Przeróbka kentucky - czy legalna?

Generalnie broń krótka taka jak rewolwery oraz pistolety.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MejbiMajonez
Moja broń:

Przeróbka kentucky - czy legalna?

Post autor: MejbiMajonez »

Witam, chcę się pobawić w modyfikację pistoletu kentucky, mianowicie chcę dodać kolbę do niego, stworzyć coś w rodzaju krótkiego karabinu i tu jest moje pytanie, znając po*ebane prawa Polszy, nie będą mnie za to ścigać? :-(
Awatar użytkownika
Szaddam
Bywalec
Moja broń: .44, .45, .55

Re: Przeróbka kentucky - czy legalna?

Post autor: Szaddam »

IMO UoBiA zwalnia z posiadania zezwolenia, użytkowników broni sprzed 1885, i ich replik. To co planujesz nie pasuje ani do jednej, ani do drugiej kategorii - może zostać uznane za "niekoszerne".
Lecz, niech wypowiedzą się mądrzejsi!
Szescionogi
Moja broń:

Post autor: Szescionogi »

MejbiMajonez pisze:... chcę dodać kolbę do niego, stworzyć coś w rodzaju krótkiego karabinu ...
Tzn. co? Chcesz dodać odłączaną kolbę, czy chcesz wystrugać całkowicie nową osadę do żelastwa?
Awatar użytkownika
MejbiMajonez
Moja broń:

Póki co chcę dodać odłączaną kolbę, nie mam jeszcze na tyle umiejętności żeby strugać nową.
Awatar użytkownika
Wena2k432
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Wena2k432 »

Z tego co wiem (teoretycznie), to kolba nie jest istotnym elementem broni, ale to zależy, kto się doczepi. Zaznaczam, że mogę się mylić. Poniżej przykład pistoletu, który mi się podoba i jest chyba trochę podobny do tego co planujesz.
pistolet Dragonów US
pistolet Dragonów US
Stefanek
Bywalec
Moja broń:

Post autor: Stefanek »

Kłania się tutaj art. 6 ust. 1 ustawy o broni i amunicji, który mówi:
Zabronione jest dokonywanie przeróbek broni zmieniających jej rodzaj, kaliber lub przeznaczenie,(...)
Czy przeróbka pistoletu na karabin, albo karabinu na pistolet (obojętne CP czy WBP - broń jest broń) - generalnie broni palnej krótkiej na broń palną długą lub odwrotnie - jest przeróbką zmieniającą rodzaj broni?
Oba określenia: broń palna krótka i broń palna długa nie są wyrażeniami ustawowymi. Ustawa o broni i amunicji dzieli broń palną wyłącznie na następujące rodzaje(art. 4 ust. 1 pkt 1):
(...) broń bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową;
nie rozróżniając, czy chodzi o broń krótką czy długą.
Poza tym... napisałem specjalnie "przeróbka pistoletu na karabin", ale czy dostawienie kolby do pistoletu faktycznie zmienia go w karabin? Czy nadal jest to pistolet... tylko że z dostawioną kolbą? Jeśli obetnę lufę w karabinie, to nie zmieni się w pistolet. Nadal to będzie karabin... tylko że z obciętą lufą.
A jeszcze... niech mi kto wytłumaczy, co to jest pistolet, a co to jest karabin? Oczywiście wiem :-D i mógłbym bez problemu z pamięci przytoczyć po kilka definicji. Myślę, że nie miałbym też żadnego problemu z rozróżnieniem w naturze, czy dana jednostka broni jest pistoletem, czy karabinem. Problem jest tylko taki, że żadna z definicji, którymi wszyscy pewnie moglibyśmy żonglować, nie jest definicją "legalną", tj. taką zawartą w akcie prawnym. Powtarzam - ustawa o broni i amunicji nie definiuje pojęcia broni krótkiej ani długiej. Jest to dla niej całkowicie obojętne. Broń palna dzieli się wyłącznie na bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową. I tyle! Długość lufy, posiadanie czy nie posiadanie kolby nie jest w ogóle istotne. Użyłem słowa "istotne" umyślnie. Ustawa bowiem w art. 5 ust. 2 wymienia istotne części broni, którymi są:
szkielet broni, baskila, lufa z komorą nabojową, zamek, komora zamkowa oraz bęben nabojowy.
Wszystkie pozostałe części broni, w tym osada, łoże, kolba, chwyt są w takim razie częściami broni nieistotnymi. Tym bardziej zmiana któregokolwiek z nich nie może zmienić rodzaju broni!
Reasumując: zmiana kształtu osady broni, czyli nieistotnej części broni, nie może zmienić rodzaju broni, a więc nie jest przeróbką zabronioną w myśl art. 6 ust. 1 ustawy o broni i amunicji. A co nie jest zabronione...
Awatar użytkownika
Bready
Stary bywalec
Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)

Post autor: Bready »

MejbiMajonez pisze:Póki co chcę dodać odłączaną kolbę, nie mam jeszcze na tyle umiejętności żeby strugać nową.
Mysle ze aby dobrze zrobic odlaczana kolbe ,tak aby nie odpadla po kilku strzalach moze sie okazac potrzebne wiecej umiejetnosci niz do wystrugania nowej.
Awatar użytkownika
MejbiMajonez
Moja broń:

Mam dwa pomysły, co do odłączanej kolby, zdjęcie wyżej obrazuje to co chcę osiągnąć, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
MejbiMajonez
Moja broń:

http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?f=55& ... &view=next Chyba już ktoś miał ten sam pomysł :D
Awatar użytkownika
Matlak
VIP
Moja broń: brak

Post autor: Matlak »

Kup pół osady Ardesy i osadź w niej lufę :) O ile drewno Ardesy jest w sprzedaży :)
ODPOWIEDZ