Przeróbka kentucky - czy legalna?
- MejbiMajonez
- Moja broń:
Przeróbka kentucky - czy legalna?
Witam, chcę się pobawić w modyfikację pistoletu kentucky, mianowicie chcę dodać kolbę do niego, stworzyć coś w rodzaju krótkiego karabinu i tu jest moje pytanie, znając po*ebane prawa Polszy, nie będą mnie za to ścigać? 

- Szaddam
- Bywalec
- Moja broń: .44, .45, .55
Re: Przeróbka kentucky - czy legalna?
IMO UoBiA zwalnia z posiadania zezwolenia, użytkowników broni sprzed 1885, i ich replik. To co planujesz nie pasuje ani do jednej, ani do drugiej kategorii - może zostać uznane za "niekoszerne".
Lecz, niech wypowiedzą się mądrzejsi!
Lecz, niech wypowiedzą się mądrzejsi!
-
- Moja broń:
Tzn. co? Chcesz dodać odłączaną kolbę, czy chcesz wystrugać całkowicie nową osadę do żelastwa?MejbiMajonez pisze:... chcę dodać kolbę do niego, stworzyć coś w rodzaju krótkiego karabinu ...
- MejbiMajonez
- Moja broń:
Póki co chcę dodać odłączaną kolbę, nie mam jeszcze na tyle umiejętności żeby strugać nową.
Z tego co wiem (teoretycznie), to kolba nie jest istotnym elementem broni, ale to zależy, kto się doczepi. Zaznaczam, że mogę się mylić. Poniżej przykład pistoletu, który mi się podoba i jest chyba trochę podobny do tego co planujesz.
-
- Bywalec
- Moja broń:
Kłania się tutaj art. 6 ust. 1 ustawy o broni i amunicji, który mówi:
Oba określenia: broń palna krótka i broń palna długa nie są wyrażeniami ustawowymi. Ustawa o broni i amunicji dzieli broń palną wyłącznie na następujące rodzaje(art. 4 ust. 1 pkt 1):
Poza tym... napisałem specjalnie "przeróbka pistoletu na karabin", ale czy dostawienie kolby do pistoletu faktycznie zmienia go w karabin? Czy nadal jest to pistolet... tylko że z dostawioną kolbą? Jeśli obetnę lufę w karabinie, to nie zmieni się w pistolet. Nadal to będzie karabin... tylko że z obciętą lufą.
A jeszcze... niech mi kto wytłumaczy, co to jest pistolet, a co to jest karabin? Oczywiście wiem
i mógłbym bez problemu z pamięci przytoczyć po kilka definicji. Myślę, że nie miałbym też żadnego problemu z rozróżnieniem w naturze, czy dana jednostka broni jest pistoletem, czy karabinem. Problem jest tylko taki, że żadna z definicji, którymi wszyscy pewnie moglibyśmy żonglować, nie jest definicją "legalną", tj. taką zawartą w akcie prawnym. Powtarzam - ustawa o broni i amunicji nie definiuje pojęcia broni krótkiej ani długiej. Jest to dla niej całkowicie obojętne. Broń palna dzieli się wyłącznie na bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową. I tyle! Długość lufy, posiadanie czy nie posiadanie kolby nie jest w ogóle istotne. Użyłem słowa "istotne" umyślnie. Ustawa bowiem w art. 5 ust. 2 wymienia istotne części broni, którymi są:
Reasumując: zmiana kształtu osady broni, czyli nieistotnej części broni, nie może zmienić rodzaju broni, a więc nie jest przeróbką zabronioną w myśl art. 6 ust. 1 ustawy o broni i amunicji. A co nie jest zabronione...
Czy przeróbka pistoletu na karabin, albo karabinu na pistolet (obojętne CP czy WBP - broń jest broń) - generalnie broni palnej krótkiej na broń palną długą lub odwrotnie - jest przeróbką zmieniającą rodzaj broni?Zabronione jest dokonywanie przeróbek broni zmieniających jej rodzaj, kaliber lub przeznaczenie,(...)
Oba określenia: broń palna krótka i broń palna długa nie są wyrażeniami ustawowymi. Ustawa o broni i amunicji dzieli broń palną wyłącznie na następujące rodzaje(art. 4 ust. 1 pkt 1):
nie rozróżniając, czy chodzi o broń krótką czy długą.(...) broń bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową;
Poza tym... napisałem specjalnie "przeróbka pistoletu na karabin", ale czy dostawienie kolby do pistoletu faktycznie zmienia go w karabin? Czy nadal jest to pistolet... tylko że z dostawioną kolbą? Jeśli obetnę lufę w karabinie, to nie zmieni się w pistolet. Nadal to będzie karabin... tylko że z obciętą lufą.
A jeszcze... niech mi kto wytłumaczy, co to jest pistolet, a co to jest karabin? Oczywiście wiem

Wszystkie pozostałe części broni, w tym osada, łoże, kolba, chwyt są w takim razie częściami broni nieistotnymi. Tym bardziej zmiana któregokolwiek z nich nie może zmienić rodzaju broni!szkielet broni, baskila, lufa z komorą nabojową, zamek, komora zamkowa oraz bęben nabojowy.
Reasumując: zmiana kształtu osady broni, czyli nieistotnej części broni, nie może zmienić rodzaju broni, a więc nie jest przeróbką zabronioną w myśl art. 6 ust. 1 ustawy o broni i amunicji. A co nie jest zabronione...
- Bready
- Stary bywalec
- Moja broń: Duzo ,dawno nie liczylem ;)
Mysle ze aby dobrze zrobic odlaczana kolbe ,tak aby nie odpadla po kilku strzalach moze sie okazac potrzebne wiecej umiejetnosci niz do wystrugania nowej.MejbiMajonez pisze:Póki co chcę dodać odłączaną kolbę, nie mam jeszcze na tyle umiejętności żeby strugać nową.
- MejbiMajonez
- Moja broń:
Mam dwa pomysły, co do odłączanej kolby, zdjęcie wyżej obrazuje to co chcę osiągnąć, zobaczymy co z tego wyjdzie.
- MejbiMajonez
- Moja broń:
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?f=55& ... &view=next Chyba już ktoś miał ten sam pomysł 

- Matlak
- VIP
- Moja broń: brak
Kup pół osady Ardesy i osadź w niej lufę
O ile drewno Ardesy jest w sprzedaży