależności od widzimisia zmieniał bym sobie konfigurację broni.
Colt Navy 1851 zamiana lufy z 7,5" na 5,5"
- Tommy
- Site Admin
- Moja broń: BRAK
Re: Colt Navy 1851 zamiana lufy z 7,5" na 5,5"
Pasować będzie, pytanie tylko gdzie kupić samą lufę ?
Lufę kupisz choćby tu: http://sharg.pl/product-pol-106082-Lufa ... SH44-.html
Mogę się mylić, ale raczej będziesz potrzebował też pobojczyk, co podniesie koszty.
Mogę się mylić, ale raczej będziesz potrzebował też pobojczyk, co podniesie koszty.
- Szaddam
- Bywalec
- Moja broń: .44, .45, .55
Patrząc na cenę lufy, powiększoną o cenę pobojczyka i biorąc pod uwagę, że kłopoty z osiowością mogą być ... sugerowałbym jednak zakup następnego Colta (cena dobrej używki będzie bardzo zbliżona do tamtych kosztów, a kłopotów z osiowością nie będzie).
A co dwa colty, to nie jeden
A co dwa colty, to nie jeden

Też właśnie obawiam się nie osiowości, aczkolwiek lufy pewnie robią maszynowo i potem są składane w zestawy coltowe, raczej nie wierzę że są robione u Pietty jak modele Paganiego
)
Co do pobojczyka, to albo dorobię osobiście (mam możliwości i umiejętności) albo będę latał bez bo na prasce załaduję bęben. Ale fakt jest faktem że chętnie dodałbym do kolekcji kolejny model z lufką 5,5

Co do pobojczyka, to albo dorobię osobiście (mam możliwości i umiejętności) albo będę latał bez bo na prasce załaduję bęben. Ale fakt jest faktem że chętnie dodałbym do kolekcji kolejny model z lufką 5,5